Benlik saygısı

Benlik saygısı

                                                                                                 BENLİK SAYGISI

            Benlik saygısı, kişinin algıladığı benlik imgesi ile ideal benlik algısı arasındaki farkın değerlendirilmesidir. Bireyin, ortaya çıkan bu farkı nasıl değerlendirdiği ve duygusal olarak bundan nasıl etkilendiği önemlidir. Ulaşılmaya çalışılan benlik ile şu andaki benlik algısı arasında fark olması normaldir ve bu durum doğal kabul edilmelidir.

           Benlik saygısı yüksek bireylerin, kendilerini olumlu algılayan, yaratıcı, kendilerini saygı ve kabul görmeye değer bulan, deneyimlerini paylaşmaya istekli ve yeni durumlarla karşılaşabilme cesaretine sahip olduğu görülmektedir. Benlik saygısının yüksek olması, bireyin kendini değerli hissetmesine ve yaşama dair sorunlarla başa çıkabileceğine olan inancını arttırır.

            Benlik saygısı yüksek bireyler kendilerine ve yeteneklerine olumlu, gerçekçi bir yaklaşımla bakar; durumlar kötü gittiğinde de, hatalarını kabullenir ve kendilerini değerli hissetmeye devam ederler. Bu kişilerin, genel olarak stres yaratan durumlarla daha kolay başa çıktıkları bilinmektedir. Benlik saygısının yüksek olması, bireyin kendine güven duymasını sağlayarak ruh sağlığı üzerinde olumlu etki yaratmaktadır.

            Benlik saygısı düşük bireyler, kendileri hakkında gerçekçi olmayan beklenti içindedirler ve yeteneklerinden şüphe duyarlar. Kendilerini acımasızca eleştirirler ve diğer insanların görüşlerinden oldukça fazla etkilenirler. Bireyin benlik saygısının düşük olmasının, iç dünyasında bir boşluk duygusu yarattığı ve sosyal yaşamında uyum bozukluklarına neden olarak, bireyin psikolojik sağlığını olumsuz etkilediği görülmektedir. Düşük benlik saygısına sahip bireyler, genel olarak ilgisizdirler ve görevlerini yerine getirmede zorluk yaşamaktadırlar. 

            Benlik saygısının yüksek veya düşük olması, sosyal ve kişiler arası öğrenme modelinden kaynaklanmaktadır. Gelişimin ilk yıllarında kabul edilme gereksinimi, diğer insanlar tarafından nasıl değerlendirildiği, nasıl geri bildirim verildiği, bireylerin kendilerine değer vermeyle ilgili gelişimlerini etkilemektedir. Düşük benlik saygısına sahip bireylerin, buna neden dinamiklerinin keşfedilerek örüntünün tekrarını değiştirmek önemlidir.

*Çapkın, M. (2012). Romantik Kıskançlığın, Bağlanma Stilleri, Benlik Saygısı, Kişilik Özellikleri ve Evlilik Doyumu Açısından Yordanması. Yayımlamanmış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Arel Üniversitesi.      

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Muharrem Çapkın

Etiketler
Benlik saygısı
Uzm. Psk. Dan. Muharrem Çapkın
Uzm. Psk. Dan. Muharrem Çapkın
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube