Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Düşük bağışıklık işlevinin en yaygın nedeni besin yetersizlikleridir. Günlük beslenmede çok fazla şekere yer verilmesi, obezite, alkol tüketimi çeşitli nedenlerle bağışıklık sisteminin işlevini azaltır. Yeterli protein alımı en iyi düzeyde bağışıklık işlevi için şarttır. Fakat fazlası yine bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Vücuda alınan besinler enerji için oksijenle yandığında serbest radikaller yani oksijen içeren son ürünler oluşur.

Bağışıklık sistemi bağırsak florasında başlar. Bağırsak florasında vücuda giren zararlı bakterilerin etkisini azaltabilen faydalı bakteriler de vardır. Bu flora bozulduğunda bağışıklık sistemi de zayıflar. Bağırsaklardaki florayı bozan en önemli faktörler buğday ekmeği yemek ve antibiyotik kullanmaktır. O halde ekmeği hayatımızdan tamamen çıkarmanız hastalıklara karşı en etkili önlemdir. Ekmek yerine domates, salatalık, ceviz, fındık, fıstık, zeytin, yoğurt yiyebilirsiniz. Yine doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanmayı bırakıp daha bitkisel tedavilere yönelebilirsiniz. Örneğin limon suyu, portakal, maydanoz, kivi, sarımsak, soğan, pırasa ve bitkisel çaylardan adaçayı, papatya çayı ya da ekinezya çayı tüketebilirsiniz. Ayrıca, C  ve D vitamini takviyesi, protein oranı yüksek olan gıdaları ve probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi besinleri tüketerek bağışıklığı güçlendirmek mümkün.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl beslenmeli?

Tek çeşit beslenmeden uzak durun.

Besin çeşitliliği yani her gün farklı besinler tüketmek sağlıklı bir bedene sahip olmanın temel kuralıdır. Besinlerin çoğu birden fazla besin öğesi içermekte ancak hiçbiri hepsini içermemektedir. Tek çeşit beslenme şekli birçok önemli besin öğesinden mahrum kalmamız demektir. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sistemi ve kaliteli bir besin örüntüsü için süt, et grubu, sebze, meyve, yağ ve yağlı tohumlar, tahıllar günlük beslenmemizde dengeli bir şekilde yer almalıdır.

Bol sıvı tüketin Kaliteli, dengeli ve yeterli beslenme dışında, gribal enfeksiyonlardan korumanın ya da hastalığı hızlıca atlatmalarını sağlamanın diğer bir yolu bol sıvı tüketmelerini sağlamaktır. Özellikle ateş ve ishal durumunda bol su içilmelidir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Eliza Sabancı

Dyt. Eliza Gözüyılmaz Sabancı, 1990 yılında Adana'da doğmuştur. Özel Bilfen Koleji'nde lisans öncesi eğitimini tamamlamıştır. Lisan öncesi eğitiminin ardından Yakın Doğu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazanmıştır ve 2013 yılında buradan mezun olarak Dyt. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi devam ederken Adana Başkent Hastanesi'nde ve kendi üniversitesi olan Yakın Doğu Üniversitesi'nde klinik ve diyet mutfağı stajlarını tamamlamıştır. Toplu beslenme sistemlerini ise 5 yıldızlı bir otelde deneyimledikten sonra lisans eğitimini başarıyla tamamladı.      "Spss Veri Tabanı Kursu (2013), II. Ulusal Sağlıklı Yaşam Sempozyumu (Başkent Üniversitesi- 2012), İş Yaşamında Etkili İletişim (Educan-2010), Onkoloji Diyetisyenliği, Sporcu Beslenmesi ( Nisan-2015), Obezite ve Beslenme, Kanserde Tıbbi Beslenme Tedavisi  ve Anne-Çocuk Besl ...

Etiketler
Sağlıklı beslenme
Dyt. Eliza Sabancı
Dyt. Eliza Sabancı
Adana - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube