Bacaklarınızı inceltebilmeniz için yapmanız gerekenler

Bacaklarınızı inceltebilmeniz için yapmanız gerekenler

Özellikle bacaklarınızdaki yağları kıracak bir beslenme tarzı yoktur. Ancak kilit noktalara dikkat ederek daha ince ve kas yoğunluğu olmayan kadınsı bacaklara sahip olabilirsiniz. İyi haber şu ki başarılı bir kilo kaybı programı ile vücut genelinde görülen yağ kaybı, doğru işlendiğinde yağ kaybının önemli oranı büyük kas gruplarının yer aldığı bacaklarınızdan gerçekleşir.

Beraberinde kaslarınızı uzunlamasına çalıştıran egzersiz planını uyguladığınızda gerçekleşen hızlı değişime hayran kalacaksınız.

Öyleyse, kilo kaybederken en temel kilo kaybetme kurallarından hangisi sizin için en uygunu birlikte bakalım ?

KALORİ KESİMİ

Kalori kesimine başlıca faydası olmayan yiyecekleri beslenme düzeninden çıkararak başlanır. Yerine vücudun daha kolay benimsediği seçenekler kabul edilebildiği düzeyde eklenir.

Vücut ağırlığınızda eksi değerlere ulaşabilmek için metabolizma hızınızın üstünde ya da altında kalori değerine sahip, basit şeker, işlenmiş, beyaz unlu gıdalar, yüksek kalorili, fazla yağlı yiyeceklerden arındırılmış beslenme planlarını benimsemeniz gerekir.

Buda pizza, hamburger, patates kızartması, mantı gibi besinlere veda etmeniz ya da ayda 1-2 kez olacak şekilde tüketmeniz anlamına gelir.

Başka bir seçenekte porsiyonun küçültülmesidir. Siparişlerinizde çocuk menüsü tercih edebilir, aldığınız menüyü arkadaşınızla paylaşabilir ya da pizzanızı ince hamurlu ve daha vejetaryen isteyebilirsiniz.

DİYET ÖNCESİ

Kilo kaybetme çabalarına gün içinde yediklerinizi ve hareketinizi kaydederek başlayın. Hatanın nerede olduğunu kanıtlarıyla fark edip alternatifler geliştirmeniz daha görünür olacaktır.

Tükettiğiniz besinlerin kalori değerlerini hesaplayabilir ve günlük metabolizma hızınızla karşılaştırabilirsiniz. Daha sonra bacaklarınızdan ya da vücudunuzun genelindeki kilo kaybını görebilmek için bu çıkan kalori değerlerinin azaltılması gerekecektir.

Beraberinde iyileştirmeniz gereken bir beslenme düzeni ve alışkanlıklar da olacak.

Boya göre kilonuz 25 ‘in üzerindeyse bir beslenme uzmanından danışmanlık alma vaktiniz geldi demektir.

DİYET ZAMANI

Kilo kaybetmek için beslenmenizi düzenlemeye karar verdiğinizde haftalık 0,5 ile 1kg arası kilo kaybını hedefleyin. 1 hafta boyunca yarım kilo kaybetmek için vücudunuzun yaktığı kaloriden hafta boyunca her gün 500 kkal eksiltilmesi gerekir.

Ancak bu eksiltme yapılırken vücudun günlük gereksinimlerini korumak günlük enerjinizin yerinde kalması için elzemdir.

Peki dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir :

Vücudunuzun belli noktalarından kilo kaybetmek istiyorsanız dengeli bir beslenme programı eşliğinde uygun kaslarınızı çalıştıran bir program uygulamalısınız. Amerikan Spor Hekimliği Koleji haftanın 5 günü özellikle koşu, bisiklet, eliptik, tırmanma gibi egzersizlerin yer aldığı 60 ila 90 dakika süren egzersiz kombinasyonlarını önermiştir.

İnsulin direnciniz var ise kilo kaybetmeniz daha zor olacağı için gerekli biyokimyasal testlerinizin bir dahiliye uzmanınca takip edilmesi ve yönlendirmeleri dahilin de vücutta insulinin kullanımını arttıran ilaçların kullanımı gerekli olabilir.

Ancak unutulmaması gereken nokta bunun bir zayıflama hapı olmadığı ve sadece insulin direnci olan bireylere yanıt verdiğidir ve yine dengeli ve uygulanabilir beslenme programı vazgeçilmezi olacaktır.

Vücuttaki yağ yakımını destekleyen elma, armut, kurubaklagil, avokado, esmer pirinç, badem, greyfurt, kinoa, yulaf, yumurta, enginar, bezelye, brokoli, ahududu, çilek, böğürtlen gibi besinlere diyetinizde yer vermeyi deneyin.

Yine yağ yakımınıza büyük desteği olan mayalama ve fermente doğal ürünlere her gün 2-3 porsiyon olacak şekilde tüketmeye özen gösterin. (ev yoğurdu, ev turşusu, ekşi mayalı ekmek vb.)

Doygunluğunuzun kalıcı bir hal alması ve günlük vitamin mineral ihtiyacınızı karşılamak için öğünlerinizin yanına zeytinyağlı bir mevsim salata ekleyin.

Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.

Sebze tüketmeyi sevmiyorsanız birde az yağlı beşamel sos ile fırında deneyin.

Yoğurdunuzu zeytinyağlı sebzenin yanında DEĞİLDE sebzenizi beşamel soslu olarak tüketmeye bayılacaksınız. Ancak yağ miktarı ve yanında ekmek tüketilmemesi önemli.

Ara öğünlerde paketli diyet bisküvi kullanmak yerine taze kabuklu yemişler tüketin. Fındığı, cevizi oksitlenmesine fırsat vermeden kırdığınız anda tüketmeniz besin değerini tam anlamıyla almanızı sağlar.

Öğünlerden doyup kalkmanız çok önemli ancak tıka basa değil. Böylece hem sindirim sistemi sorunları yaşamaz hem de fazla kalori almazsınız.

%80 kuralını aklınızdan çıkarmayın.

Kafeinle aranız iyi ise tercihinizi hafif içimli demleme tohum yeşil çay ya da yeşil kahveden yana kullanabilirsiniz karaciğer yağlanmanıza karşıda olumlu etkileri vardır.

Ya da kahve seviyorsanız tercihinizi filtre kahve türevlerinden yana kullanabilirsiniz. Kahve tüketirken beyazlatıcı kremalardan kaçınmanız iyi olur.

Basit şeker alımınızı sınırlayın. Sağlıklı alternatifler aklınızın bir köşesinde yer alsın. Örneğin çay-kahveyi şekersiz içemiyorsanız yanında kuru kayısı, hurma, kuru erik vb. seçenekler ile deneyin.

Diyet lifi alımınız sağlığınızın geliştirilmesi ve korunması için çok önemlidir. Diyet lifi, ikinci beynimiz olan bağırsak ve immün sistem sağlığının korunmasına yardımcıdır.

Vücudumuzun dışını düzenli olarak temizliyoruz içi içinde günde en az 2 lt. su içmeyi ihmal etmeyin. Metabolizmanızda hızlanacaktır.

Fruktoz içeren meşrubatlar yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin unutmayın sağlıklı besinler daha pahalı olabilir ancak sağlığınız bozulduktan sonra harcadığınız para ile kıyaslanamaz yaşattığı iş gücü kaybı ve üzüntülerde cabasıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven

Uzmanlık eğitimi süresince İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Metabolizma A.B.D.'de hasta görme şansı da olmuş ve 2019 yılında 0-5 Yaş Fenilketonürili Çocuklarda Büyümenin Değerlendirilmesi konulu uzmanlık tez çalışmasıyla başarıyla mezun olmuştur.  2009 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden mezun olmuştur. Lisans eğitim yılları süresince;  • Acıbadem Bakırköy Hastanesi, • Acıbadem International Hospital, • Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, • Okmeydanı Memorial Hospital, • Ankara Başkent Üniversitesi Merkez Hastanesi, Tüp Bebek, Psikososyal Rehabilitasyon merkezi ve semt polikliniğinde  Bir yıl boyunca stajer diyetisyenlik yapmıştır. Lisansını 7-14 Yaş Arasındaki Çocukların Obezite Yaygınlığı ve Ailesel Obezite ilişkisi konulu tez çalışmasıyla Başke ...

Etiketler
Diyet
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Uzm. Dyt. Ayşe Gül Güven
Kırklareli - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube