Avakodo diyeti nedir ? nasıl yapılır ?

Avakodo diyeti nedir ? nasıl yapılır ?

ADI BİLİNDİK AMA MENÜLERDE AZ KULLANILAN AVOKADONUN SAĞLIĞIMIZA MÜCİZESİ

Dünya çapında tüketimi yaygın olmasına rağmen bizim ülkemizde hala nadir olarak kullanılan avokado tam bir şifa kaynağı diyebiliriz. Avokadonun içerisinde önemli fitokimyasallar vardır yani bağışıklı sistemimiz güçlenmesine aracılık ederler. Bir porsiyon avokado içerisinde; ağırlıklı olarak posa,vitaminler (K ve E),potasyum ve magnezyum bulunmaktadır.

Avokado; tekli doymamış yağ asitlerinden (MUFA) zengindir.Yapılan bir çok çalışmada avokado tüketen bireylerde  LDL-kolesterol düştüğü,metabolik sendrom hastalığına yakalanma riskinin azaldığı ve vücut  ağırlığının azaldığı ve HDL-kolesterolü arttırdığı görülmüştür. Yeterli ve dengeli beslenildiği takdir de avokado kilo kontrolü sağlayarak , bitki sterolü olan beta-sterol bulundurmasıyla kardiyovasküler hastalıktan, tip 2 diyabet ve osteoartrit  yakalanma riskini azalttığı gibi lütein ve zeksantin içermesiyle de göz sağlınızı,ultraviyole (UV) ışınlara karşı da derinizi ve K vitaminden zengin olmasıyla osteoporoz hastalığından (kemik erimesini)  korur. Ayrıca içerisinde fitokimyasal olarak karotenoid, terpenoid ve glutatyon bulundurarak kansere karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve anti-aging  etkisi de vardır.

Yalnız şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; avokado yüksek yağ içerdiğinden dolayı enerji miktarı da fazladır. Evet yapılan birçok çalışmalarda başta kardiyovasküler olmak üzere birçok hastalıktan koruyucu etkisi olduğu savunulmaktadır. Lakin avokado yüksek miktarda K vitamin içermektedir. Diyet listenizde  avokadoya yer verirken besin-ilaç etkileşimini göz ardı etmeyiniz.Avokado, antikoagülan (Warfarin- coumadin ) ile etkileşime girerek ilacın etkisini azaltır. Eğer coumadin ilacını kullanıyorsanız 3 saat önce ve 3 saat sonra kuralına lütfen uyunuz. Avokadoyu doğru ve dengeli tüketildiği zaman yaşam kalitenizi arttıracaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış

Uzman Diyetisyen Rukiye KART SATILMIŞ, 2014 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü´nden mezun oldu.2018 yılında aynı üniversitede Sağlık Çalışanlarının Diyetisyenlere Yönelik Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi adlı Yüksek Lisans Tez çalısmasını tamamlayarak Klinik Diyetisyenlik alanında uzmanlığını aldı.

2014-2022 yılları arasında Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi´nde hem Klinik hem de Poliklinik diyetisyenliği olarak görev aldı.

Nisan 2022 yılından itibaren Uzman Diyetisyen Rukiye Kart Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'ni Ankara'da kurmuş olup sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
 

Etiketler
Besin
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube