Ara öğün yapmak neden bu kadar önemli

Ara öğün yapmak neden  bu kadar önemli

            

Diyelim ki yoğun iş gününden sonra eve geldiniz, uzun süredir bir şey yemediniz ve buzdolabınızda en sevdiğiniz pasta var. Kendinizle mücadele edip bütün bir pastayı mı yersiniz yoksa sağlıklı bir ara öğün yapıp iştahınızı baskıladıktan sonra doğru zamanda ve doğru miktarda mı pastanızdan yemeği beklersiniz.. Hangisi sizsiniz?

Gün içerisinde yeterince enerji ve besin ögeleri alınmadığı zaman akşam saatlerinde sürekli bir şeyler atıştırma isteği duyulması bilimsel bir gerçek.

Kilo vermek isteyen danışanlarımın ilk geldiklerinde beslenme alışkanlıklarını mutlaka sorguluyorum. Özellikle yoğun çalışan kişilerde akşam yemeğinden yatana kadar fazla kalorili yiyecekler tükettiklerinin farkına varıyoruz. Aynı zamanda kahvaltı yapmadan güne başlayanlar ve az uyuyanlar da fazla kalorili yiyecekler tüketme eğiliminde. Bu da kısa dönemde kilo almamıza, uzun dönemde de obeziteye neden olmaktadır. Bu nedenle ara öğünler hem sağlıklı beslenmenizde hem de zayıflamanızda oldukça önemli bir yere sahiptir.

Düzenli saatlerde ve belirli miktarda yaptığınız ara öğünler, kan şekerinizdeki dalgalanmaları önler. 

Açlığı bastırarak bir sonraki öğünde çok fazla yemeği engeller ve metabolizmanızı hızlandırır.

İştahınızı kontrol altında tutarak kilo vermenize yardımcı olur.

Mide-sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. 

Her ara öğününüzün saati belli olmalı. Örneğin kahvaltıyı 7.00 de yapan biri için uygun ara öğün saati 10.00 olmalıdır. Öğünlerinizin saatlerini 3 er saatlik bir zaman dilimi ayırarak  ayarlayabilirsiniz. Aslında kişiye göre değişkenlik gösterir. Açlık-tokluk  durumunuza göre ara öğün saatleriniz belirlenmelidir. Bu konuda diyetisyeniniz-beslenme uzmanınız sizin için en doğru zamanı ayarlayacaktır.

Çocuklarınıza okul öncesi dönemden itibaren sağlıklı ara öğün alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bu sayede çocuklarınızın günlük almaları gereken enerji ve besin ögelerini tamamlayarak, en doğru şekilde büyüme ve gelişmesini sağlayacak ve gelecekte kilo problemi yaşamasını engellemiş ya da en aza indirmiş olacaksınız. 

Ara öğün alternatifleri;

2 tane peksimet+ 1 dilim beyaz peynir

1 parça bitter çikolata+ 1 bardak yarım yağlı süt

Rendelenmiş pişirilmiş yeşil elma+toz tarçın+ 2 ceviz

100 g light yoğurt+ rende kereviz salatası+ 2 etimek

1 kase çorba

1 minik kutu meyveli yoğurt+ 5 tane badem

Küçük bir kase leblebi, kuru üzüm, fındık karışımı

1 probiyotik yoğurt+ 1 yemek kaşığı kuru üzüm

Tok tutan tatlı tarifi

Kış aylarında evinizde kolayca bulunabilecek bol lifli ve C vitamin kaynağı meyvelerle light bir meyve salatası yapabilirsiniz. Tatlı ihtiyacınızı karşılayacak ve posalı meyvelerden oluşturduğumuz bu tarif sayesinde sindirim sisteminiz çok daha iyi çalışacak.

Malzemeler:

•    1/2 adet Muz
•    1/4  adet nar
•    1 su bardağı light yoğurt
•    2 yemek kaşığı Yulaf ezmesi
•    1 yemek kaşığı bal
•    1 yemek kaşığı kuru üzüm/yaban mersini

1. Yoğurdunuzun üzerine bal gezdirin.
2. meyveleri istediğiniz şekilde doğrayıp, yulaf ezmesini ekleyip yoğurdunuza karıştırabilirsiniz. (Tatlı ihtiyacınızı gidermeye etkili olması açısından meyvelere 1 çay kaşığı tarçında ilave edebilirsiniz.)
3. Kuru üzüm ve nar taneleriyle süsleyin.

Sağlıkla Kalın.

Diyetisyen Ebru Aytekin 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ebru Aytekin

Etiketler
Kilo verme yöntemleri
Dyt. Ebru Aytekin
Dyt. Ebru Aytekin
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube