Anal apse(makat apsesi) tanı ve tedavisi

Anal apse(makat apsesi) tanı ve tedavisi

Anal bölge, gerek kas yapıları ve gerekse sinirleri açısından dikkatli olunması gereken bir bölgedir. Anal bölgede kızarıklık, içinde sıvı izlenimi veren şişlik “Anal Apse”yi tarif eden verilerdir. Bu hastalık; acil cerrahi yaklaşım gerektiren proktolojik hastalıkların başında gelmektedir. Aksi takdirde telafisi zor olan durumlara yol açabilmekte ve üzücü sonuçlar doğurabilmektedir.

Hastalarımız bu hastalığı tarif ederken; “Yürüyüşlerimi ağrıdan dolayı ördek yürüyüşü şeklinde yapıyorum.”, “Anal bölgemde ileri derecede hassasiyet, ağrı ve ateş hissediyorum.” ve “Otururken ve büyük tuvalet çıkarırken güçlük çekiyorum.” gibi ifadeler kullanmaktadır.

Hastalığın tedavisi kesinlikle antibiyotikler değildir. Çünkü antibiyotikler boşaltılmamış apsenin içine ulaşamamaktadır. Yaptığımız tedavi ile apse boşaltılıp temizlenmektedir. Ardından uygun antibiyotik tedavisi, boşaltım işlemi sonrası tedaviye eklenmektedir. Sonuçta hastalar, belirtilen şikâyetlerden kurtulmuş bir biçimde sağlıklı hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmektedir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mert Atak

Op. Dr. Mert ATAK, lise öğrenimini Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde  başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde,Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde görev yapmış olan Op. Dr. Mert ATAK,mesleki çalışmalarına şu anda kendi özel muayenehanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Ayrıca Türkiye’nin saygın bilimsel dergilerinde makaleler, 20’ye yakın bilimsel toplantıda bildiriler sunmuş ve ulusal ve uluslararası 11 kongreye katılmıştır.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Mert Atak
Op. Dr. Mert Atak
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube