Akupunkturun tarihçesi ve türkiye’de akupunktur

Akupunkturun tarihçesi ve türkiye’de  akupunktur

AKUPUNKTURUN TARİHÇESİ

Akupunktur’un tarihçesi, 5.000 yıl öncesine kadar uzanır. Bu tıp bilimi gün geçtikçe tüm dünyada ve ülkemizde de saygın yerini alarak ilerlemektedir. Günümüzden tam 4700 yıl önce (M.Ö. 2597- 2697) Çin’in Sarı krallık döneminde yazılan "Huang Di Nei Jing (Klasik Dâhiliye) kitabı günümüzdeki tıp alanında yazılmış en eski  kitap olarak bilinir. Bu kitap  Akupunktur ve Moksa (ısı ile yapılan bir tedavi ) ile ilgili Çin Tıbbının babası olarak bilinen Shen Nung’dan bile daha önce yazılmış olduğu söylenir.

Han Hanedanlığı döneminde (M.Ö.206-M.S.220) kaleme alınmış olan  Shuo Wen Jie Za adlı kitaba göre  Akupunktur tedavisinde BİAN adı verilen taştan yapılmış iğneler kullanılmıştır. Zamanla bian taşlarının yerini balık kılçığı, kemik veya bambudan yapılan iğneler almaya başlamıştır. Günümüzde ise kıl kadar ince çelik,altın ve gümüş iğneler kullanılmaktadır.

Avrupa’da ise akupunktur ile ilgili kitapların yazılması 1600’ lü yıllara kadar uzanır. Akupunktur ilk olarak Dabry (1853) ve Morant (1927) tarafından Batı'ya tanıtıldı.

Yine  eski Mısır tarihi Hiyelografik yazılarında (günümüzden 2500 sene önce )  Mısırlıların akupunktur iğnesi ile kulağın belirli bölgesini dağlayarak siyatik tedavisi yaptıkları görülmüştür.

1911 yılındaki Çin’deki krallık dönemi bittikten sonra akupunktur daha fazla yayılmaya başlamıştır. Akupunktur 1944 den sonra Çin devlet Başkanı  Mao Zedong’ un bu konuya önem vermesi ile de yayılması hız kazanmıştır. Akupunktur 1945 yılında Çin’de ilk defa enternasyonal bir hastane de uygulanmaya başlanmıştır.1948 yılından itibaren de resmi olarak eğitim verilmeye başlamıştır.

Akupunktur 1970 yılından itibaren de WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından onaylanmış ve desteklenmiştir.

İlk defa 1972 yılında Amerikan başkanı Richard Nixon Çin’i ziyaret etmiştir. Gezi sırasında Amerikalı gazetecilerden biri apandisit olmuş olup apandisit ameliyatını akupunktur anestezisi altında hiçbir genel anestezi yapılmadan ağrısız bir şekilde yapılmıştır. Bu gören  Amerikalı bilim adamları bu tarihten itibaren akupunkturla çok yakından ilgilenmeye ve  eğitim almaya başlamışlardır.

1998 yılında ise Amerika’nın NIH (National Institute of Health=Ulusal Sağlık Örgütü) tarafından da akupunkturun birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceği ve çok etkin olduğunu açıklamıştır.

Avrupa ülkelerine baktığımızda akupunkturla ilk ilgilenen ülke 2. Dünya Savaşı sıralarında (1945) Fransa olmuştur.

1957 de Fransa'da Dr. Nogier kulağın ters homunculus şeklinde olduğunu ve kulakta bütün vücut noktalarının bulunduğunu ileri sürerek auriküloterapi'yi geliştirmiştir. Aynı dönemde İngiltere'de Sir Henry Head teorileri ile akupunkturu açıklamaya çalışmıştır. Ayrıca Felix Mann yazdığı akupunktur kitapları ile akupunkturun yaygınlaşmasına ciddi katkılarda bulunmuştur.

TÜRKİYE’DE  AKUPUNKTUR

         Son 40  yıldır dünyadaki bir çok tıp fakültesinde akupunktur  uygulanmaktadır. Akupunktur Ülkemizde  akupunktur tedavisinin, diğer tedavi metotlarında olduğu gibi, bilimsel yöntemlerle yapılmasının esas ve usullerini düzenlemek amacıyla 29.5.1991 tarih  ve 20885 sayılı Akupunktur tedavi yönetmeliği yayınlanmıştır. Böylece İlk defa  29 Mayıs 1991’de Sağlık Bakanlığı tarafından resmi olarak alternatif değil, bilimsel bir tedavi metodu olarak kabul edildi.

      Bugün Ülkemizde devlet hastaneleri başta olmak üzere bir çok Tıp Fakültesi hastanelerinde de akupunktur uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığı 13 Mart 2002 tarih 24694 Sayı  ile  ‘Akupunktur Tedavi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ yayınlayarak  Akupunktur yönetmenliğinde düzenlemeler yapmıştır.

      1991 yılında yayınlanan Akupunktur yönetmeliğinden sonra ilk defa 1994 yılında Trakya Üniversitesi Edirne tıp fakültesinde Akupunktur dernekleri tarafından Akupunktur sertifika eğitimi verilmiştir.  Bu eğitimler Akupunktur dernekleri tarafından kurs, sempozyum ve kongreler şeklinde verilmeye devam etmiştir. İlk defa sağlık bakanlığının izni ile 2002 yılında Gazi üniversitesi Tıp fakültesince verilmeye başlanan Akupunktur eğitimleri çeşitli üniversitelercede halen verilmeye devam etmektedir. 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Sümeyye Taş

Dr. Sümeyye Taş lise öğreniminin ardından 1993 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden başarı ile mezun olarak tıp doktoru olmuştur. 1993 ile 1997 yılları arasında Karabük ve Denizli'de sağlık ocaklarında görev almıştır. 1997 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile ilgilenmeye başlamış olup, 1997 yılında Akupunktur,  2006 yılında da Hipnoz eğitimleri almıştır. 1998 yılında  Denizli’de “Alternatif Tıp Merkezi” adında eşi Dr Erdoğan Taş ile birlikte kendi Akupunktur muayenehanesini açmıştır. 1997 - 2002 yılları arasında bir çok yerli ve yabancı eğitimciden Akupunktur eğitimleri almıştır. Türkiye'de Akupunktur'un duayenleri olan Prof. Dr. Abdülkadir Erengül, Dr. Nüzhet Ziyal ve Dr. Mehmet Fuat Abut gibi önemli Akupunktur hocalarından Akupunktur eğitimlerini tamamlamıştır. Dr. Sümeyye Taş, Türkiye de Akupunktur gibi Ge ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Dr. Sümeyye Taş
Dr. Sümeyye Taş
Antalya - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube