Aç kalmak kilo aldırabilir

Aç kalmak kilo aldırabilir

Aç kalmak kilo aldırabilir

2005 Sonbahar mevsimi, İstanbul. Yoğun bir iş gününün sonuna doğru yaklaşıyorduk. Randevulu danışanlarım ile görüşmelerimi tamamlamış, ertesi günün programı için bilgisayar başında son hazırlıklarımı gerçekleştiriyordum ki zilimiz çaldı. Asistanım, karşı komşumuzun geldiğini ve benimle görüşmek istediğini belirterek odama buyur etti. Yakın bir arkadaşının danışmanlık talebi olduğunu ve mümkünse bir diyet programı hazırlamamı rica etti. Memnuniyetle karşılayarak kendisini beklediğimi ilettim. Yaklaşık 10 dakika sonra normal vücut ağırlığında görünen konuğumuz Bayan Z geldi. Kısa bir tanışma sürecinin ardından beklentisini öğrenmek, sorularını yanıtlamak ve vücut bileşim analizi yapmak için çalışma odama davet ettim. Temel ve kişisel bilgilerin ardından sağlık durumuna yönelik bilgi alışverişinde bulunduk. Akabinde vücut bileşim analizi yaptım ve sonuçları yorumladım. Vücut yağ oranı ve diğer değerler gayet iyi çıkmıştı. Bunun üzerine şişmanlığın tanımını yaptım ve vücudunda yağ fazlalığı bulunmadığı için diyet listesinden ziyade genel öneriler vermenin daha sağlıklı olacağını belirttim. Israrla diyet listesi istediğini, liste olmadığı takdirde genel önerilerin yeterli gelmeyeceğini ve şişmanlamaktan çok korktuğunu belirtti. Hal böyle olunca daha da detaylı hikaye almayı denedim. Bir kişi normal vücut ağırlığında olmasına rağmen neden kilo almaktan bu kadar korksun ki? Günlük beslenmesinde nerede hata yaptığını öğrenmek adına kendisine (kaç öğün beslendiği, neler yediği, ne ölçüde besin tükettiği, yemek yeme hızı gibi) birkaç soru yönelteyim dedim:

- Bugün neler yediniz mesela?
- Ayran içtin.
- Güzel bir tercih, afiyet olsun. Peki, yanında ne yediniz?
- Sadece ayran içtim.
- Yanlış anladınız galiba, içtiklerinizi sormadım. Kahvaltıdan itibaren bu saate kadar neler tükettiniz?
- Yanlış anlaşılma yok, bu saate kadar sadece 1 bardak ayran içtim.
- Nasıl yani! Bu saate kadar sadece 1 bardak ayran mı içtiniz? (Saat 17.00 civarı)
- Evet.
- Hayırdır, laboratuvarda kan verdiniz ve sonrasında yemek yiyecek vaktiniz mi olmadı?
- Yooo, ben hep böyle besleniyorum.
- Bana kalırsa beslenmiyorsunuz! Peki, akşam neler yiyorsunuz? Gün boyu aç kalmanın etkisi ile fazla ve hızlı besin alımı olmuyor mu?
- Salata ile geçiştirmeye çalışıyorum.
- İyi de neden? Bu hiç sağlıklı bir durum değil. Nereye kadar böyle devam edebilirsiniz?
- Biraz olsun yediğimde kilo alıyorum.
- (O esnada kişinin muhtemel bir şok diyet sonrası metabolizmasını bozduğunu ve kıtlık moduna girdiğini düşünerek cımbızla ağzından laf almayı sürdürüyorum) Sizce ne oldu da bu duruma geldiniz? Neden böyle bir kilo alımı olsun ki, yakın bir zamanda hızlı bir şekilde kilo mu verdiniz?
- Yooo, pek de hızlı sayılmaz. İsveç diyeti uyguladım ve 2 ayda 17 kg kaybettim. Diyet gayet güzel kilo verdirdi bana, ama şimdi ne yesem kilo alıyorum. Ben de yememeye çalışıyorum.
- İnanmıyorum. Oldukça hızlı bir ağırlık kaybı bu, hele ki sizin vücut ağırlığınızdaki biri için. Biraz olsun yediğinizde kilo almanızın sebebi de bu zaten…

Vücudunun kıtlık moduna girmiş olduğunu ve bu durumdan nasıl kurtulabileceğini anlattım. “Normal koşullarda” diyet tedavisinde verilecek enerjinin alınan enerjiden düşük olması gerektiğini belirttim. Bu durumda yarım bardak ayran içmesini önermem veya ayranı biraz daha sulandırması gerektiğini belirtmem gerekirdi. Ancak bu durum pek de “normal” değildi! Dolayısıyla uygulayacağım yöntem konusunda bana tam anlamıyla inanması gerektiğini, beynine açlık sinyali göndermeyecek ölçüde enerji içeren sağlıklı beslenme programı hazırlayacağımı, ilk başta 2 - 3 kg ağırlık kazanabilme ihtimaline karşı kendisini hazırlaması gerektiğini, ama sonrasında metabolizmasının normale dönebileceğini ve ardından bahsi geçen 2 - 3 kg ağırlığı da kaybedebileceğini belirttim. Uzun uğraşlar sonrası kişiyi ikna etmeyi başarabildim. Sonuç tam da beklediğim gibi oldu ve kişi doğru beslenmeyi öğrenerek, “aç kalmadan” sağlığını tekrar geri kazandı.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Turgay Köse

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, 1977 yılında İstanbul'da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. 2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans programını tamamlayarak Toplu Beslenme Sistemleri Bilim Uzmanlığı almıştır.

Uzm. Dyt. M. Turgay KÖSE, Muğla Bodrum'da bulunan Sianji Well - Being Resort'ta hizmet vermektedir.

Etiketler
Aç kalmak
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Uzm. Dyt. Turgay Köse
Muğla - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube