0-1 yaş bebek beslenmesinde bazı ipuçları

0-1 yaş bebek beslenmesinde bazı ipuçları

İlk 6 ay bebeğinizin anne sütünden başka ihtiyacı yoktur. 6. aydan sonra anne sütüyle birlikte ek besinler vermeye başlayabilirsiniz. Bu dönemde başını dik tutabilir ve destek alarak oturabilir. Etrafında yemekle ilgili birşeylere ilgi gösterir. Kaşıkla birşeyler yedirdiğinizde alabilir.

İlk denemelerde 30-40 ml ile başlayarak ve arttırarak bebeğinize ek besinler verebilirsiniz.

Besinleri hazırlarken önce ellerinizi bol su ile yıkayınız. Kulandığınız araç ve gereçlerin temiz olduğundan emin olun. Kullandığınız sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın. Hazırladığınız gıdaları bekletmeden bebeğinize yedirmelisiniz.

Günde yalnız tek bir yeni besin deneyin. Tadını beğenmediği besinleri birkaç gün sonra tekrar deneyin yemesi için zorlamayın.Bebeğinize yeni besin başlayacaksanız açken başlamanızı tavsiye ederim. Bulamaç olarak değil, tek tek tadını alabileceği şekilde yedirin.

İlk katı gıdalar yumuşak ve akışkan kıvamda olmalıdır. En sağlıklı pişirme yöntemi buharda pişirmedir. Böylece sebze ve meyveler vitamin değerini korur. Meyveleri meyve suyu yerine cam rende ile rendeleyin ve püre halinde verin. Çünkü meyvelerin posası sindirimi kolaylaştırır ve vitamin değeri yüksektir.

Katı besinlere geçtikten sonra ara ara kaynatılmış ılıtılmış su verebilirsiniz.

Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre ilk tamamlayıcı gıda tahıllardır ve ilk seçilen pirinç unudur.

Gluten içermeyen pirinç, patates, mısır, soya, nohut gibi tahılları tercih etmelisiniz. Daha sonra sebzeler ve meyveler gelir. Tüketebileceği sebzeler; patates, havuç, kabak, brokoli, kereviz, ıspanak, bal kabağı, bezelye... Tüketebileceği meyveler; elma, armut, kayısı, şeftali, muz...

Eğer bebeğinizde kabızlığa yatkınlık varsa kuru kayısı, kuru erik,elma ve armutu tarçınla birlikte kaynatın ve robottan geçirerek verebilirsiniz. Bu kabız bebekler için iyi gelecektir.

En çok hangi besinler alerjiye neden olur?

İnek sütü, karides, soya, yumurta, buğday, fıstık, ceviz, balık, yengeç, ıstakoz

İnek sütü, bal, şeker, tuz, çay, baklayı 1 yaşından önce vermeniz sakıncalı olabilir.

En önemlisi bebeğim doymuyor diye düşünüp sürekli yedirmeye çalışmak ağlatırcasına zorlamak yanlıştır. Bebeğiniz bir yandan anne sütü alıyorsa bir yandan bebek mamaları ve ek gıdalarla besleniyorsa aç kalmıyordur. Yine de bu konuda tedirgin iseniz bir diyetisyene başvurmanızı öneririm.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Özge Şanoğlu

STAJLAR: Ege Üniversitesi Hastanesi, Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi 

ÇALIŞTIĞI KURUM: Edirne Ekol Hastanesi

http://blog.radikal.com.tr/Bloglar/diyetisyenozge

Etiketler
Bebek
Dyt. Özge Şanoğlu
Dyt. Özge Şanoğlu
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube