Yüksek kalan dolgu neden ağrı yapar?

Yüksek kalan dolgu neden ağrı yapar?

Diş tedavisi esnasında yüksek kalan dolgunun neden ağrı verir?

Dişinize daha önceden dolgu yaptırdıysanız, diş hekiminizin ağzınıza renkli bir kağıt parçası koyar ve bunu ısırmanızı söyler ve yükseklik hissedip hissetmediğinizi sorar.

Dişinize dolgu yapılırken genellikle ağzınız uyuşuk olduğu için,  tedavi edilen dişin dolgusunun yüksek olduğunu söylemek genellikle zordur. Aynı zamanda hemen oradan çıkabilmek için genellikle her şeyin yolunda olduğunu söyleriz.

Bazen muayeneden sonraki birkaç gün içinde dolgunun diğer dişlere göre biraz yüksek olduğu dikkatimizi çeker. Bir şeyi ısırdığımız zaman, dolgu ve onun üzerindeki diş ilk olarak birbirine değer ve düzensiz bir kapanış oluşturur, bu da diğer dişlerinizin birbirine tam oturmasını engeller ama en kötüsü yüksek olan dolgunun hissettirdiği ağrıdır. Alışma süreci olarak da değerlendirebileceğimiz kısa süreli rahatsızlığın olması ve geçmesi durumunda bu problem ortadan kalkar ama devam ediyorsa düzeltilmesi gereklidir.

Yüksek Dolgu

Yüksek kalan dolgu neden ağrı verir?

Diş, kemikteki periodontal bağ dokusu olarak adlandırılan ince bir doku tarafından desteklenir. Dolgunuz gereğinden fazla yüksek olduğunda, diş daha aşağıya bastırarak bu dokuya baskı yapar ve onu hassaslaştırır.

Vücuttaki tüm dokular stres altındayken hassaslaşır. Sonuç olarak vücut rahatsız olan bölgeye daha fazla miktarda kan gönderir ve iyileşmesine yardım eder. Yüksek dolgudan kaynaklanan karışıklıkta da aynı şey olur.

Bu Ağrıları Nasıl Geçer?

Acıyı durdurmak için bunun mutlaka düzeltilmesi gerekir. Yani diş hekiminizle irtibata geçerek dolgunun yüksek olduğunu belirtmelisiniz. Diş hekiminiz aşındırma işleminde dolguyu aşındırarak kapanışınızı yeniden kontrol eder. Bu işlem birkaç dakika sürer.

Ağrının Durması Uzun Sürer mi?

Diş hekimi işlem yaptıktan sonra , altta kalan doku yine de iyileşmek için biraz zamana ihtiyaç duyar. İyileşme süreci bir günden iki haftaya kadar değişkenlik gösterebilir. Eğer ağrı iki hafta sonunda hala devam ediyorsa, başka bir sorun olma ihtimaline karşı yeniden diş hekiminize görünmelisiniz.

Diş hekiminizi aramaktan çekinmeyin. Sorununuzu çözmek için en doğru yol budur ve ayrıca sorun dolgunun yüksekliği değil de başka bir sorunsa; bir enfeksiyon ya da kanal tedavisi gerekliliği gibi, bu durumda da geç kalmak sizi daha sıkıntılı bir sürece sokabilir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Onur Öztürk

2001 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Diş Hekimi Onur Öztürk, aynı üniversitede Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’ndayüksek lisans programına başladı. 2004 yılında “Farklı İnley Materyallerinin Kenar Uyumu” başlıklı tezini vererek yüksek lisans eğitimini tamamlayan Öztürk, aynı yıl yine aynı fakültede “Kuron Köprü Protezleri Bilim Dalı”nda doktora programına başlamış ve uzun bir süre akademik çalışmalarına devam etmiştir. Bu süre boyunca CAD/CAM sistemleriyle ilgilenmiş, Cerec sistemlerini kullanarak dijital optik ölçü yöntemleriyle geleneksel yöntemlerin karşılaştırmaları ve iş akışları (Comparison of Accuracy of Digital Optical Impression Methods vs Conventional Procedures) üzerine çalışmalarına yoğunlaşmış ve eş zamanlı olarak Zürih Üniversitesi’nde kısa dönem eğitimlere devam etmiştir. Mezun o ...

Etiketler
Yüksek dolgu
Dt. Onur Öztürk
Dt. Onur Öztürk
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube