Yaz ayları, sıcaklar ve estetik cerrahi

Yaz ayları, sıcaklar ve estetik cerrahi

Yazın da estetik ameliyat olur mu ? Şu sıralar en çok karşılaştığımız soru… Genel kanı bu tür ameliyatların diğer mevsimlerde yapılırsa daha güvenli olacağı yönünde. İş yaşamının gerçeği ise izin aylarının yaz dönemine denk gelmesi. Çalışma yaşamının durgunlaştığı bu aylarda estetik ameliyat yaptırmayı düşünenlerin kafası karışık. Gerçekten de çeşitli sakıncaları nedeniyle lazer ve benzeri (kimyasal soyma, cilt traşlama) deri yüzeyine yönelik işlemler yazın yapılmaz. Ancak aynı durum diğer ameliyatlar (yüz, burun, meme, vücut vb estetiği) için de geçerli midir? İş, aile, ekonomik durumunu hazırlayıp yaz aylarında bu tür bir girişim planlayan kişiyi nasıl yönlendirmeliyiz?

Yüksek tansiyon, şeker, akciğer ve kalp hastalığı gibi kronik sistemik sorunu olanlarda aşırı sıcaklarda gerekmedikçe hiçbir ameliyat önerilmez. İyileşme dönemi sırasında doktorunun önerilerine (güneşten korunma, fiziksel kısıtlılık, korse ve bandajlar, vb) uyamayacak kişilerde de bu tür ameliyatlar ertelenmelidir. Ancak kararını vermiş, kendini hazırlamış, istekli kişiler için bu mevsimde ameliyat olmanın herhangi bir sakıncası da yoktur. Estetik ameliyatların çoğu yaşamsal organların uzağında yüzeyel deri-derialtı tabakalarıyla ilişkili olduğundan enfeksiyon, kanama vb komplikasyonlara günümüzde oldukça nadir rastlanmaktadır. Özellikle sigara kullananlarda görülen yara iyileşme sorunları, terleme ve kullandığımız bantların tahrişine bağlı olarak bu mevsimde daha sık karşımıza çıkabilir. Ameliyat sonrasındaki 1-2 haftalık erken dönemi mümkünse serinletilmiş ortamlarda geçirmek şişlik ve morlukların daha kolay çözülmesine yardımcı olacaktır.

Estetik cerrahi adaylarından (hasta sözcüğünden özellikle kaçınıyorum, çünkü bize başvuranlar vücutlarıyla ilgili sorunlardan kurtulmak isteyen çoğunlukla sağlıklı kişiler) benim bu mevsimde özellikle beklentim şunlar: kullanmakta oldukları ilaçları, bitkisel olanlar dahil, mutlaka hekimiyle paylaşmalı ve gereksiz olanları en az onbeş gün öncesinden kesmeli; mümkün olduğunca sigaradan uzak durmalı; ameliyattan birkaç gün önce alkol ve ağır egzersizden kaçınmalı; çevresindekilerin olumsuz ve caydırıcı düşünceleri ya da sanal ortamda karşısına çıkabilecek abartılı ya da yanlış görüşlere (şehir efsaneleri) itibar etmeyip, aklına takılan her türlü soruyu hekimiyle paylaşmaktan çekinmemeli; kendine ve hekimine güvenmeli.

Gönlünüze göre, serin bir yaz geçirmeniz dileğiyle,

 

 

 

 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aydın Gözü

Prof. Dr. Aydın GÖZÜ, Antakya'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini Samsun Anadolu Lisesi'nde bitirmiştir. Hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Prof. Dr. Aydın GÖZÜ, zorunlu hizmet yükümlülüğünü Diyarbakır Yolboyu Sağlık Ocağı ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yerine getirmiştir. Daha sonra 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı’nda 8 ay süreyle araştırma görevlisi olarak çalışmış ve ardından 1992 yılında TUS sınavını kazanarak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ihtisas eğitimine başlamıştır. 1998 yılında eğitimini tamamlayarak Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönem boyunca Mikrocerrahi alanında deneyim kazanmış olan Prof. Dr. Aydın GÖZÜ ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
facebook
instagram
youtube
twitter
Etiketler
Yazın da estetik ameliyat olur mu ?
Prof. Dr. Aydın Gözü
Prof. Dr. Aydın Gözü
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube