Vitrektomi ameliyatı

Vitrektomi ameliyatı

VİTREORETİNAL CERRAHİ NEDİR?

Gözün içinde, göz boşluğunu dolduran vitreus denen jel kıvamındaki şeffaf  yapı ve retina ile ilgili ameliyatlardır. Çeşitli nedenlerle (travma, şeker hastalığı, üveit, göz içi kanamaları gibi) vitreus bozulmakta ve görme kaybı gelişebilmektedir. Vitreus içinde zarlar oluşmakta retinada çekintiler yaparak retina yırtıkları ve retina dekolmanına sebep olabilmektedir. Ayrıca merkezi görmeyi sağlayan makulada delikler ve makula yüzeyinde ince zarlar oluşabilmektedir. Bütün bu bozuklukların tedavisi cerrahidir. Bu cerrahide göze girilerek, mikroskop altında ve lensler yardımıyla vitreus özel aletlerle çıkarılmakta, kanamalar temizlenmekte, retina yüzeyinde oluşan zarlar temizlenmekte, dekolman olgularında retina altında biriken sıvı boşaltılarak retina yapışması sağlanmaktadır.

Bu bir mikrocerrahidir. Operasyon sırasında lazer, zarları boyamak için çeşitli boyalar ve silikon, gaz gibi tampon maddeler kullanılmaktadır. Bu operasyonlar dikişsiz olarak yapılmakta, ve operasyon ile anatomik düzelme sağlanabilmektedir. Silikon verilen olgularda silikon 3 ay içinde çıkarılmakta, gaz verildiğinde ise hastaya belli bir yatış pozisyonu verilerek, gazın retinayı tampone etmesi sağlanmaktadır, kullanılan gazın cinsine bağlı olarak bier ay gibi bir süre içinde gaz kendiliğinden emilmektedir.

Gaz verilen hastaların, yüksek rakımlı yerlere çıkmaları, uçağa binmeleri sakıncalıdır, gazın genleşmesine bağlı olarak göz içi basıncı yükselebilmektedir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Merih Banu Soylu

Prof. Dr. Merih Banu SOYLU, lise öğrenimini 1976 yılında TED Ankara Koleji'nde bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.  İhtisasını ise Çukurova üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1986 yılında ‘Otoimmün Oküler Yüzey ve Uvea Hastalıklarında Kornea Epiteline Karşı Antikorlar  ve Dolaşan İmmün Kompleksler’ başlıklı tezini sunarak Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından aynı klinikte Göz Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Prof. Dr. Merih Banu SOYLU, 1993 yılında Doçentlik, 1999 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1991 ve 1997-1998 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri NIH-Ulusal Göz Enstitüsü'nde Dr. R. B. Nussenblatt’ın kliniğinde research fellow olarak çalışmalar ya ...

Etiketler
Vitrektomi ameliyatı
Prof. Dr. Merih Banu Soylu
Prof. Dr. Merih Banu Soylu
Adana - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube