Vajinismusta merak edilen tedavi süreci

Vajinismusta merak edilen tedavi süreci

Vajinismus Tedavisinde Başarı Faktörleri

Vajinismusun derecesi ile tedavi süresinin uzunluğu bağlantılı değildir.Tedavinin süresi bireye eşine ve ne kadar çaba gösterdiğine bağlıdır.

Tedavi Süresini Ne Belirler?

-Eş desteği vajinismus tedavi süresinde en etkili olandır. Vajinismus konusunda bilgili ve işbirliği yapan eş terapi  programının süresini olumlu etkiler.

-Kadınların seans ve sonrasında ki talimatları yerine getirmede tutarlı ve kararlı hareketi önemlidir.

-Doğru tanı koyan ve cesaret veren yol gösteren uygun bir uzman çalışmalı

-Fiziksel sağlık kadın hastalıkları ile ilgili ve genel sağlık durumu

-Eş zamanlı sorunlar olup olmaması, (örneğin depresyon, başka psikolojik sorunlar)

-Geçmişte yaşanan olumsuzluklar, olumsuz tedavi girişleri

-Çevresel baskı, engeller, başarısızlık korkusu

-Zaman, seans ve çalışmalara yeterli zaman ayrılmaması

Yukarıdakilerin her biri tedavi süresini etkiler. Neyse ki Kliniğime başvuran hastaların pek çoğunda eş desteği ve yardımı çok fazlaydı. Uygun zaman ve ortamı sağladığımızda hastalarımızın pek çoğuna 2-3 gün gibi kısa sürede yardım edebilmekteyiz.

İlk İlişkide Neden Ağrı Olur ?

İlk cinsel birleşme sırasında hissedilenlerle ilgili çok çeşitli öyküler duymuşuzdur; İçinde yırtılma hissi, parçalanma hissi, çok acıma, aşırı kanama ve korku, kilitli kalacakmış duygusu.

Kadınlar ne hissedeceklerini bilmez ve bilinmeyenden korkarlar. Ağrı ile ilgili abartılı tepkiler geliştirirler.

Bir kadın için ilk cinsel birleşme ne çok ağrılı, ne de çok zevk verici bir şeydir. Beklentisi çok yüksek olursa hayal kırıklığına uğrarlar. Zamanla oluşan deneyimler ile zevk verici hale gelir.

İlk Cinsel Birleşmede Ağrıya Neler Neden Olabilir?

-Yetersiz ön sevişme, kadın vücudu yeterince uyarılmazsa ıslanmada yetersiz olur. Cinsel birleşmeye hazırlanamaz. Bu da penisin daha zor hareketine ve sürtünmesine neden olarak acı ortaya çıkarır.

-Bazen kadın uyarıldığı halde yeterince kayganlaştırıcı maddeler salgılayamaz. Hormonal nedenlerle ilgili olabilen bu durumda kayganlaştırıcı kullanılmalıdır.

-Kadının gergin ve endişeli olması: Cinsel ilişki sırasında gergin, korkulu, endişeli olan kadın uyarılmaya olumsuz tepki verir. Uyarılmadan hazır olmadan yapılan ilk cinsel deneyim rahatsızlık verici olur.

-Kızlık zarının gerilmesi veya yırtılması ağrı yapar mı?

Vajinanın girişini kısmen kapatan ince ve esnek bir mukoza katlantısı kızlık zarıdır. Kızlık zarında çok az sinir ucu ve damar vardır. Bu nedenle cinsel birleşme sırasında fazla acı ve kanama olmadan yırtılır. Bu durum çabuk iyileşir ve rahatsızlık hissi vermez. Bazen de birleşme sırasında zar sadece esner tekrar eski haline gelir ve kanama olmaz yani yırtılma olmaz. Bu yapıdaki kızlık zarları sadece doğum yaparken yırtılabilir. "İlk ilişkide hissedilen ağrının kızlık zarından kaynaklı olması doğru bilinen yanlıştır."

-Vajinanın açılması, gerilmesi ağrı nedeni olur mu?

Vajina doğum sırasında bir bebeğin çıkışına izin verecek şekilde açılabilen esnek bir yapıdır. Fakat vücudumuzda ki her kas grubunu ilk esnettiğimizde, gerdiğimizde yırtılacakmış hissi gibi acı hissederiz.

Vajinal kaslarda ilk cinsel birleşmede oluşan gerilme yırtılma hissi uyandırabilir. Çok kaba bir eşin zorlayıcı birleşmesi veya tecavüz hariç yırtılma olmaz. Normal bir ilişkide gerilmeye bağlı hissedilen rahatsızlık bir-kaç ilişki denemesinden sonra kaybolur.

-Uygun olmayan pozisyona bağlı ağrıyan kaslar ilk cinsel birleşme yeni yapılan spor gibi farklı grup kasları çalıştırabilir ve ilk denemeler sonrası bazı kas ağrıları yaşanılabilir. Sonrasında kendinizi daha rahat hissettikçe yaşanılan bu rahatsızlıklarda kaybolur.

-İlk cinsel birlişmede hissedilen bu ağrılar sonsuza dek sürmez. Bu hissedilen ağrıların yerini zamanla keyif ve zevk alır.

Vajinismusta Kas Hafızasını Yeniden Oluşturmak

Evet vücudumuzda kaslarında hafızası var. Örneğin geçmişte spor yapan birisinin uzun süre tembellik etse bile yeniden spora başladığında çok kısa sürede eski fit haline dönebilir. Bilimsel araştırmalar kasların eskiden sahip oldukları güçleri hatırlayıcı bir hafızaya sahiptir. Tekrar tekrar yapılan hareketler sonrasında çok fazla konsantrasyon gerektirmeden daha iyi ve isabetli yapılır hale gelir. Basketbol oyunu veya müzik aletini çalma gibi

Peki Vajinusmusta Kas Hafızası nedir? Vajinusmus Tedavisinde Kas Hafısazı Nasıl Yapılandırılır?

Vajinusmus hastalarında bilinç altı korku, endişeler, yaşanmış olumsuz tecrübeler pelvik kasları kontrol altına alarak birleşme sırasında kasılması emrini verir. Böylece cinsel birleşme sırasında kaslar hep kasılması gerektiği yönünde hafıza geliştirir. Kas hafızası ne tam psikolojik ne de fiziksel bir kavramdır. Vajinismusta beyin (bilinç altı), sinir sistemi, pelvik kaslar iletişimi içinde olup savunma mekanizması olarak kasların kasılmasını tetikler. Kaslar sinir sisteminden gelen sinyallere göre hareket eder. Bu kas hafızası minik travmalar, enfeksiyon, korku, endişe pek çok farklı sebeple tetiklenmiş olabilir.

Birincil yani primer vajinismus hastalarında fiziksel bir olumsuzluk olmamasına rağmen korku, endişe nedeniyle tetiklenen bir kas hafızası olur. Sekonder (ikincil) vajinismus hastalarında ise fiziksel etkenler tetikler.

Vajinismus Hastasının Tedavisinde Kas Hafızasını Nasıl Düzenlemeliyiz?

Kliniğimizde uyguladığımız tedavinin esası buna dayanmaktadır. Vajinismus ister primer ister sekonder olsun kas hafızasını yeniden düzenleyerek vajinismus hastalarımıza yardımcı olmaktayız. 
Uyguladığımız egzersizler ile (her hastaya göre değişmektedir) yavaş yavaş kasların hafızasını yeniden yapılandırıyoruz.

Bu kas grubunu bilmeli bir şekilde kontrol etmek, kasılmalara sebep olan şartlanmışrefleksi yavaş yavaş değiştirecek ve böylece beynimizi ve kaslarımızı yeniden eğitmiş olacağız.

Bu nedenle oluşan tedavi geri dönüşümsüz kalıcı bir tedavi olmaktadır. Hastanın bir kez bir şeyi başarmış olması sonraki yaşam döneminde problem yaşasa bile düzelmesi çok daha hızlı olacaktır.

Düşmanınızı Dostunuz Yapalım!

Vajina bölgesini çevreleyen pelvik kaslar her zaman kısmen kasılı durumdadır. İhtiyaç anında harekete geçmeye hazırdır. Mesela uygun zamana kadar idrar ve büyük tuvaleti tutar. Cinsel birleşme anı geldiğinde istemsiz bu kaslar kasılır.

Bu kaslar çevresinde sinir hücreleri ve beyinden farklı mesajlar alır ve ona göre de harekete geçer. Bu tepkiler şartlı reflekslerdir. İdrarımızı tutmayı düşünelim. Beynimizden idrarımızı yapma, vücudumuzu rahatlatma zamanı mesajı gelene kadar kaslar kasılarak idrarı tutar. Vajinismusta birleşme anı geldiğinde pelvik kasları beyinden gelen olumsuz mesajlar kasılmayı başlatır. Siz ne kadar istekli, ilişkiyi arzuluyor olsanız da kasılmayı durduramazsınız.

Biz tedavimizde hastamıza pelvik kasların farkına varmasını sağlayıp onu nasıl harekete geçireceğini, nasıl kontrol edeceğini öğretiyoruz. Bu kas kontrolünün iyi öğrenilmesi, eğitilmesi ilişki sırasında kasların gevşetilmesi ve cinsel birleşmenin olmasını sağlıyor.

Pelvik kaslar üzerindeki bu bilinç altı kontrol zaman içinde bilinçli hale geliyor.

Bu kas kontrolünü başarmış olmak ilerde orgazm olmak, cinsellikten zevk almak, idrar kaçırma problemimizi çözmek, vajen esnekliğini, sıkılığını artırmak ve kolay doğum gibi avantajlar sağlayacaktır. 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç

Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç, 1972 yılında Ankara Polatlı'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Polatlı’da tamamladı. 1990 yılında  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan ve lisans eğitimine başlayan Dr. Soytürk Koç, 1997 yılında mezun olarak Tıp Doktoru unvanını aldı. 1997 yılında Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde kısa bir süre kardiyoloji asistanı olarak çalıştı. 1998 yılında Tus'u birincilikle kazanan Dr. Soytürk Koç, ihtisasını Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesinde kadın doğum üzerine sürdürdü ve 2002 yılında uzman doktor unvanını aldı. Dr. Soytürk Koç, 2003 yılında Newyork'da  Brooklyn Methodist Hospital'da ileri endoskopik uygulamalar konusunda eğitim aldı. Meslek hayatına 2006 yılında Yozgat'ta Sorgun Devlet Hastanesi'nde başlayan Dr. Soytürk Koç, 2007 ile 2009 tarihleri ...

Etiketler
Vajinismus belirtileri
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube