Vajinal (normal) doğum

Vajinal (normal) doğum

Doğum eylemi genellikle gebeliğin 38-42. Haftalarında başlar. Ancak her kadında bu dönem farklılık göstermekte ve doğum eyleminin ne zaman başlayacağı tam olarak bilinememektedir.

Normal Doğumda komplikasyon ihtimalini arttıran risk faktörleri

Çoğul gebelik

Yüksek tansiyon

Pre-eklampsi

Erken membran rüptürü

Annede Grup B streptokok enfeksiyonunun varlığı

Plasenta previa

Plasental dekolman

Umblikal kord prolapsusu

İri bebek

Diabet ( tip I, II ya da gestasyonel)

Anemi

Annede kanama bozukluğu

Akciğer ve / veya kalp hastalığı

Obezite

Bebekte konjenital (doğumsal) anomali olması

Annede enfeksiyon (Ör. Genital herpes, HIV, HPV….)

Rh uyuşmazlığı

Doğum Eylemi

Doğum eylemi temel olarak gebenin doğum sancılarının başladığı zamandan doğurmasına kadar geçen süre olarak tanımlanır. Eylemin başlangıcında, rahim kasılarak bebebeğin doğum kanalına doğru itilmesine neden olmaktadır. Doğum eylemi ile birlikte serviks(rahim ağzı); açılmaya başlar ve doğumun gerçekleşeceği evrede yaklaşık olarak 10 santimetrelik açıklığa ulaşarak bebeğin vajene geçişine izin verecek hale gelir. Sezeryanın gerekli olmadığı durumlarda doğum vajinal yolla gerçekleştirilir. 

Doğum eyleminin erken belirtileri

Uterin kontraksiyonlar (rahim kasılmaları) başlar.

Suyun gelmesi: rahim içerisinde bebeği çevreleyen amniyon sıvısının, zarın delinmesine bağlı olarak dışarıya sızmasıdır.

Sırt ve bel ağrıları.

Hafif vajinal kanama ve / veya nişan gelmesi.

Yalancı doğum eylemi

Gerçek doğum eylemi başlamadan önce rahimdeki irregüler (düzensiz)  kontraksiyonlara ait ağrıların hissedilmesidir. Bu kasılmalara ‘ Braxton Hicks kontraksiyonları’ adı verilir. Bu kasılmalar normal olmakla beraber gebede ağrı ve acıya neden olabilir.gerçek doğum eylemi ile ayırt edilebilmesi için uygulanabilecek en iyi yöntem; kasılmaların 1 saat süre ile takip edilmesidir. Eğer kasılmalar gittikçe sıklaşıyor, kasılma süresi uzuyor ve kasılmaların şiddeti artıyorsa, bu büyük bir olasılıkla gerçek doğum eylemidir. Yalancıdoğum eyleminde kasılmalar genellikle düzensiz ve istirahatle geçmeye eğilimlidir.

Vajinal (Normal) Doğum

Servikal (rahim ağzı) dilatasyon 10 santimetreye ulaşıp bebek doğum kanalında ilerlemeye başladığında doğum salonuna alınırsınız. Doğum masasında bacaklarınız her 2 tarafta bulunan bacaklıklara yerleştirilir. Vulva ve perine antiseptik solüsyonlarla temizlenir ve uygun steril örtünme sağlanır. ‘Taçlanma’ yani bebeğin başının perineyi gerdiği ana kadar her kasılma ile birlikte ıkınmanız istenir ve her ıkınma sonrasında bebeğin kalp atışları el doppleri ile dinlenerek kontrol edilir. Taçlanma evresinde ıkınmanızı daha hafif yapmanız istenecektir. Bu sırada doktorunuz gerekli görürse bebeğin daha kolay çıkmasını sağlamak amacıyla epizyotomi adı verilen bir cerrahi kesi yapabilir. Daha sonra bebek çeşitli manipulasyonlarla dışarı alınarak göbek kordonu kesilir ve ilk kontrol amacıyla yeni doğan uzmanlarına teslim edilir. Bebeğin çıkımını takiben palsenta (bebeğin eşi) doğurtulur.   Daha sonra serviks ve vajen herhangi bir yırtık açısından dikkatlice değerlendirilir ve epizyotomi açılmışsa bu kesi usulüne uygun şekilde dikilerek kapatılır.

Bebeğin başı, doğum kanalında beklenilen şekilde ilerlemiyorsa  ve bebeğin hızlıca doğurtulması gerekiyorsa, bu durumda forseps ya da vakum ile ekstraksiyon uygulanabilir

Doğum Sonrası

Doğum sonrası karnınıza kanamayı azaltmak amacı ile masaj yapılabilir.

Tüm perine ve vulva yıkanarak temizlenir.

Kanamayı azaltmak amacı ile oxytosin içeren ilaçlar kullanılabilir.

Ağrı kesici iğne ya da ilaçlar kullanılabilir.

Normal Doğum ne kadar sürer?

Bu süre son derece değişkendir. Genellikle ilk doğumlar daha uzun sürmektedir. Ancak tam terside söz konusu olabilir. İlk doğum için ortalama bir süre söylenecek olursa bu, gebenin aktif doğum eylemine girdiği andan itibaren yaklaşık olarak 12 saattir.

Anestezi

Normal doğum ağrılı bir işlemdir. Ancak günümüzde, epidural anestezi uygulanmakta ve doğum sancıları en aza indirgenmektedir.

Muhtemel komplikasyonlar

Kanama

Enfeksiyon

İdrar yolu enfeksiyonu

Perineal yırtıklar

Forseps, vakum ya da sezeryanı gerektiren komplikasyonlar

Emboli ve/veya derin ven trombozu

Mastit (meme enfeksiyonu)

Postpartum depresyon

Ortalama hastanede kalış süresi?

1 yada 2 gün

Doğum sonrası dönemde sizi neler bekliyor?

Memelerde gerginlik ve meme başı çatlakları olabilir.

Kabızlık: doğum sonrası özellikle ilk 1-2 gün hem barsakların tembelliği hem de hemoroidlere bağlı olarak kabızlık problemi görülebilir.

Epizyotomi açılmışsa 1-2 haftalık süreçte yürürken ve oturup kalkarken ağrınız olabilir.

Hemoroidler oluşabilir.

İdrar ve/veya gayta kaçırma: özellikle uzun doğum eylemi yaşayan kişilerde perineal kaslar doğum öncesi haline dönene kadar gülme, hapşırma, öksürme sırasında idrar ya da gayta kaçırma sorunu yaşanabilir.

After Pains: rahim kasılarak eski boyutuna dönerken, özellikle de emzirme ile uyarılan adet sancısı benzeri ağrılar hissedilebilir.

Vajinal akıntı (löşi): doğum sonrası başlangıçta kırmızı, daha sonra ise rengi giderek açılan akıntı olacaktır. Bu yaklaşık olarak 2 ay kadar sürebilir.

Kilo: genellikle doğumla birlikte, bebeğin plasentanın ve amniyon sıvısının vücuttan uzaklaşması ile beraber 5-6 kg kadar kilo kaybı olacaktır. Sonraki haftada ise vücuttaki ödemin çözülmesine bağlı olarak bir miktar daha kilo kaybı olmaktadır.

Duygusal olarak

Baby blues: Doğumu izleyen ilk hafta içerisinde kadınların %80’inde iritabilite, üzüntü, ağlama veya anksiyete gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle kendiliğinden ortadan kalkan semptomlardır.

Postpartum depresyon: Doğum yapan kadınların %10-20’sinde görülür ve baby blues’tan daha ağır bir tablodur. Genellikle daha önce depresyon hikayesi olan kadınlarda görülür ve psikiyatrik destek gerektirir.

Postpartum psikoz: Son derece nadir ancak şiddetli bir tablodur. Düzgün düşünme ve hatta davranışı etkilemek suretiyle hem anne hem de bebek açısından hayatı tehdit edici durumlara neden olabilir, çünkü postpartum psikozdaki kadınların kendilerine ve bebeklerine zarar verme olasılıkları fazladır. Derhal psikiyatrik danışmanlık gerektirir.

Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu ayrınız

38 derece üzerinde ateş

Kanama

Kesi yerinde şişlik, kızarıklık ya da akıntı

Bacaklarda şişlik, ağrı, kızarıklık

Memelerde aşırı şişlik, gerginlik ve ağrı

Kötü kokulu vajinal akıntı

İdrar yaparken ağrı ya da zorlanma

Vajinal bölgede gittikçe artan ağrı

Göğüs ağrısı, bulantı, kusma

Depresyon, halüsinasyonlar görme, kendine ya da bebeğine zarar verme düşüncesi

Epizyotomi

Epizyotomi, doğum sırasında vajinal açıklığı artırmak amacı ile doktorunuzun uygulayabileceği cerrahi bir kesidir. Epizyotomi, vajinal doğumlarda sık uygulanır. Özelikle ilk vajinal doğumlarda vajinal yırtılmaları önlemek ve doğumu hızlandırmak amacı ile uygulanır. Epizyotomi kesisi daha temiz bir kesi olup, doğum sırasında kendiliğinden oluşan yırtıklara göre daha kolay iyileşir. Epizyotominin tıbben gerekli olduğu durumlar:

-Bebeğin kalp atışlarında yavaşlama varsa ve doğumun hızla gerçekleşmesi gerekiyor ise,

-Bebek iri ise, vajenden çıkışını rahatlatmak için,

-Forceps ve vakum uygulaması gerektiren doğumlarda uygulanır.

En sık uygulanan epizyotomi midline epizyotomidir. Vagen ile anüs arasında orta hatta yapılan ufak bir kesidir. Mediolateral epizyotomi ise diagonal kesiden oluşur.

Epizyotomili doğumdan sonra dikkat edilecek noktalar:

Doğumdan 24 saat sonra ılık oturma banyosu yapabilirsiniz.

Epizyotomi yapılan bölgeyi herzaman kuru tutmalısınız. Banyo sonrası mutlaka bu bölgeyi kurulayın ve mümkün olduğu kadar hava ile temas etmesini sağlayın.

Yara yeri tam iyileşene kadar mümkün olduğu kadar kısa süre oturun.

Şişme olursa buz uygulayabilirsiniz.

Kabız kalmamaya çalışın.

Otururken sert yüzeyleri tercih edin ve dikkatli olun.

Epizyotomi bölgesinde şişlik, kızarıklık, ağrı, ısı artışı ve akıntı olursa enfeksiyon belirtisi olabilir. Mutlaka doktorunuza haber verin.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 1992 yılında TED Ankara Kolej'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1998-2003 yılları arasında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastanesi'nde yapmış ve 2003 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Uzman Doktor ve Başasistan olarak Etlik Doğumevi Kadın Hastalıkları Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, görev alan Prof. Dr. Gamze Sinem ÇAĞLAR, 2005 yılında Almanya Schleswig - Holstein Üniversitesi Lübeck Kampüsü'nde,  Kadın hastalıkları ve Doğum A.B.D’da IVF Laboratuarında Research Fellow olarak çalışmış ve tüp bebek eğitimi almıştır. Bu eğitim, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Üremeye Yardımcı Teknikler Sertifikası ile onaylanmıştır. 2015-2016 yılında Valenci ...

Etiketler
Epizyotomi nedir
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube