Vajinal gevşeklik ve vajinal sıkılaştırma

Vajinal gevşeklik ve vajinal sıkılaştırma

Pelvis (leğen) kemiğinin alt tarafını kapatan ve bu bölgedeki organların (rahim, idrar kesesi, barsaklar) alt açıklıktan sarkmasını engelleyen yapıya pelvik taban denir.

Pelvik tabanda en önemli destek yapı levator ani kas grubu ve endopelvik fasyadır. Bu destek yapılar normalde organların yerinde durmasını sağlar ve sarkmaları (prolapsus) engeller. Bu yapılarda meydana gelen hasarlar, vajinal gevşeme ve sarkma şeklinde kendini gösterir.

Pelvik taban desteğinin hasarlanmasında en önemli etken gebelik ve doğumdur.

Vajinal doğumlar özellikle de iri bebek, uzamış doğum eylemi gibi zorlu vajinal doğumlarda bu hasar daha da belirgin olur. Sezaryenle doğum yapan kadınlarda da vajinal doğum yapanlara göre daha az da olsa hasar oluşur çünkü gebelik boyunca karnın içinde büyüyen bebeğin ağırlığı ile pelvik tabana uygulanan basınç nedeniyle bu bölgedeki kas (levator ani) ve fasyalarda (endopelvik fasya) hasar meydana gelir.

Doğum yapmış kadınlarda en sık ortaya çıkan yakınma vajinal gevşekliktir, bunu kilo alımı ve idrar kaçırma şikayeti takip eder.

Vajinal gevşeklik, cinsel ilişki esnasında partnerini eskisi kadar hissedememe ve ilişkiden eskiye nazaran daha az keyif alma durumudur.

Bu durum kadında, kendine güvensizlik ve yaşam kalitesinde bozulma olarak kendini gösterir, eşiyle olan ilişkisine olumsuz etki eder.

Kadının yaşam kalitesi üzerinde etkili olan önemli parametrelerden biri de şüphe yok ki cinsel yaşam kalitesidir.

Vajinal gevşekliğin tedavisi yani vajinal sıkılaştırma sonucunda kadının özgüveni artar, cinsel yaşam kalitesi ve sonuçta yaşam kalitesi artar.

Vajinal gevşeklik tedavisinde bir çok farklı çözüm mevcuttur. Kadının kendi başına yapabileceği Kegel egzersizleri, fizik tedavi ünitelerinde uygulanan elektrostimülasyon, doktorlar tarafından uygulanan dolgu ve PRP uygulamaları, lazer, radyofrekans cihazlı uygulamalar ve ameliyatlı daraltmalar.

Bir kadındaki vajinal gevşekliğin ve bunun ortaya çıkardığı yakınmaların çözümünde muayene en önemli adımdır. Bu konuda yeterli tecrübeye sahip bir doktorun muayenesi sonrasında önereceği yöntem muhtemelen fayda sağlayacaktır.

Unutmayalım ki tıpta hastalık değil hasta esastır.

Yani yukarıda adı geçen yöntemlerden her hangi birinin hangi hastaya iyi geleceğini bu konuda tecrübeli bir doktordan öğrenmek gerekir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Vajina darlığı
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube