Topuk dikeni ve tedavi yöntemleri

Topuk dikeni ve tedavi yöntemleri

Topuk dikeni ve tedavi yöntemleri

Topuk dikeni düztabanlarda, yüksek kavisli ayaklarda, kilo problemi olanlarda, topuklu ayakkabı ya da babet tarzı düz ayakkabı giyenlerde, diyabet ve romatizma hastalıklarında ortaya çıkabilmektedir. Ayak tabanında sert bir cisim batıyormuş gibi bir Ağrıya neden olur. Bu ağrının sebebi ise ayak tabanında bulunan ve plantarfasia adı verilen kas yürürken esneyerek yaylanma hareketi verir. Bu kas sayesinde ayak, vücudun yükünü yere verir.

Topuk dikeni sorununda ayak tabanında bulunan bu kas yeterince esnemediği için yükü yere veremediği için ağrıya neden olur. Çeşit sebeplerden bu kas kısalır ve topuğun yere temas ettiği kısmı çekmeye başlar. Bu noktada ağrı hatta bazı durumlarda kanamaya neden olabilir. Giderek bu nokta kalınlaşarak dışarıya doğru taşma yapar. Topuk dikeni olarak adlandırılan şekli alır.Topuk ağrısıgünlük yaşamı zorlaştıran ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Uygulanan çeşitli tedavilerle bu rahatsızlık günümüzde tamamen giderilebilmektedir.”

Topuk dikeninin belirtileri

“Topuk dikeninde kişiler özellikle Sabah yataktan kalktıktan sonraki attıkları ilk birkaç adımda şiddetli ağrı hissederler. Sert ve sivri bir cismin üzerine basılıyormuş gibi his veren bir ağrıdır bu. Gün içinde yürümeye devam ettikçe ağrı biraz daha azalabilir. Ancak uzun süren bir yürüyüşler sonrası ağrı daha şiddetlenir ve genellikle istirahat sonrası kolay geçmez. Topuk dikeni ortopedik muayene, röntgen ve MR çekimi yapılarak teşhis edilir. Topuk dikeni tedavisinde öncelikle; ağrı kesici krem, masaj ve soğuk kompresi uygulanır.”

Doğru terlik ve ayakkabı kullanımı

“Krem ve masaj tedavisi ile birlikte yumuşak tabanlı ayakkabı kullanımıyla da ek bir tedaviye gerek kalmadan ağrı giderilebilmektedir. Tüm bu önlemlerin dışında, ortopedik topuklu destekler de kullanılabilir. Topuk dikeni olan kişiler evde yalınayak yürümemeli, ortopedik terlik ve ayakkabılar tercih edilmelidir. Topuk dikenin tedavisi ortalama 3 ile 4 hafta kadar sürebilmektedir.

PRP tekniği ile topuk dikeni tedavisi

Masaj ve soğuk uygulaması ile tedavi edilemeyen topuk dikenlerinde farklı tedavi seçenekleri uygulanabilmektedir. Bu seçeneklerden birisi deenjeksiyon teknikleridir. PRP, kortizon gibi uygulamalarla da topuk dikeni tedavisi yapılabiliyor. PRP tedavisi isteyen kişiye öncelikle kan testleri yapılır. Ardından alınan bir enjeksiyon kadar kan özel bir santrifüj içinde dönüştürülerek ayrıştırılır. Kanın içeriğindeki kırmızı kan hücreleri ile beyaz kan hücreleri birbirinden ayrıştırılarak, kan trombosit açısından daha zengin bir hale getirilir.Ardından küçük iğnelerle topuk bölgesinden tekrar enjekte edilir.

Ameliyat ile topuk dikeni tedavisi

Yapılan kişiye özel tabanlıklar, fizik tedavi, kortizon yada PRP enjeksiyonları gibi tedavilere yanıt alınamadığında, cerrahi tedavi uygulanması gerekebilir. Ameliyatla kas ve sinirlerin gevşemesi sağlanır. Ameliyat kapalı ya da açık yöntem yapılabilir. Ameliyat sonrası 15 gün istirahat, ardından uygulanan fizik tedavi ve özel ayakkabı kullanımı ile ortalama 3 ay içinde topuk dikeninin tedavisi tamamlanmış olur.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Özyazgan

Op. Dr. Ahmet ÖZYAZGAN, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,  Atatürk Üniversitesi'nde tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. Ayrıca El Cerrahisi ve Mikrocerrahi üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır.

Op. Dr. Ahmet ÖZYAZGAN, mesleki çalışmalarına Beylikdüzü'nde bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Topuk dikeni kırdırma
Op. Dr. Ahmet Özyazgan
Op. Dr. Ahmet Özyazgan
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube