Tiroid nedir ? tiroid ameliyatı ne kadar sürer? tiroid ameliyatından sonra ne zaman pansuman yapılır?

Tiroid nedir ? tiroid ameliyatı ne kadar sürer? tiroid ameliyatından sonra ne zaman pansuman yapılır?

Tiroid, boynumuzun ön tarafında nefes borumuzun üzerine ata biner gibi yerleşmiş olan kelebek şeklinde bir organımızdır. Sağ kanadı sağ tarafta, sol kanadı sol tarafta bulunur, arada da bunları birleştiren “isthmus” dediğimiz bir yapı vardır. Tiroid vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Vücudumuzdaki tiroid hormonları bizim metabolizmamızı belirler. Yani vücudumuzun yakacağı enerji ve birçok şey bu bezde salgılanan hormonlarla belirlenir. T3, T4 veya tiroksin dediğimiz hormonların etkisi altındadır ve tiroid stimulan hormon (TSH) dediğimiz bir hormonun kontrolünde çalışır. Eğer ki tiroid bezimiz çok fazla tiroid salgılıyorsa tiroid stimulan hormonun etkisi azalır, eğer az çalışmaya başlarsa tiroid stimulan hormon tiroid bezini uyararak daha fazla hormon salgılanmasını sağlar.

Eğer cerrahi, açık cerrahi olarak yapılıyorsa ameliyat duruma göre yarım saat, bir saat sürebilir. Ama robotik cerrahi yapılıyorsa buna fazladan bir saat daha eklemek gerekir.

Tiroid ameliyatından sonra hemen ertesi gün ilk pansuman yapılır. Eğer bu pansumanda bir sıkıntı yoksa drenler çekildiği ikinci gün bir diğer pansuman yapılır. İçeriden gelen sıvı, serum veya kan miktarına bağlı olarak bunun ayarlaması yapılabilir. İkinci gün veya üçüncü gün oradaki serum miktarı belirli bir seviyenin altına indiğinde drenler çekilip pansuman bitirilmiş olur ve hasta eve gönderilir. Ama hasta, yara bakımı için mutlaka haftasında tekrar pansuman yaptırmaya gelmelidir.

Genellikle ameliyattan sonraki üçüncü dördüncü günde banyo yapmaya izin verilir. O yara izi üzerine yapıştırılacak bantla, kısa süreli (duş şeklinde) banyo rahatlıkla yapılabilir, herhangi bir sakıncası yoktur.

Tiroid ameliyatından sonraki süreçte genellikle hastalar iki gece civarı hastanede tutulur. Drenleri çekildikten sonra da taburcu edilirler. Bu süre üçüncü geceye çok nadir uzar, uzasa da önemli olan sağlıklı bir şekilde hastayı gönderip lüzumsuz bir şekilde tekrar hastaneye geri getirtmemektir.

Eğer klasik yöntemle boyundan kesi yapılarak içeri girildiyse ameliyattan sonraki süreçte boyun adalelerine bağlı olarak bir parça ağrı olacaktır. Diğer yandan koltukaltı insizyonuyla yapılan yöntemde bu ağrı neredeyse hiç yoktur. Yani robotik cerrahide ağrı neredeyse yok gibidir. Ama sonuçta bir cerrahi yapıldığı için ister klasik yöntem olsun ister robotik cerrahi yöntemi olsun küçük de olsa bir ağrı olur. Bu ağrı dayanılmaz bir ağrı değildir.

Eğer hasta şehir dışından veya yurtdışından gelecekse buraya geldiğinde, cerrahinin olduğu günden itibaren 6-7 günü burada geçirecek gibi kendini ayarlamasında fayda vardır.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Erkan Aktan

Etiketler
Tiroid
Op. Dr. Erkan Aktan
Op. Dr. Erkan Aktan
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube