Sinüzit tedavisi

Sinüzit tedavisi

 DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURULUR

 Sinüzite ait şu belirtilerden biri veya birkaçı varsa doktorunuza başvurunuz: yanaklarda veya gözlerin çevresinde ağrı veya uyuşma hissi; sarı-yeşil renkli, kötü kokulu veya kanlı burun akıntısı; öne eğilmekle artan baş veya yüz ağrısı. Çocuğunuzun soğuk algınlığı 10 günden uzun sürerse veya allerjisi olduğunu bildiğiniz çocuğunuzda belirtiler her zamanki ilaçlarla kontrol altına alınamıyorsa doktorunuza başvurunuz.

 

 TEDAVİ

 Doktorunuz size soluk alıp vermeniz, burun akıntınızın rengi ve kokusu ve şikayetlerinizin zamanlaması (günün hangi saatinde veya hangi mevsiminde) ile ilgili sorular soracaktır. Baş ağrınızın ne zaman ve hangi sıklıkta olduğu, ne kadar sürdüğü, bulantı, kusma, görme bozukluğu, veya burun tıkanıklığı ile ilişkili olup olmadığı önem taşır. Kulak Burun Boğaz uzmanı özellikle mukozanın görünüşüne ve salgının niteliğine dikkat ederek burnunuzu, ağzınızı, dişlerinizi, boğaz ve kulağınızı inceleyecektir. Bazı durumlarda sinüslerinizin röntgen filmi gerekli olabilir (Resim-2). Sinüzit tedavisinde amaç bakterilerin yok edilmesi ve sinüslerin buruna açılan deliklerinin açılmasını sağlamaktır. Bu delikler açılmazsa sinüs iltihapları yok edilemez. Bakterilerin yok edilmesi antibiyotiklerleolur. Antibiyotik seçimi için kültür ve antibiyogram denilen duyarlılık testi yapılması çok seyrek başvurulan bir yöntemdir. Dolayısıyla sinüzite en sık sebep olan bakteriler hesaba katılarak antibiyotik seçilir. Antibiyotik tedavisi en az 10 gün hatta bazen 15-20 gün sürmelidir. Bunun dışında sinüs deliklerinin açılması için burun içi şişliklerin azaltılması amaçlı kullanılan tablet ya da spreyler, ağrı kesiciler ve sinüzite yardımcı olan allerji gibi durumlar varsa bunlara uygun ilaçlar verilir. Sprey tarzı şişlik giderici ilaçların yan etkilerinden dolayı  5 günden fazla kullanılmaları önerilmez. İlaçlara cevap alınmayan durumlarda sinüziti kolaylaştıran başka faktörlerin varlığı araştırılır ve uygun şekilde tedavi edilir. Ancak bazen ameliyat gerekebilir. Müzmin sinüzitlerde de yine önce ilaç tedavisi uygulanabilir. Ancak kemik veya yumuşak dokuda bir anatomik problem olduğunda ve bu durum sinüzit oluşumuna zemin hazırlıyorsa ameliyatla tedavi gerekli olmaktadır. Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu  hastalıkların çözümünde son yıllarda uygulanan bir teknik olup burun yapılarına ve sinüslerin işlevlerine karşı daha tedbirli yaklaşılması prensibine dayanır. Sonuçlar oldukça başarılıdır. 

 

 YAŞAM ÇEVRESİNDE UYGULANABİLECEKLER 


Öncelikle sinüzit zemininde yatan olası etkenler hesaba katılarak önlemler alınmalıdır. Örneğin ev tozlarına allerjik bir çocuk sahibi aile, ev ortamındaki halılarda azaltıma gitmeli yada en azından sözkonusu etkenleri ekarte edici çözümleri denemelidir. Soğuk algınlığına yakalanıldığında buharla nemlendirici kullanılmalı ve yatağın baş tarafı daha yükseltilmiş bir şekilde uyuyarak burun pasajı açık tutulmaya çalışılmalıdır. Enfeksiyonu olduğu bilinen insanlarla ilişkiler sınırlandırılmaya çalışılmalı, bu olmuyorsa bir takım önlemler alınarak bulaşma riski azaltılmalıdır (maske kullanmak, el yıkamak, vs.). Ayrıca dengeli beslenilmeli, düzenli egzersiz yapmaya gayret edilmelidir.

 

Eğerçocuğunuz iltihaplı sinüs bölgesinde ağrıdan şikayet ediyorsa, ağrıyan bölge üzerine ılık bir havlu koyarak onu rahatlatabilirsiniz.  

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Öktem

Fatih Öktem 25 Ekim 1966 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İlkokul eğitimini 1972-1977 yılları arasında İstanbul’da Şair Nedim İlkokulu’nda; Orta öğrenim eğitimini 1977-1983 yılları arasında İstanbul’da F.M.V. Özel Işık Lisesi’nde; tıp fakültesi eğitimini İstanbul’da 1983-1989 yılları arasında İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Tıpta uzmanlık eğitimini 1990-1994 yılları arasında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tamamlayan Fatih Öktem, uzmanlık sonrasında aynı anabilim dalında uzman başasistan olarak görev almıştır. 17 Kasım 2000 tarihinde doçentlik unvanı almış, 3 Aralık 2009 tarihinde profesörlük kadrosuna atanmıştır. 1988 yılında, 1-31 Ağustos tarihleri arasında, St. Thomas Hospital’da (Londra-İngiltere) Göğüs Kalp Damar Cerrahisi stajı; 1993 yılında, 10 Ekim-10 Aralık tarih ...

Etiketler
Sinüzit tedavisi
Prof. Dr. Fatih Öktem
Prof. Dr. Fatih Öktem
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube