Saç dökülmesi,

Saç dökülmesi,

Günde yaklaşık 50-100 adet saç teli normal olarak dökülebilir. Buna karşılık, aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme olduğunda saç dökülmesinden söz edilebilir. Saçlara verilen değere bağlı olarak, saç dökülmesi kişiyi hafif bir endişeden ciddi bir çöküntüye kadar farklı derecelerde etkileyebilir. Erkeklerde çoğu kez saç çizgisi geriye gider ve seyrelmeler başlar, genellikle saçın üst bölgesi dökülür. Kadınlarda ise her bölgeden dökülme aynı anda meydana gelir. Saç dökülmesinin nedeni tam olarak belirlenmedikçe doğru bir tedavi şekli seçilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme şikayetleri bulunanların, dermatoloğa başvurmaları gerekir.

Saç dökülmesi artışı, sabahları yastıkta ya da duştan sonra dökülen saçlar kontrol edilerek çok kolay anlaşılır. Saçları tararken ya da şekil verirken yaklaşık dökülme miktarı belirlenip bu sayıdaki değişiklik dikkati çekebilir. Bazen de belli bir süre içinde genel olarak saçların azaldığı fark edilir. 

Ortalama 100.000 tel saçımız vardır ve bir telin ömrü ortalama 5 yıldır. Yani saçlarımızın tümü 5 senede bir tamamen yenilenir, bu da günde 50-100 tel saçın dökülüp yerine yenilerinin çıkmasıyla mümkün olur. Saç dökülmesinden bahsetmek için günlük kaybın 100 telden fazla olması gerekir.

Sağlıklı bir insanda belli bir anda saçların yaklaşık % 90′ı uzama evresindedir. Bu evre 2-6 yıl kadar sürebilir. Bu evrede saç kökleri uzun ve derindir. Geriye kalan %10′luk kısım ise, 2-3 ay kadar süren dinlenme evresinde bulunur. Bu dinlenme evresinin sonunda saçlar dökülür, dökülen saçın kökünden yeni saç büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. 

Saç Dökülmesinin Nedenleri
Yaşlılık, genetik faktörler, beslenme bozuklukları özellikle demir ve çinko eksikliği, vejeteryan beslenme, hızlı kilo kaybı, hormonal bozukluklar, tiroid bezi hastalıkları, ateşli hastalıklar, lohusalık, stres, gerginlik, ani ve ağır üzüntüler, aşırı doz A vitamini alımı, kanser ilaçları ve diğer bazı ilaçlar, saçlı derinin mantar hastalıkları buna neden olabilir.

Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebi genetik yatkınlıktır. Bu durumda kadınlarda saçlarda azalma olmakla birlikte kellik oluşmaz. Erkeklerde ise çok erken yaşlardan itibaren dökülme başlayabilir. Kadınlarda önemli nedenlerden biri gebelik, lohusalık, menapoz gibi hormonal değişimler, stres, beslenme, kozmetikler ve mevsim geçişlerinin etkisidir.

Saçın boyanması, renginin açılması, düzleştirme veya perma gibi yöntemler saça zarar verebilir. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması, saçın sıkı bir şekilde toplanması, sık yıkanması bu sürece katkıda bulunabilir. 

Dökülme Tipleri
Erkek tipi dökülme, erkeklerin tüm yaşam boyunca yaklaşık yarısını etkileyen genetik bir durumdur. Tedavi edilmediğinde, elli yaşına gelen erkeklerin yarısı tamamen ya da büyük oranda saçsız kalır. Tedaviye ne kadar erken dönemde başlanırsa sonuç o kadar etkili olur. Zira bir bölge birkaç yıl boyunca saçsız kaldığında burada yeniden saç oluşumu mümkün olmaz. Kadınlarda menapoz sonrası erkek tipi dökülmeye benzer tepe bölgesinde dökülmeler olabilir. 

Doğum sonrası dökülme: Gebelerde saçların büyük bir kısmının büyüme halinde iken doğum sonrasında dinlenme fazına geçerek 2-3 ay aşırı miktarda dökülebilir. Bir süre sonra saçlar yeniden büyüyerek eski yoğunluğuna ulaşır.

Yama tarzı bölgesel dökülme: Bazen saçlarda düzgün yuvarlaklar halinde kayıplar olur. Neden tam bilinmez. Stresle ilişkili olabilen bu dökülmelerde saçlar daha sonra kendiliğinden yerine gelebilirse de, bazen hızla ilerleyebileceğinden tedavi önerilir. 

Ciddi hastalıklarda saçlar dinlenme evresine geçebilir, ancak zamanla eski halini alır. Özellikle tiroid bezi hastalıklarında saç kaybı yaşanabilir, hastalığın tedavisiyle kayıplar giderilebilir. 

Diyetle yeterince proteinden alınamadığında vücut proteini korumak için saçları dinlenme evresine sokabilir. Doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar ve bazı kanser tedavileri saç hücrelerinin bölünmesini durdurabilir, hastalar saçlarının büyük bir miktarını kaybedebilir, ancak terapi sona erdikten sonra saçlar eski hallerine döner. Demir eksikliği de saç dökülmesine neden olabilir. Önemli ameliyat ve kronik hastalıklar saç kaybına neden olabilir. 

Mantar hastalıkları: Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılma, saçlı deride kızarıklık ve şişlik, sızıntıya neden olabilen mantar hastalığı da dökülmelere neden olabilir. Saç koparma hastalığı olan çocuklar ve bazen de erişkinler, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebilir. 

Tedavi
Saçlarda dökülme ve zayıflama başladığında kliniğimizde cildiniz ve saçınız analiz edilecek, gerekli tahliller isteyecektir. Saç dökülmesine neden olan belirli bir hastalık varlığında öncelikle bu durumun ortadan kaldırılması hedeflenir. Daha sonra çeşitli ilaçlar ve kozmetik ürünler, saç mezoterapisi, ETG, PRP kürleri gibi duruma özgü çözümler seçilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan

Uzm. Dr. Mukaddes Özcan, Nazilli’de dünyaya geldi. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamasının ardından Balıkesir ve Bursa’da pratisyen hekim olarak çalışmalarını sürdürdü. Ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde dermatoloji alanındaki ihtisasını tamamladı. İhtisası süresince mantar hastalıklarıyla ilgili önemli ölçüde deneyim kazandı ve tez konusu olarak da bu alanı seçti. Dr. Özcan, mecburi hizmetini Bilecik Devlet Hastanesi'nde tamamlamasının ardından Bursa’da Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü olarak görev yaptı. Bu görev kendisine frengi (sifiliz) ve cüzzam (lepra) hastalığı ile ilgili çalışma fırsatını verdi. Dr. Özcan, Bursa Devlet Hastanesi' nde dermatolog olarak çalışırken aynı zamanda kendi muayenehanesinde hasta kabul etmeye başladı. Dr. Özcan, kamudaki hizmetini tamamlamasının ardından çalışmalar ...

Etiketler
Saç dökülmesinin tedavisi
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Uzm. Dr. Mukaddes Özcan
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube