Romatizmal hastalıklar göz yakınmalarına yol açabilir mi ?

Romatizmal hastalıklar göz yakınmalarına yol açabilir mi ?

Romatizmal hastalıklar eklemleri sıklıkla etkiliyor olsa da göz, kalp, böbrek, akciğer ve karaciğer gibi hayati öneme haiz organları etkileyebilir. Bir çok romatizmal hastalığın ya başlangıcında yada ilerleyen döneminde göz yakınmaları karşımıza çıkabilir.

Göz yakınmaları içerisinde en sık karşımıza çıkan bulgualr ise göz kuruluğu ve üveit olarak adlandırdığımız gözün iltihabi durumudur. Göz kuruluğu genellikle gözde yabancı cisim hissi, kum kaçmış hissi ve yanma batma ile kendini gösterir. Üveit ise biraz daha şiddetli bir durumdur. Gözde ağrı, bulanık görme, görme kaybı gibi ciddi durumlarla kendini gösterebilir.

Göz kuruluğu ve üveit dışında gözü etkileyen daha nadir durumlar da mevcuttur. Ani görme kaybı, göz kapağında düşüklük yada şiddetli gözde ağrı ve kısmi görme kayıplarıda diğer bulgular içinde sayılabilir.

Özellikle romatizmal hastalığı bilinen hastalarımızın göz yakınmaları durumunda doktorlarını bilgilendirmeleri hastalığın erken tanı ve tedavisi açısından büyük önem taşımaktadır. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Bünyamin Kısacık

Doç.Dr Bünyamin KISACIK, lisans öncesi eğitimlerini tamamladıktan sonra, tıp eğitimini 1998 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nda İç Hastalıkları ihtisasını, 2007 yılında ise Romatoloji yan dal ihtisasını tamamlayarak İç Hastalıkları ve Romatoloji Uzmanı olmuştur. 

2010-2016 yılları arası Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmış olan Doç.Dr Bünyamin KISACIK,mesleki çalışmalarına Medicalpark Gaziantep Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Üveit
Prof. Dr. Bünyamin Kısacık
Prof. Dr. Bünyamin Kısacık
Gaziantep - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube