Parkinson hastalığı hakkında

Parkinson hastalığı hakkında

1)- Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı; dopamin içeren nöronlardaki dejenerasyonun neden olduğu, ileri yaşlarda ortaya çıkan, ilerleyici nörodejeneratif bir hastalıktır.1817 yılında James Parkinson tanımlamıştır. O zamandan beri hastalığın patofizyolojisinin anlaşılmasında ve etkili tedavilerin geliştirilmesinde olağanüstü ilerlemeler olmuştur. Levodopa'nın semptomları düzelttiğine dair bilgi 1960’ların sonunda gelinen, dönüm noktası niteliğinde bir buluştur. Parkinson Hastalığında medikal ve cerrahi tedavileri ortaya çıkaran heyecan verici bir hızla ilerlemektedir.

2)- Parkinson Hastalığının klinik özellikleri nelerdir?

. İstirahat tremoru (ekstremitelerde titreme )
. Bradikinezi (hareketin yavaşlaması )
. Rijidite (ekstremite gevşediğinde pasif harekete karşı kas tonusu artışı )
. Postural instabilite (dengesizlik)

Semptomların başlaması asimetriktir. Semptomlar bir ekstremitede başlar ve genellikle ilk etkilenen ekstremite koldur. Küçük adımlarla yürüme, kolları az sallama ilk belirtilerden olabilir. Bulgular ve belirtiler daha sonra aynı tarafta diğer ekstremiteye yayılır ve en sonunda karşı taraftaki ekstremitelerde etkilenir. İstirahat tremoru, bradikinezi ve rijidite ilk etkilenen ekstremitede sıklıkla görülen göreceli olarak erken bulgulardır. Dengesizlik hastalıkta on yıl ya da daha uzun sürede ortaya çıkan geç semptomlardır. Öne eğik postür, ince koordineharareketlerde zorluk ve mikrografidir. (küçük el yazısı)
Hastalığın motor olmayan semptomları; uyku bozuklukları, yorgunluk, eksüel disfonksiyon, duysal semptomlar, otonomikdisfonksiyon, kognitifbozukluklar ve duygudurum bozukluklarıdır.

3)- Parkinson Hastalığının ortalama başlangıç yaşı nedir?

Parkinson Hastalığının ortalama başlangıç yaşı yaklaşık 60’dır. Genellikle 50 yaş üzeri hastalarda görülür.25 yaşından önce başlaması nadirdir.Parkinson Hastalığı prevalansı yaşla birlikte artar.Hastalığın ortalama kaba prevalans oranları,beyaz ırkta her 100.000 kişide 120-180 olarak tahmin edilmektedir.

 4)- Parkinson Hatalığında tanı koymak için testler var mıdır?

Tanıya yönelik basit ama yaygın laboratuar testleri yoktur.Florodopa pozitron emisyon tomografisi (PET ) ,striatal dopaminerjik fonksiyonu göstermek için faydalı bir incelemedir.Ancak pahallıdır ve yaygın olarak bulunmamaktadır.Nigrostriatal nöron terminallerindeki dopamin taşıyıcısına bağlanan radyoizotopları kullanan tek foton emisyon bilgisayarlı tomografisi ( SPECT ) de faydalı bir tanı yöntemi olarak görülmektedir.

5)- Parkinson Hastalığının Genetiği Nedir?

Parkinson Hastalığında SNP lerin yanı sıra Parkin ve LARK gen mutasyonları ve synnükleinler önemli rol oynar.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Halil Atilla İdrisoğlu

Prof. Dr. Halil Atilla İDRİSOĞLU, 1951 yılında İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Lüleburgaz'da bitirmiş,1968 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1974 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.1974-1976 yılları arasında Erzurum'un Pasinler ilçesinde askerlik vazifesini yerine getirmiştir. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği'nde ihtisasına başlamıştır. 1980 yılında "Demansiyel  Sendromlarda Pnömo Ensefalografi" konulu tezi ile ihtisasını eğitimini tamamlayarak Nöroloji Uzmanı olmuştur. Yine 1980 yılında üzerinde çalıştığı Nöroradyoloji alanındaki bilgi, görgü ve pratiğini arttırmak amacıyla Berlin Frei Universitat Klinikum Stegliz'in (FUB) Nöroradyoloji departmanında 2 ay boyunca çalışmalar yapmıştır. Prof. Dr. Halil Atilla İDRİSOĞ ...

Etiketler
Parkinson hastalığının genetiği nedir?
Prof. Dr. Halil Atilla İdrisoğlu
Prof. Dr. Halil Atilla İdrisoğlu
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube