Orta yaş ve üzerinde omuz ağrısı

Orta yaş ve üzerinde omuz ağrısı

Orta yaş ve üzeri hastalarda  omuz ağrısına en sık neden olan hastalıklar omuz sıkışma hastalığı ve omuz döndürücü manşet yırtıklarıdır.

Omuz eklemini döndüren adeleler kol kemiği üst kısmına yapışmaktadırlar. Bu adelelerin üzerinde akromion dediğimiz kemik yapı bir  tente gibi durmaktadır. Zaman içinde tekrarlayan travmalar ve kireçlenme ile kemiğin ucunda sivri çıkıntı oluşmaktadır. Bazı bireylerde ise yapısal olarak akromionun ucu eğimli olup kaslara yakın seyretmektedir. Hastalarda kolun özellikle yukarı ve arkaya hareketlerinde kaslar akromion kemiği altında sıkışmakta ve adalede bu bası ve sürtmeye bağlı yıpranmalar gelişebilmektedir. Hele bazı zorlayıcı hareketler sonrasında omuzda oluşan ödem bölgede daralmayı ve sıkışma arttırarak ağrıya neden olabilmektedir.

Tedavide ilk yaklaşım, istirahat, anti-inflamatuar ilaç kullanımı ve omuz eksersizlerinin yapılmasıdır. Erken dönemde birçok olguda bu tedavi yeterli olmaktadır.  Şikayetleri süren yada başlangıçta çok şiddetli olan olgularda fizik tedavi de yardımcı olabilmektedir.

Fizik tedaviye rağmen şikayetlerde düzelme olmaması yada artma olması durumunda artroskopik cerrahi tedavi uygulanır. Artroskopik ameliyatta omuz çevresinde yapılan 3-4 adet 1-1,5 cmlik kesi yapılmaktadır. Bu kesilerden birinden ince tüp şeklinde ucunda merceği olan kamera eklem bölgesine ilerletilir. Diğer kesilerdeki deliklerden de cerrahi aletler ilerletilerek operasyon yapılır. Ameliyatta omuz ekleminde sıkışmaya yol açan kalınlaşmış bursa ve akromion ucundaki kemik çıkıntı tıraşlanır. Omuz sıkışma hastalığında cerrahi tedavi ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Omuz Döndürücü Manşet Yırtıkları, daha ileri yaşlarda görülen bir kas iskelet sistemi hastalığıdır.  Omuzdaki kemik çatıdaki kemik çıkıntıların sürtmesi ve tekrarlayan travmalar ile döndürücü manşet tendonlarında dejenerasyon dediğimiz yıpranma olmaktadır. Bu da zamanla yırtıklara neden olmaktadır. Yırtıklarda kolda güçsüzlük ve kolun kaldıramaması gibi şikayetlerde görülür.

Hastanın tipik şikayetleri, fizik muayene, ultrasonografi ve MR ile tanı koyulmaktadır.

Küçük yırtıklarda eksersiz, PRP enjeksiyonları yeterli olabilmektedir. Eksersiz ve fizik tedaviye rağmen süren ağrı ve fonksiyon kayıpları ile tanı anında büyük olan yırtıklarda artroskopik cerrahi ile yırtık tendon kapalı yöntemle dikilir. Hastalar, bu işlem için hastanede sadece 1 gün kalmaktadırlar.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Etiketler
Omuz ağrısı nedenleri
Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube