Obezite kabızlık

Obezite kabızlık

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI KABIZLIK VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
Kabızlık obezite cerrahisi sonrası, hastalarının sık karşılaştığı bir durumdur. Obezite cerrahisi sonrasında sindirim sisteminin değişmesine bağlı olarak tuvalet alışkanlığı eskisi kadar sık olmayabilir. Kabızlık ameliyattan sonra ilk 3 ay çok dikkat çekici düzeyde olsa da daha sonrasında düzelmektedir. Kabızlığın sebebini anlamak, kabızlığı önlemeye ve tedavisine yardımcıdır.
Obezite cerrahisi hastalarında sık görülen kabızlık nedenleri:
■ Yetersiz gıda alımı
■ Yetersiz su tüketimi
■ Yetersiz fiziksel aktivite
■ Zayıf karın kasları
■ Demir takviyelerinin yan etkileri
■ Ağrı kesicilerin yan etkileri
■ Kafein gibi diüretikler
Kabızlığın Tedavisi
Kuru ve sertleşmiş dışkı bağırsaklardan geçişi zorlaştırır. Gaz ve ağrılarınızın da kabızlıkla ilişkisi
olabilir. Kabızlık durumu 2-3 günün üzerinde sürerse doktorunuz laksatif kullanmanızı önerebilir.
Önerilen doz ve kullanım konusunda dikkatli olunması gerekmektedir. Kendi başınıza müshil kullanmayınız ve mutlaka hekiminize/beslenme uzmanınıza danışınız.
Laksatifler kısa vadede bağırsak rahatsızlığını gidermek için iyidir fakat kabızlığı önlemek için uzun vadede çözüm yolları vardır. Kabızlığa zamanında müdahale etmek ilerde karşılaşılabilecek hemoroid , fıtık ve bağırsakla ilgili problemleri engelleyecektir.
Kabızlığı Önleme Yolları
Su tüketimini arttırın: Gün boyunca aldığınız su dışkının yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Özellikle sıcak havalarda ve fiziksel aktivite sırasında terle kaybedilen sıvıyı yerine koymak çok
önemlidir. Kabızlık durumunda su tüketiminizi 1,5-2 L ye kadar çıkarın.
Şekersiz ve kafeinsiz sıvı tüketmek de ayrıca kabızlığı önlemeye yardımcıdır.
Diyetinizde lifli gıdaları arttırın: Obezite cerrahisi sonrası beslenmenizde yüksek proteinli besinlere ek olarak meyve, sebze gibi lifli besinleri tüketebilirsiniz.
Kabızlığa neden olan gıdalardan kaçının: Muz, patates, fıstık ezmesi, peynir gibi gıdalar bağırsak hareketlerinizi zorlaştırabilir. Kabızlık durumunda tüketmeyiniz.
Düzenli egzersiz: Uzun süre hareketsiz kalmak bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Düzenli egzersiz yapmak daha iyi sindirim sağlar aynı zamanda kabızlık olasılığını azaltır. Aktif olarak egzersiz
yapacak duruma gelene kadar kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
Düzenli olarak laksatif kullanmayın!: Bu ilaçlara karşı bağımlılık olabilir ve bağırsak normal hareketlerini sürdüremeyebilir.
Uzman Önerileri
■ Sabah aç karna ılık su tüketebilirsiniz
■ Şekersiz kuru kayısı veya kuru erik hoşafı bağırsak hareketlerinizi arttırmaya yardımcı olacaktır.
Sıvı dönemde süzgeçten geçirerek taneciksiz olarak tüketebilirsiniz. Daha sonraki dönemlerde daha yoğun şekilde blenderize edip marmelat şeklinde tüketebilirsiniz
■ Her gün aynı saat prebiyotikli ürün (sade activia, kefir gibi) tercih ediniz. Aynı saatlerde tüketmek bağırsak düzeninin oturmasına yardımcı olacaktır. İsterseniz activialarınıza püre döneminde kayısı blendreze edebilir, yumuşak dönem ve sonrasında kayısı doğrayarak tüketebilirsiniz
■ Ana öğünlerinizde protein ağırlıklı besinleri tercih edebilir, ara öğünlerinizde zeytinyağlı sebzeleri,
doğranmış meyveleri tercih ederek günlük lif oranınızı arttırabilirsiniz
■ Çiğ salata tüketebilen hastalarımız, salatalarını tavuklu, peynirli, ton balıklı, etli olarak tercih ettiklerinde hem protein hem de lif almış olacaklardır. Salatalarınıza 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilave edebilirsiniz.
Kabızlık obezite cerrahisi ile birebir ilişkili değildir. Birçok bağırsak probleminin obezite cerrahisi ile ilgili olmadığının farkına varmak önemlidir. Obezite cerrahisi sonrası ilk 3 ayda kabızlık problemi
bilinen yan etkisidir.
Tüm bu tavsiyelere rağmen kabızlık ve bağırsaklarınızla ilgili bir sorun yaşıyorsanız. İzmir Obezite Tedavisi Ekibimizle
iletişime geçin. Unutmayın bizler sizin için burdayız. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Eyup Yeldan

Op. Dr. Eyüp Yeldan, tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından Genel Cerrahi ihtisasını Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirdi. Dr. Yeldan, İngilizce bilmektedir.

Dr. Yeldan, 1996 ile 2000 yılları arasında Ankara Onkoloji Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde; 2000 ile 2007 yılları arasında ise Marmaris Devlet Hastanesi'nde; 2007 ile 2012 yılları arasında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmıştır. Halen kendi muayenehanesinde hastalarına hizmet vermektedir.

 

Etiketler
Obezite ameliyatı
Op. Dr. Eyup Yeldan
Op. Dr. Eyup Yeldan
İzmir - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube