Neden vajinismus oldum, ne yapmalıyım?

Neden vajinismus oldum, ne yapmalıyım?

Vajinismus ile karşılaşan kadın genelde şaşkındır, kendi vücudun bu kontrol edilemeyen kasılmaların aşikar bir sebebi olmadığını düşünür. Buradaki anahtar sözcük ‘’bilinçdışı koşullandırma’’ ve bilinçdışına yerleşen kendini koruma refleksi sözkonusudur.

Cinsellik ve kızlık zarı hakkında edinilmiş yanlış bilgiler ile zihninde oluşan aşırı ilk gece korkusu ve cinsel mitler en sık sebeplerden biridir. Kadın, ilk gecede ağrı çekeceğini, kızlık zarın vajen girişinde adeta bir duvar oluşturduğunu, ve bu zarın ‘’patlaması, yırtılması’’ ile aşırı kanama olacağını, canın aşırı yanacağını inanır. Korku ve ağrı beklentisi içinde olan kadın, ilk cinsel deneyiminde başarısız olur ve daha sonraki vajene her giriş denemesinde de vajen çevresindeki kasların istemsiz kasılmasını yaşayarak ilişkiden kaçınır. Çok tipik olarak ‘’orda sanki bir duvar var, deniyorum, ama çok acı çekiyorum ve başarısız oluyorum’’ der.

Muhafızakar toplumlarda kadın cinsel kimliğinin bastırılmış olması, cinselliğin kadına ‘’yasak olması’’ ve genel olarak cinselliğin ‘’kötü’’, ‘’ayıp’’ olarak algılanması kadınların kendi cinsel kimliği, kendi kadınlığını reddederek yaşamasına sebep olabilir. ‘’iyi kız’’ olabilme ve kabul edilip sevilebilmenin tek şartı cinsel kimliği olmaması öğrenen kız çocuk, evlendiğinde de cinsel kimliği reddeder.

Ailede kadın figürün zayıf ve ezilmiş olması, erkekler tarafından (kayınpeder, baba, erkek kardeş) baskı altında tutması, o ailede yetişen kızlarda kadın kimliğine bilinçdışı bir başkaldırmaya, ‘’kadın olmayı’’ reddetmeye neden olabilir. Kadın, vajinismusta adeta ‘’kadınlık’’ ve ‘’kadınlığın’’ getirdiği ezilmişlik ve aşağılanmadan kaçınmaya çalışır.

Çocukluk çağında taciz ve cinsel istismar yaşamış kadınlarda da cinsellikten kaçınma ve bunun sonucunda vajinismus görülebilir.

Vajinismus kendiliğinden iyileşir mi? Tedavi olmaz isem hayatım nasıl etkilenir?

Kadın, vajinismusta yaşanan kas spazmını ve kaçınma hareketini kontrol edemez. Bilinçdışı kaynaklı bu durum ile profesyonel yardım olmadan baş etmek oldukça zor.

Genelde çiftler ‘’ Bugün olmadı, yarın olur…’’ deyıp, çözümü belli bir süre ertelerler. Çevre ile sorunlarını paylaşamazlar, gitgide umutsuzluğa kapılarak yaşarlar. Kadında da, erkekte de yetersizlik duygusu ve bıkkınlık başlar, erkekte de cinsel istek giderek azalır, sertleşme sorunu ve erken boşalma problemi yaşanabilir. Çift, bir yandan da çevresinin ‘’Neden çocuk sahibi olmak istemyorsunuz? Çocuğunuz olmuyor mu?  ‘’ soruları ile de boğuşarak ilişkileri yice çıkmaza girer.  Kadın ve erkek arasındaki bağ  zayıflar, ayrılmalar yaşanabilir.

Tedavi için ne yapmalıyım ?

Vajinismus bir cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel terapi, günümüzde vajinismus ve diğer cinsel bozuklukların tedavisinde en başarılı yöntem olarak kabul edilir. Cinsel terapi eğitimi almış olan ve bu konu ile yoğun ilgilenen, tecrübeli bir doktor ile tedavi şansı çok yüksektir, başarı oranı yüzde yüze yakın.

Cinsel terapi yönteminde vajinismus tanısı konulduktan sonra sorunun kaynagı araştırılır, ve bu sorunu yaşayan çifte özel bir tedavi yaklaşımı belirlenir. Hem kadın, hem de erkeğin yanlış bilgi ve beklentilerinden arınmasını, doğru bilgiye kavuşmasını sağlanır. Kadın ve erkek cinselliğin özellikleri ve farklılıkları konuşulur,  davranışsal ödevler verilir. Çiftin seksüel ilişkisinde ve cinselliğe bakışında adeta bir ‘’yeniden yapılandırma’’ uygulanarak, vajinismusa sebep olan bilinçdışı koşullandırma ortadan kaldırılır. Aynı zamanda, gerek duyulursa, aile terapisi veya bireysel terapi için psikologtan yardım alınabilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yuliya Doster

Dr. Yuliya Doster üniversite eğitimini Diyarbakır’da Dicle Tıp Fakültesinde, 2006’da tamamladı. Uzmanlık eğitimini Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde 2007-2012 tarihlerinde alan Dr. Doster Obstetrik ve Jinekoloji, Jinekolojik Onkoloji, Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite, Perinatoloji ve Ürojinekoloji alanlarında çalışarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ünvanını kazandı. Uzmanlık eğitimi süresince sertifikalı Histeroskopi ve Laparoskopi eğitimi ve Jinekolojik ve Obstetrik Ultrason eğitimi aldı. 2012-2013 yıllarında uzmanlık eğitimi sonrası Muş’un Malazgirt ilçesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak mecburi hizmet görevini tamamlayan Dr. Doster 2013-2014 yıllarında İstanbul Bağcılar Özel Medipol Universitesi Hastanesinde ve 2014-2017 yıllarında Bursa Özel Medical Park Hastanesinde görev yaptı. Bu yıl ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Yuliya Doster
Op. Dr. Yuliya Doster
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube