Menopoz!!

Menopoz!!

Menopoz bir hastalık değildir.         

Hormon seviyelerinin yükselerek adet bozukluğunun belirdiği dönemle başlayan ve kanamanın tamamen bitişiyle seyreden  süreçtir .

Ortalama kadın ömrü 80’li yaşlara ulaşmıştır, dolayısı ile kadınlar ömrünün yaklaşık 1/3 ini menopoz ile geçirmektedir.

Kadınların %24 ‘ü menopoz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissetmeden bu dönemi geçirmektedir.

Bu sürecin başlamasıyla tedavisiz vakalarda ;

Ateş basması , gece terlemeleri , depresyon , yorgunluk hissi ,  cinsel isteksizlik , eklem ve kas ağrıları gibi fiziksel şikayetler,kemik kaybı ,  osteoporotik kırıklar , kalp hastalıkları , Alzheimer gibi uzun vadede biyolojik sorunlar yaşanabilir.

Yaşam kalitesini düşüren menopoz şikayetlerini ilaç tedavisi ile yenmek mümkündür.

Kadınlık hormonu olan östrojen ve progesteronun menopozla birlikte azalması ve takiben kesilmesi ile birlikte ortaya çıkan hormonal eksikliğin, ‘yerine koyma‘ da denilen hormon replasman tedavisi ( HRT ) ile giderilmesi  hayat kalitesi ve yaşam süresi açısından önemlidir.

Menopozla birlikte her yıl düzenli olarak yaptırmanız gereken testler ( Smear , mamografi, kemik yoğunluğu, karaciğer enzimleri, şeker gibi ) diğer hastalıklardan korunmanız açısından da son derece değerlidir.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu

Prof. Dr. Fatih DURMUŞOĞLU, 11 Haziran 1958 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini TED Ankara Koleji'nde bitirmiştir. 1975 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1982-1986 yılları arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1987-1989 yılları arasında Johns Hopkins Universitesi Jinekoloji ve Obstetrik Departmanı'nda Üreme Endokrinoloji ve İnfertilite konusunda çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Fatih DURMUŞOĞLU, 1992 Doçent,1999 yılında da Profesör Doktor unvanı almıştır. 1981-1982  yılları arasında Eskişehir Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 1982-1986 yılları arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalı ...

Etiketler
Menopoz nedir
Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu
Prof. Dr. Fatih Durmuşoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube