Meme kanseri ve estetik cerrahi

Meme kanseri ve estetik cerrahi

    Kadınlarda görülen kanser türlerinden en yaygın olanı meme kanseridir.  Günümüzde teşhis ve tedavi yöntemlerindeki yenilikler ve toplumda medya aracılığı ile yaratılan farkındalık sayesinde meme kanseri artık çok daha başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.  Ancak buna rağmen tedavi sürecinin ağırlığına bir de meme kaybı eklenince hastanın üzerinde kalıcı psikolojik etkiler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple kanser nedeniyle kaybettiği memesinin cerrahi olarak düzeltilmesi amacıyla Plastik Cerrahi uzmanlarına yapılan başvurular her geçen gün biraz daha artmaktadır.

    Meme onarımı zamanlama olarak, mastektomi (memenin alınması) ameliyatı esnasında yapılabileceği gibi, ameliyat sonrası kanser tedavisini tamamlayan hastalarda da yapılabilmektedir. Mastektomi ameliyatı ile eş zamanlı meme onarımı yapılan hastaların, kanser tedavilerini almalarında hiç bir engel yoktur. Başka bir deyişle bu ameliyatın kanserin tedavisini geciktirmesi söz konusu değildir. Eş zamanlı da olsa, geç dönemde de olsa yeni meme; bazen sadece hastanın kendi dokularından, bazen sadece silikon protezler ile, bazı durumlarda da her ikisinin birden kullanılması ile oluşturulmaktadır. Bunların hepsinin birbirinden üstün ve zayıf oldukları yönleri vardır. Hangi yöntemin kullanılacağına hem hasta ve hastalığın durumunun hem de hastanın beklentilerinin birlikte değerlendirilmesinden sonra karar verilir.

    Günümüzde en sık kullanılan yöntem silikon yardımıyla yapılan meme onarımıdır. Bu yöntemde göğüs kası altına yerleştirilen bir balon, plastik cerrahınız tarafından belirli aralıklarla (haftada 1-2) verilen sıvı ile aylar içerisinde şişirilerek meme bölgesinde bir şişkinlik oluşturuluyor. Kullanılan balonun özelliğine bağlı olarak ya bu balon içeride bırakılıyor ya da bir süre sonra estetik ameliyatlarda kullanılan tarzda bir silikonla değiştiriliyor.  

    Kişinin kendi dokusunun kullanıldığı ameliyatlarda ise vücudun farklı bölgelerinden; ki hastaya göre farklılık göstermekle birlikte en sık karın bölgesinden; alınan doku kullanılarak yeni bir meme oluşturulmaktadır. 

    Hangi yöntemle yapılmış olursa olsun meme onarımı cerrahisi çok aşamalı bir süreçtir.  Asıl ameliyatı takip eden işlemlerde meme başı oluşturulup ufak kusurlar düzeltilir ve memeye daha doğal bir görünüm kazandıracak uygulamalar gerçekleştirilir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tugay Seküçoğlu

Op. Dr. Tugay SEKÜÇOĞLU, 1975 yılında Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini İskenderun’da tamamlamasının ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1999 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2007 yılları arasında ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığını almıştır. Mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2007 yılında Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne atanmış ve 2010 yılına kadar burada görev yapmıştır. Mecburi hizmetini yerine getirdikten sonra Adana’ya dönmüş olan Op. Dr. Tugay SEKÜÇOĞLU, 2010-2014 yılları arasında Acıbadem Adana Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nde, 2014-2016 yılları arasında ise Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nde hastalarına hizmet vermiş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Estetik meme cerrahisi
Op. Dr. Tugay Seküçoğlu
Op. Dr. Tugay Seküçoğlu
Adana - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube