Sorularla saç ekimi

Sorularla saç ekimi

Saç Dökülmesinin Nedenleri Nedir?

Saç dökülmesinin pek çok sebebi vardır. Bunlardan en sık karşılaşılanı androjenik hormonlara bağlı ortaya çıkan saç dökülmesidir ve tipik olarak alın çizgisinin açılmasını tepe bölgesindeki saç dökülmesi takip eder. Diğer sebepler ise tiroid hormon bozuklukları, bazı vitamin ve mineral eksiklikleri, ilaçlar ve stres olarak sayılabilir.

Saç Dökülmesinde Tek Tedavi Saç Ekimi Midir?

Hasta doktora başvurduğunda öncelikle saç dökülmesinin nedenleri araştırılır ve tedavi ile düzeltilebilecek bir neden varsa ona yönelik tedavi protokolleri uygulanır. Bu tedavi yöntemleri hormon dengeleyici yöntemler, vücuttaki eksik vitamin veya mineralleri destekleyici yöntemler, saç miktarını arttırıcı bazı topikal ilaç tedavileri ve saç mezoterapisi olarak sıralanabilir. Ancak tüm laboratuvar bulgularının normal olduğu kişilerde saç ekimi bir tedavi seçeneği olarak tercih edilebilir.

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi kişinin kendinden alınan kıl köklerinin saçsız alana yerleştirilmesi işlemidir. Tamamen mikrocerrahi prensiplere uyularak yapılması gereken saç ekimi uygulamasında günümüzde en çok kullanılan yöntem FUE (follicular unit extraction) yöntemidir. Bir mikromotor yardımıyla saçlı deriden 1-2 veya 3 kıl kökü içeren deri parçaları (greft) çıkartılır. Daha sonra saçsız alanda doğal görünüme uygun olacak şekilde hazırlanan alıcı boşluklara bu greftler yerleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonraki 1-2 ay içerisinde bu saçlar dökülür ancak kıl kökleri artık yeni yerlerine adapte olmuşlardır ve yeni saç oluşturmaya başlarlar. 4-6. aylar arasında bu yeni saçlar çıkar. Ekilmiş olan kıl kökleri alındıkları bölgelerin özelliklerini taşıdıklarından ekilen saçlarda dökülme olmaz.

Saç Ekimi Kimlere Yapılabilir?

18 yaşını doldurmuş her erkek veya kadın hastaya saç ekimi yapılabilir. Ancak öncesinde hastanın başka bir sağlık problemi olup olmadığı mutlaka araştırılmalı ve saç dökülmesinin nedeni tespit edilmelidir.

Saç Ekimi Ne Kadar Sürer ve Ağrılı Bir İşlem Midir?

Saç ekimi lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) ile yapılan bir işlemdir. Bu sebeple sadece lokal anestezi uygulanırken hafif bir ağrı duyulur. Daha sonra hasta herhangi bir ağrı duymaz. İşlem süresi ekilecek greft sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte 4-8 saat arası sürer. Bu süre içerisinde hasta uyanık ve bilinci açıktır. Televizyon izleyip müzik dinleyerek ameliyat olur. Hastanın ihtiyaçlarını (yemek, tuvalet) karşılaması için ara verilebilir. İşlem sırasında ağrısı olması halinde hastaya ek anestezi verilerek tüm işlemi ağrısız geçirmesi sağlanır.

Saç Ekimi Sonrası Hastayı Nasıl Bir Süreç Bekliyor?

Saç ekimi tamamlandıktan sonra uygun pansuman yapılır ve hastaya kullanması gereken ilaçlar reçete edilir. Özellikle ilk 3-4 gün ekim yapılan bölgenin temastan kesinlikle korunması gerektiği hastaya hatırlatılır. Ertesi gün hasta kliniğe çağırılarak pansumanı yenilenir. Bu süre içerisinde hastanın yüzünde şişmeler olabilir, bir kaç günde kendiliğinden geçer. Şişliği en aza indirmek için hastaya başı yüksekte olacak şekilde yatması önerilir. İlk hafta  içinde saç kökünün alındığı ve ekildiği alanlarda kabuklanma olur. İşlemden 7-10 gün sonra yine kliniğe çağırılan hastanın ilk yıkaması burada yapılarak bu kabuklar temizlenir. Hastaya uygun şampuan verilerek evde nasıl yıkama yapacağı anlatılır.

Saç ekiminden sonraki 2 ay içerisinde ekilmiş olan saç telleri yavaş yavaş dökülür ancak kıl kökleri sağlam olduğu için artık yeni ve kalıcı saçları oluşturmaya başlarlar. Yeni saçların tamamen çıkması 6 aya kadar uzayabilir.

Ekilen Saçlar Dökülürmü?

Ekim için alınan saç kökleri genetik olarak dökülmeme özelliğine sahip olan saçlardır. Bu sebeple dökülmezler.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tugay Seküçoğlu

Op. Dr. Tugay SEKÜÇOĞLU, 1975 yılında Antakya’da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini İskenderun’da tamamlamasının ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1999 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2000-2007 yılları arasında ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzmanlığını almıştır. Mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında 2007 yılında Afyonkarahisar Devlet Hastanesi'ne atanmış ve 2010 yılına kadar burada görev yapmıştır. Mecburi hizmetini yerine getirdikten sonra Adana’ya dönmüş olan Op. Dr. Tugay SEKÜÇOĞLU, 2010-2014 yılları arasında Acıbadem Adana Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nde, 2014-2016 yılları arasında ise Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği’nde hastalarına hizmet vermiş ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Saç dökülmesinin tedavisi
Op. Dr. Tugay Seküçoğlu
Op. Dr. Tugay Seküçoğlu
Adana - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube