Meme kanseri gelişim riski azaltılabilir mi?

Meme kanseri gelişim riski azaltılabilir mi?

Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü ve Dünya Kanser Araştırma Fonu tarafından yayınlanan, 12 milyondan fazla kadın ve 260.000’den fazla meme kanseri vakasını içeren 119 çalışmanın gözden geçirildiği bir rapor bazı yeni gelişmeler bildirmiştir. Günde bir bardak gibi düşük miktarlarda şarap veya bira içmek (yaklaşık 10 g alkol) meme kanseri riskini menopoz öncesi kadınlarda %5 ve menopoz sonrası kadınlarda %9 arttırabilir.

Yoğun egzersiz (koşu veya hızlı bisiklet gibi) hem menopoz öncesi hem de sonrası kadınlarda meme kanseri riskini azalttır, ayrıca yürüyüş veya bahçe işleriyle uğraşmak gibi orta yoğunluklu egzersizin menopoz sonrası kadınlarda risk azalmasını sağlar. Menapoz öncesi yaşlarda yüksek aktivite düzeyine sahip kadınlarla düşük aktivite düzeyine sahip olanlar karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak anlamlı biçimde %17 oranında meme kanseri riskinde azalma gözlendi. Aynı koruyucu etki,menopoz sonrası kadınlarda daha düşük oranda da olsa istatistiksel olarak anlamlı biçimde %10 oranında gerçekleşti. Bunlara ek olarak menopoz sonrası kadınlarda genel fiziksel aktivite meme kanseri riskinde %13 azalma ile ilişkilendirildi. Fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı, sağlıklı kilonun korunması ve alkolün sınırlandırılması, kadınların kanser riskini azaltmak için atabilecekleri adımlardır.

Yetişkinlikte fazla kilolu ya da obez olmanın da menopoz sonrası dönemde meme kanseri riskini arttırdığı ortaya çıktı. Emzirme meme kanseri riskini azaltmış, erişkin boyu ile ölçülen doğrusal büyümeyi sağlayan gelişim faktörlerinin yüksekliği riski arttırmaktadır.

Diyet söz konusu olduğunda, nişastasız sebze tüketiminin östrojen reseptörü negatif meme kanseri riskini azaltabileceği, havuç, ıspanak, kayısı, lahana gibi karotenoid içeren besinlerin meme kanseri riskini azaltabileceği düşünülmektedir.  Ayrıca sınırlı kanıta rağmen, yüksek kalsiyumlu diyetin de meme kanseri riskini azaltabileceği belirtilmektedir. Bununla beraber gıda takviyesi amacıyla ek vitamin ve benzeri takviyelerin kullanımı önerilmemektedir. Sadece eksik olan bir vitamin varsa D vitamini gibi yerine konmalıdır.

Risk Azaltma Önerileri

Genel olarak kanserin önlenmesi için, sağlıklı bir kilonun korunmasını, her gün en az 30 dakika fiziksel olarak aktif kalınmasını ve yüksek kalorili yiyeceklerden ve şekerli içeceklerden kaçınılmasını önermekteyiz. Çeşitli kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagillerin tüketilmesi, kırmızı etin sınırlandırılması ve işlenmiş etlerden kaçınılması gerekir. Alkolden ve sigaradan uzak durmak en doğrusu olacaktır. Riski azaltmak için beslenme alışkanlıklarınızda basit değişiklikler yapın. Örneğin cips ya da kraker yerine havuç, biber ya da yeşil salata tüketin. Alkol alırsanız bir porsiyon ya da daha azını tüketin. Fiziksel olarak aktif olarak ve sağlıklı bir kiloyu koruyarak her üç meme kanserinden birinin önlenebileceği ileri sürülmektedir.

Bu makale 20 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Gül Dağlar

Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 16 Mart 1970 yılında Eskişehir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi (İngilizce) Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 1994 - 1999 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlamış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitiminden sonra 1999 - 2019 yılları arasında ihtisasını yaptığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışmalarına devam etmiş bu süre içerisinde üst - alt cerrahi endoskopi eğitimi için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi Genel Cerrahi Endoskopi Ünitesi'ne devam etmiştir. 2010 yılında ''Doçent Doktor'' 2014 yılında Eğitim Görevlisi Unvanlarının sahibi olan Doç. Dr. Gül DAĞLAR, 2014 - 2019 yılları arasında ...

Etiketler
Meme kanserinden korunmak
Doç. Dr. Gül Dağlar
Doç. Dr. Gül Dağlar
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube