Lipoliz ile bölgesel incelme

Lipoliz ile bölgesel incelme

Lipoliz Nedir ?

Diyetle çözülmeyen, bölgesel incelme ve sellülit sorunları için bugün artık Avrupa ve Amerika’da soya enjeksiyon yöntemi uygulanıyor. Türkiye’de az sayıda hekimin uyguladığı bu yöntem Avrupa ve ABD de büyük ilgi görüyor. Bazı insanların kiloları fazla olmadığı halde belirli bölgelerde aşırı yağ birikimi oluşur. Kadınlarda bacak, kalça, karın, bel yan tarafları, erkeklerde ise özellikle karın ve bel en çok yağ birikimine yatkın yerlerdir.

Lipoliz’in en önemli özelliği ameliyat gerektirmeden yağlardan kurtulma olanağı vermesidir.

Son dönemin en gözde zayıflama yöntemlerinden olan Lipoliz yönteminde etken madde fosfatidilkolin olan bir ilaç kullanılıyor. Bu madde insan vücudunda bulunan ve yağ metabolizmasında önemli rolü olan bir maddedir. Lesitin ve fosfatidilkolin, vücudumuzda yağları parçalamaktan sorumlu olan, safra kesesi tarafından yapılan safranın içinde bulunmaktadır. Bu tedavinin niçin yan etkisinin olmadığı konusunu açıklar. Çünkü vücudumuz bu prosesi her zaman zaten yapmaktadır. Lipoliz tedavisinin avantajı direkt olarak hedef seçilen vücut bölgesindeki yağ dokusunun içine enjekte edilmesidir. Böylelikle yağ eritici etkisi hızlanır.

Aslında bu madde yaklaşık on yıldır kolesterol düşürmek amacıyla ilaç olarak da kullanılmaktadır. Yöntemin amacı bu maddeyi yağ fazlalığı olan bölgelere enjeksiyon ile vererek arzu edilen bölgelerdeki yağların eritilmesidir. Vücuda enjekte edildiğinde yağ hücresinin zarını eritir. Hücre içindeki yağ, karaciğer tarafından eritilir. Bu yöntemde yağ hücresinin zarı eritildiği için sayısal tipte artan yağ hücresi çoğalmalarında çok etkilidir. Bu nedenle belli bölgelerdeki yağlanma tamamen ortadan kalkar. Bu yerel fazlalıklar özellikle bel her iki yan tarafı, göbek, bacak ve diz içleri, kol ve ayak bileği, gözaltı hafif torbalanmalar ve gıdık bölgesindeki hafif fazlalıklardır. Fosfatidilkolin soyadan elde edilen bir madde ve alkolik siroz ve yüksek kolesterol gibi durumlarda karaciğeri yenileme ve temizleme özellikleri olduğu düşünülüyor, vücutta genel zayıflamadan çok özellikle bazı bölgelerde yerel şekilde yerleşen ve giysilerde kendisini bant şeklinde gösterebilen durumlar için kullanılıyor. Bu yöntem, mezoterapi uygulamasına benzer bir yöntemle fazlalıkların yok edilmesi istenilen bölgelerde, çok ince uçlu bir iğne ile ilaç enjeksiyonu şeklinde gerçekleşiyor. Gözaltı torbaları yağdan oluşuyorsa ve gıdı bölgesinde fazla yağlanma varsa bu yöntem uygulanabilir.

LİPOLİZ NASIL ETKİ SAĞLAR ?

Vücuda enjekte edildiğinde yağ hücrelerinin zarının geçirgenliğini artırıyor, parçalanan yağ hücreleri karaciğer tarafından yok ediliyor. Bu yöntem yağ hücrelerinin sayısını azalttığı için sayısal tipte artan yağ hücresi çoğalmalarında çok etkilidir. Bu nedenle belli bölgelerdeki yağlanma tamamen ortadan kalkar. Bu tedavi yöntemi vücuttaki bölgesel yağ birikimlerini deride gevşemeye yol açmadan yok edebilmektedir. Çünkü doğal yollardan yağ yıkımını arttırmaktadır.

ETKİ NE ZAMAN BAŞLAR? KAÇ SEANS UYGULAMAK GEREKİR ?

Kişinin problemin yoğunluğuna göre seans sayısı değişir, iğneler etkisi izlenerek en az 2 hafta aralıklarla yapılmalıdır. İlk seansın sonuçları ise 2-3’cü haftadan sonra görülmeye başlar, ama erime çok daha uzun süre devam eder, seans sayısı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte 3–6 ve ya 4–8 şeklinde olabilir, bir defada kullanılan ilaç miktarı yağ kitlesinin yerleşim yeri ve büyüklüğüne göre değişir.

HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR ?

Doğum sonrası kalan yağ kitleleri, çene altı, kollar, karın, bel, kalça, basen ve bacak bölgesindeki bölgesel yağlanmaların yok edilmesinde uygulanabilmektedir. Erkeklerin sırt yağ birikintilerinin tedavisinde alternatifsizdir. Dengeli beslenme uygulandığı ve egzersizle desteklendiği sürece sonuçlar kalıcıdır.

KİMLERE UYGULANMAZ ?

Hamile hanımlar, şeker hastaları, kanser hastaları ve daha önce ağır bir karaciğer sorunu yaşayanlarda uygulanmamalıdır. (Tedaviden ortalama 1–2 gün öncesi ve sonrasında 1 hafta kadar alkol almamakta fayda var)

LİPOLİZİN DİĞER ALTERNATİFLERİNDEN FARKI NEDİR ?

Lipoliz ile yağların erimesi ve atılması esas olarak vücudun kendi doğal süreçleriyle olur. Enjeksiyonlar yağ hücresi zarının akışkanlığını ve geçirgenliğini artırarak, vücut yağlarının hücre dışına çıkışını kolaylaştırır. İlacın zerk edildiği yağ dokularında doğal bir metabolik süreç harekete geçerek yağları eritir. Vücuttan atılmasını sağlar. Lipoliz tedavisinin en büyük özelliği yavaş fakat derin erime sürecidir.

Lipoliz, yağ hücrelerini normal boyutlara getirir. Hatta birçoğunu yok eder. Yağ hücresi bir kez yok olduktan sonra bir daha yeniden oluşmaz. Bu işlem, bazı yağ hücrelerini tamamen yok ettiği için, Liposuction’a benzetilebilir. Ancak Liposuction bu işi cerrahi olarak yapar ve mekanik bir şekilde yağları vakumla çeker.

Liposuction ameliyatı sonrasında vücut şeklinin deforme olmaması için korse giyilmesi gerekir. Bundan başka ameliyat izi, morluklar ve ödemler uzun süre devam eder. Oysa Lipoliz iğnelerini yaptırırken, sosyal hayatınıza normal bir şekilde devam edebilirsiniz.

Öte yandan Liposuction yaptırdıktan sonra yeniden kilo alacak olursanız, vücudunuzda yeniden biriken yağların farklı yerlerde toplanma ihtimali vardır. Deri dalgalı görünür. Vücut genellikle deforme olur.

Lipoliz ile de o bölgedeki yağ hücreleri kısmen yok olur. Ancak doku Liposuction kadar hasar görmediği için daha doğal bir dağılımla geri gelir. Esasında bölgesel yağlanma tedavilerini, kilosu daha sabit olan insanlara yapmak gerekir.

AĞRI VEYA ACI YAPAR MI ?

Bu uygulama kesinlikle acılı bir yöntem değildir. Mezoterapi iğnesine benzer son derece ince uçlu bir iğne ile uygulama yapılır. Uygulama yapılan bölgelerde hafif kızarıklık, hassasiyet, ısı artışı, kaşınma, ödem bazen küçük morarmalar görülebilir fakat kısa sürede geçer.

HERHANGİ BİR YAN ETKİSİ VAR MI ?

Yaklaşık 10 yıldan beri kolesterolü düşürmek için ve belli bir takım hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilacın sağlık açısında herhangi bir yan etkisi yoktur ve bugün başta Amerika ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede uygulanmaktadır, tabi ki başka tıbbi uygulamalarda da olduğu gibi hekim kontrolünde yapılması gerekir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Özgür Evren Ersoy

Etiketler
Lipoliz ile bölgesel incelme
Dr. Özgür Evren Ersoy
Dr. Özgür Evren Ersoy
İstanbul - Pratisyen Hekimlik
Facebook Twitter Instagram Youtube