Lazerli göz yaşı kanalı açılması (lazer dcr)

Lazerli göz yaşı kanalı açılması (lazer dcr)

Göz Yaşı Kanalı Tıkanıklığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Göz yaşı, ince kanallar ile gözyaşı kesesine, oradan da gözyaşı kanalı üzerinden burun boşluğuna akar. Kanal tıkanıklığı, göz yaşının göz yüzeyinde birikmesine ve gözden dışarı taşarak yanaklardan aşağıya akmasına neden olur. Ayrıca göz yaşı kesesinin temizlenememesi nedeni ile tekrarlayan enfeksiyonlara ve sürekli devam eden çapaklanmalara neden olabilir.

Göz yaşı kanal tıkanıklıkları genellikle kanalın alt ucundaki büzüşme-daralma nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu olgularda burun ile kanal arasında, göz yaşı akımını sağlayacak, yeni bir pencere açılmalıdır. Bu pencere cilt yolu ile veya burun içerisinden uygulanan ameliyatlarla açılabilmektedir. Bu ameliyatlar cilt kesisi yapılarak açıktan, burun içerisinden veya göz yaşı kanalı içerisinden lazer yardımı ile yapılabilmektedir.

Lazer ile göz yaşı kanalı ameliyatı nasıl yapılır?

Lokal veya genel anestezi altında göz yaşı kanalının ağzı genişletilerek lazer probu kanala yerleştirilir. Prob buruna doğru ilerletilir ve yan burun duvarına yaslanır. Bu noktada lazer çalıştırılır ve kanal ile burun arasında yeni bir pencere açılır. İşlem burun içerisinden endoskop ile sürekli izlenir ve pencerenin yeri ve büyüklüğü istenilen şekilde ayarlanana kadar dokular yakılarak yok edilir. Ardından kanala silikon tüp yerleştirilerek işlem sonlandırılır.

Holmium DSR Laserin diğer göz yaşı kanalı ameliyatlarına göre avantajları nelerdir?

Holmium lazer ile dakriyosistorinostomi iyi muayene edilmiş olgularda yüksek başarı oranına sahiptir. Holmium lazer sistemi ile yapılan ameliyatların en önemli avantajı estetik kusur oluşturmamasıdır. Göz yaşı kanalını içerisinden ilerletilen lazer probu ile uygulanan bu ameliyatta tıkanıklık bölgesi herhangi bir cilt kesisi yapmadan giderilebilmektedir. Bu yöntem ayrıca cerrahi süresinin kısa olması nedeni ile avantajlıdır.

Yöntemin diğer avantajları arasında, göz yaşının emiliminde etkin olan göz yaşı pompa sistemini bozmaması, Ameliyat sırası ve sonrasında kanama olmaması, hastanın çok kısa sürede işine dönebilmesi ve nüks eden tıkanıklıklara kolayca tekrar uygulanabilmesi çok önemli avantajlarıdır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Önder Akdeniz

Op. Dr. Önder AKDENİZ, 1972 yılında Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Ankara’da bitirmiştir. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1996-2000 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2000-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Bölümünde gözlemci olarak çalışan Op. Dr. Önder AKDENİZ, 2001-2002 yılları arasında Universal Hospital Alman Hastanesi'nde, 2002-2014 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Bursa Ceylan İnternational Hospital devam eden Op. Dr. Önder AKDENİZ'in başlıca ilgi alanları; Burun Estetiği ve Cerrahisi, Septoplasti Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Endonazal Endosko ...

Etiketler
Holmium dsr laserin farkı nedir
Op. Dr. Önder Akdeniz
Op. Dr. Önder Akdeniz
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube