Kürtaj teknikleri

Kürtaj teknikleri

KARMAN KANÜL İLE ASPİRASYON (MENSTRÜEL REGÜLASYON, MR)

Vajinaya uygun boyutta bir spekulum yerleştirildikten sonra, manuel vakum aspiratör (MVA) uçları yani plastik yapıdaki Karman kanüllerden gebelik haftasına uygun olanı rahim ağzından geçirilip rahim içine yerleştirilir. Negatif basınç yaratılmış aspiratör ile rahim içindeki gebelik alınır. Son yıllarda en çok tercih edilen teknik budur ve tek kullanımlık steril kanüller kullanılır.

DİLATASYON VE KÜRETAJ (D.C.)

Rahim ağzı metal bujilerle genişletildikten sonra, rahim içine yönlendirilen metal küretler ile gebelik ürünü alınır. Kullanılan aletler metal olduğu için Karman kanüle göre komplikasyon riski daha fazladır.

ELEKTRİKLİ VAKUM ASPİRASYON

Rahim içine plastik kanül yerleştirildikten sonra ucuna elektrikli vakum ekstraktör aleti takılıp gebeliğin boşaltılması işlemidir. Genellikle mol ve servikal gebelik durumlarının sonlandırılmasında uygulanır.

Yukarıdaki işlemler, çoğunlukla ağrılı işlemlerdir ve anestezi uygulaması gereklidir. Anestezi, hastanın isteğine göre belirlenir.

Lokal anestezi: Tercih edilen yöntem değildir. Rahim ağzına iğne ile yapılan ilaç vasıtası ile ağrı azaltılır. Hasta uyanıktır. Daha önce doğum yapmış bayanlarda daha rahat uygulanır. Anestezi alması sakıncalı hastalar veya anesteziden çekinen hastalar için bir seçenektir.

Genel Anestezi : Hastaya koldan enjeksiyon ile ilaç verilir ve uyku hali sağlanır. Yapılan işlemi görmez ve hissetmez. İlaç kısa etkilidir. İşlem bittiği gibi uyanır ve bir şey hatırlamaz. 15-20 dakika dinlendikten sonra klinikten ayrılabilir.

Kürtaj İşleminin Süresi

Anestezi altında kürtaj, rutin vakalarda 5-10 dakikada biten kısa bir işlemdir. Sonrasında hasta dinlenme odasında 20-30 dakika dinlenerek klinikten ayrılabilir. Kullanılan ilaç vücuttan hızla atılabildiği için, işlem sonrası işine dahi dönüş yapabilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Uzay Yıldırım

Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1969 yılında Sivas’ta doğmuştur. Tıp eğitimini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru ünvanı almıştır. İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde ihtisas eğitimini tamamlayarak 1997 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Uzay YILDIRIM, 1998-1999 yılları arasında Tatvan'da vatani görevini yerine getirmiştir. Hemen ardından o dönemki adıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmaya başlamış, 3 yıla yakın süre boyunca burada görev yapmıştır. 2002-2012 yılları arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2015 yılları arasında Etlik Zübeyde Hanım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ve sonrasında kısa bir dönem Memorial Ankara Hastanesinde uzman doktor olarak çalışmıştır.  ...

Etiketler
Kürtaj nasıl yapılır
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Op. Dr. Uzay Yıldırım
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube