Kolposkopi hakkında

Kolposkopi hakkında

Kolposkopi

Normal bir jinekolojik muayenenin ardından Pap smear testi yaptırdınız ve test sonucunuzda eğer anormal hücreler tespit edildiyse, rahim ağzınızda kanser öncesi bir durum yada kanser gelişimi olabilir. Bu durumda doktorunuz size kolposkopi yapılmasını önerecektir. Peki ama bu nedir Nasıl yapılır Bu işlemin ne olduğunu ve ne için yapıldığını bilirseniz bu konudaki sıkıntınız da daha az olacaktır.

Neden Yapılır

Kolposkopi, dış cinsel bölgeden başlayarak, vajina ve rahim ağzına kadar olan bölgeyi daha ayrıntılı görmek için, özel ışıklı bir mikroskop(kolposkop) kullanılarak yapılan muayenedir. Bu işlemi yapmak için özel bir eğitim gereklidir. Kolposkop, vajina ve rahim ağzını, normal boyutuna göre 10 ile 40 kat daha büyük gösterir. Böylece çıplak gözle görülemeyen anormal hücre büyümelerini tespit etmek daha kolay hale gelir. Bu sırada tespit edilen anormal hücrelerden, doku örneği yani biyopsi alınarak tahlile gönderilir.

Kolposkopi İçin Nasıl Hazırlanmak Gereklidir

Normal jinekolojik muayeneden farklı olmadığı için muayeneye gider gibi hazırlanırsınız. Ancak vajinal kanama sırasında yapılamayacağı için kanamanızın olmadığı bir tarih olması gereklidir. Ayrıca son 24 saat içinde vajinal duş yapmamanız ve vajinal fitil veya tampon kullanmamanız, cinsel ilişkiye girmemeniz gereklidir. Mesane ve bağırsaklarınız boşalmış olarak muayeneye girerseniz daha rahat edersiniz. Ayrıca bir saat önce ağrı kesici ilaç içerseniz, kolposkopi sırasında hissedebileceğiniz rahatsızlık hissini de daha azaltmış olursunuz.

Kolposkopi İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir

Jinekolojik muayene ve Pap smear testi yapılmasına benzer bir işlemdir. Muayene odasında yapılır. Jinekolojik masaya yatarak, bacaklarınızı metal çubuklara yerleştirirsiniz. Dizleriniz yanlara doğru açılmalıdır. Öncelikle dıştan bakılarak muayene yapılır, ardından spekulum vajinaya yerleştirilerek rahim ağzı görülmeye çalışılır. Kolposkop yani özel ışıklı mikroskop ile vajinadan bakılır. Fakat kolposkop asla vajinaya sokulmaz. Rahim ağzını temizlemek için serum fizyolojik yani tuzlu su kullanılır. Bu sırada hafif bir serinleme hissi duyabilirsiniz. Daha sonra doktorunuz bir pamuk yada gazlı bezle asetik asit yani sirke gibi bir sıvı uygular. Bu sıvı ile reaksiyona giren dokular normal veya anormal olmasına göre farklı görüntü vereceklerdir. Anormal yapılar beyaza dönecektir. Bu durumda ikinci bir sıvı (Lugol solüsyonu) daha kullanılarak dokuların boyanması sağlanacaktır. Bu madde anormal hücreleri boyamayacaktır. Bu şekilde doktorunuz daha kolayca anormal hücrelerin ayrımını yapabilecektir. Eğer anormal dokular varsa kolposkopun daha fazla büyütmesi ile kan damarları ve diğer yapılar da incelenecektir. Ayrıca doktorunuz gerekli görürse bir veya birkaç yerden biyopsi alması da muhtemeldir. Rahim ağzı bölgesinde herhangi bir yerden ve rahim ağzı kanalından alabilir. Bu biyopsiler, laboratuarda patolog tarafından incelenmeye gönderilecektir.

Kolposkopi Sırasında Neler Olacak

Bu işlem sırasında kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Spekulum rahatsız edici olabilir ve asetik asit uygulanması ürpertebilir. Biyopsi yapılırsa bu sırada çimdik hissi ve kramp hissedilebilir. Rahat olmaya ve yavaş-derin nefes alıp vermeye çalışın. Bu şeklide ağrı ve rahatsızlık hissi azalacaktır. Ancak yine de çok rahatsız olursanız doktorunuza bildirin.

Kolposkopiden Sonra Neler Olacak

Kolposkopiden sonra yaklaşık bir haftaya kadar vajinal kanama veya akıntı gelişebilir. Özellikle biyopsi yapıldıysa daha çok görülür. Bir hafta boyunca vajinanıza hiçbir şey koymayın. Yani bu sırada cinsel ilişkiye girmeyecek, tampon kullanmayacak, vajinal duş yapmayacaksınız. Banyo dahil diğer normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Kolposkopi işlemi sırasında kullanılan sıvılar nedeniyle koyu renkli vajinal bir akıntı olacaktır. Akıntı ve kanama için vajinal tampon değil ped kullanın. Kolposkopi sonucunu bir yada iki hafta içinde alırsınız. Sonuçlar çıktığında doktorunuz size haber verecektir. Üç hafta içinde aranmazsanız sizin aramanız gereklidir. Gelen sonuca göre gerekli başka işlem veya tedaviye karar verilecektir.

Kolposkopinin Riski Nedir

Çok az enfeksiyon riski vardır. Ayrıca bu işlemin ardından hafif bir vajinal kanama gelişebilir. Ancak aşırı vajinal kanama (yani saat başı bir ped kirleniyorsa), enfeksiyon bulguları; örneğin ateş, kötü kokulu, sarı, koyu vajinal akıntı varsa hemen doktorunuza haber verin. Ciddi karın ağrısı da normal değildir ve acil müdahaleyi gerektirdiğini unutmayın.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Kolposkopi nedir?
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube