Kalp hastaları için yeni bir umut - eecp

Kalp hastaları için yeni bir umut - eecp

EECP, koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıkların tedavisinde kullanılan özel bir tedavi yöntemidir.

Prensip, özel bir kompresyon cihazı ile kalbin kanlanmasını artırmak, kan dolaşımını rahatlatmak ve kalpte yeni (kılcal) damar gelişimini teşvik etmektir. Bu nedenle, bu tedavi yöntemi “doğal bypass” veya “kansız bypass” olarak da anılmaktadır.
Kimler EECP Tedavisinden faydalanır
· Riskleri nedeniyle koroner bypass ameliyatı olması sakıncalı olan hastalar
· Ameliyat olmak istemeyen hastalar
· Daha önce koroner bypass ameliyatı olmuş, bypassları yetersiz veya tıkanmış olan hastalar.
· Kalp Yetmezliği hastaları
· Kardiyomiyopati hastaları
EECP tedavisinin avantajları
· Risk taşımaz
· Ağrısı, sıkıntısı yoktur
· Hastanede yatmayı gerektirmez
· 20-30 seans 1 saatlik tedavi 1-1,5 ayda tamamlanmaktadır
·  En ağır hastalarda dahi % 70-80 başarı oranı vardır.
EECP Tedavisi Sonucunda
·  Kan dolaşımında rahatlama olduğundan kalbin üzerindeki yük azalır.
·  Kalbi besleyen koroner damarlar daha iyi kanlandığından hastaların göğüs ağrısı (angına pektoris) şikayetlerinde önemli ölçüde azalma olur.
·  Zaman içinde kalbi besleyen yeni (kollateral) kılcal damar gelişimi olur.
·  Başta böbrekler olmak üzere tüm organların kan dolaşımında artış olur

EECP cihazı ve uygulaması Amerikan Sağlık Bakanlığı FDA tarafından koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği tedavisi için onaylanmıştır.
Son yıllarda, EECP uygulamasının hipertansiyon, şeker hastalığı ve erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) konularında çok şaşırtıcı olumlu etkileri gözlenmiş ve bu konularda bilimsel çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.

EECP Tedavisi Nasıl Uygulanıyor ?
Hasta EECP masasına yatırılarak baldır ve uyluklarına özel şişen manşonlar bağlanır. Bu sırada göğsüne de EKG elektrotları yapıştırılarak kalp atımlarının izlenebilmesi için monitöre bağlanır. Cihazın çalıştırılması ile birlikte bacaklara bağlanan manşonlar kalp atımlarına uygun, belli bir düzen içinde şişip inmeye başlar. İşlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı veya sıkıntı hissetmez. Yaklaşık 60 dakika süren tedavi sırasında hastalar gazete-dergi okuyabilir veya TV izleyebilirler.

EECP Tedavisi Nasıl Çalışıyor ?
Bilgisayar kontrollü olan cihaz hastanın elektrosuna uyumlu olarak kalbin gevşeme anında manşonları aşağıdan yukarıya şişirir, aynı şekilde kalbin pompalama anında süratle manşonları söndürür, yani kalbin pompalama sürecinin tersine çalışır.
Kalbi besleyen koroner damarlar kalbin gevşediği ( diastol ) sırada kanla beslenirler, işte bu sırada EECP manşonlarının şişmesi kan basıncını artırarak koroner arterlere giden kanı artırır. Kalbin kasılma safhasında ise manşonlar aniden inerek kan basıncının düşmesine ve kalbin iş yükünün azalmasına neden olur.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Kalp Damar Cerrahisi uzmanı olmuştur. 

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, mesleki çalışmalarına ise şu an Özel Muayenehane'de devam etmektedir.

Etiketler
Kalp yetmezliğinin tedavisi
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu
Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu
Ankara - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube