İnternet bağımlılığı,

İnternet bağımlılığı,

Bağımlılığı öncelikle tanımlayalım.”Şey” kelimesinin yerine alkol, madde, ilaç, yeme, insan, seks, alışveriş, internet ne isterseniz yazın bağımlılığın tanımı aynı.

Kullanılan şeyin miktarının giderek arttırılması,kesilince huzursuzluk uykusuzluk hissedilmesi,şey kullanımı ruhsal,sosyal,bedensel sorun oluşturmasına rağmen kullanmaya devam etmek,kişinin kullandığı şey üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve zamanının büyük bölümünü kaybetmesi ve günlük yaşamdaki sorumluluklarını yerine getirememesidir. Amaçsız bir şekilde internette gezinme, internette sürekli e-postalara bakma, günde bir saatten fazla zaman geçirme.

İnternet kullanımına yol açan risk faktörleri : Mutsuz ve kaotik aile de yaşamak , olumsuz kişilik yapısındaki arkadaşlar, günlük yaşamda başarısızlık, ek psikiyatrik tanılar,içe dönük ve özgüven problemi yaşamak, yalnız yaşamak internet bağımlılığına yatkınlığı arttırır.

Önleyici faktörler : Güçlü ve pozitif aile bağları çok önemli , sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ailecek ve keyifle yenmesi için özel emek harcanmalıdır.Ebeveynlerinde teknoloji dilini öğrenmesi ve çocuklarla ilgilenmesi, onlarla beraber internete girmesi gerekiyor.Çocuğun odasında televizyonda ,internete bağlı bilgisayarda olmamalı. Evin ortak alanında ortak kullanılan internete bağlı bilgisayar hem bağımlılık hem radyasyon açısından daha emniyetli.İnternet kullanımında zaman sınırlaması, kişinin yaşına göre değişsede gereklidir. Ailecek birlikte teknoloji sohbetleri yapılmalı. Büyükler konunun dışında kalmamaya çalışmalılardır.Yapılan araştırmalarda ebeveynlerin %70nin çocuklarının hangi sitelerde gezdiklerinden ne yazık ki haberleri yok.

Nasıl toplumun yazısız kuralları vardır, pek çiğnenemez, örneğin sokakta pijamalı ve mayolu kişi göremezseniz aileninde sözsüzde olsa açıkça uyulan kuralları olmalıdır.Örneğin akşam yemeğinde saat 8’de herkes sofrada bulunmalı gibi,kahvaltı edilmeden çıkılmaz gibi. Ailecek sosyal aktiviteler,piknikler,yüzmeler,spor yapmalar planlanmalı.Her çocuk ve gencin okula gidip matematiği öğrendiği gibi hobileri olmalı ve sosyal klüpleri olmalı.İnternet bağımlılığı hakkında bilgili olunmalıdır.Çocuklarınızın arkadaşlarını ve onların ebevynlerini tanımalıyız ve beraber vakit geçirmeliyiz.Çocuklarla korkularla değil, gerçeğe dayalı bilgilerle konuşmalıyız.En iyi anne baba ; kendi ayakları üzerinde duran evlat yetiştirebilendir.Çocuğunuzun sorumluluklarını kendi üzerinize almayın.Sporla ve sanatla kendinizinde çocuğunuzunda bağını arttırın.

İnternetin zararları : Uzun süre internet başında oturan çocuklarda iskelet hasarları, kamburluk,görme problemi,fazla radyasyona maruz kalma,yaratıcılıkta gerileme, dil becerisinde gerileme,sosyal gelişim ve ilişkide gerileme,akademik başarıda düşme,obezite gözlenir.

Yetişkinlerde yine obezite,sosyal işlevsellikte düşme ve aile sorunları,çocuk ihmalleri ortaya çıkmaktadır.

Bu kişilerde pek çok psikiyatrik ek tanı saptanır : Sosyal fobi,depresyon,anksiyate bozukluğu,dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,madde bağımlılığı,kişilik bozukluğu,yalnızlık ve içe dönüklük görülmüştür.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Zeynep Pınar

Uzm. Dr. Zeynep Pınar, ilköğretim öğrenimini Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, lise öğrenimini ise İzmir Kız Lisesi’nde tamamladı. Tıp eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdüren Dr. Pınar 1986 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Pınar, 1987 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde psikiyatri ihtisasına başladı, ihtisası sırasında kadın ve erkek psikoz servisi, adli psikiyari servisi, alkol ve madde bağımlılığı kliniği (AMATEM) nevroz kliniği, nöroloji kliniği yanısıra çocuk ve ergen psikiyatrisi için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, acil dahiliye için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde eğitim gördü. “Şizofrenide Sol El Kullanımı” konulu tezini bitirerek 1991’de uzmanlık eğitimini tamamladı. Dr. Pınar, 1991 ile 1992 yılları arasında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi Eğ ...

Etiketler
İnternet bağımlılığı nedir
Uzm. Dr. Zeynep Pınar
Uzm. Dr. Zeynep Pınar
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube