Hamilelikte migren ve tedavisi nasıl yapılır?

Hamilelikte migren ve tedavisi nasıl yapılır?

Migren yetişkin her 3-4 kadından birinde görülen, özellikle doğurgan çağdaki kadınların sorunudur. Çok şiddetli olan ataklar ve tekrarlayan ilaç alımları anne adayı her kadını düşündürür. Migren ağrıları çok şiddetlidir ve ilaçsız tolere etmek zordur. Hamilelikte migren ilaçlarını kullanmak sakıncalıdır. Hamileliğin olumlu etkisi baş ağrılarında  % 70 oranında azalmadır. Özellikle ilk üç aydan sonraki dönemde ataklar tamamen ortadan kaybolabilir. Bu şanslı hamilelerin, hamilelik öncesindeki migren ataklarında hormonal bağlantı çoğunlukla vardır. Hamilelikle migren ataklarında azalmanın altında hormonlardaki artış ve aylık döngünün kaybolması yatmaktadır.

Bir grup hamilede migren atakları aynen devam eder. Çok daha azında artar. Çok nadiren de hamilelikte baş ağrısı başlayabilir.

Eğer azalan gruba dahil değilseniz hamilelik kabus haline gelebilmektedir. Migren atakları azalan grubun çoğunluğunda da ilk 3 ayda atak olmaktadır. Hamilelikte migren atakları ve hamileliğe bağlı kusmalar birleşince ilk 3 ay kabusa dönebilmektedir.

Hamilelikte baş ağrıları için seçilebilecek iki tedavi vardır. Akupunktur ve Nöral Terapi.

Akupunktur düşük riski de yarattığı için çok deneyimli akupunkturist tarafından uygulanmalıdır. Ayrıca migrende başarısı yaklaşık %50 olduğu için her hamileye çözüm sağlayamamaktadır.

Nöral terapi hamilelik sırasında ilaç tedavisi olmadığı için rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Nöral terapide kullanılan lokal anesteziğin etki süresi çok kısadır ve bebeğe zararı yoktur. Nöral terapi ile ağrılar kontrol altına alındıktan sonra hamilelik rahat bir şekilde devam etmektedir. Migren etiolojisinde yer alabilen ancak hamilelikte tedavi yapılması uygun olmayan bazı alanlar mevcuttur. Uterus, overler, hipofiz bezini düzenleyen tedaviler, diş tedavileri doğumdan sonraya bırakılmaktadır.

Hamile kalmadan önce nöral terapi ve migren altyapısındaki nedenlerin ortadan kaldırılması en uygun yaklaşımdır. Hamilelik ve sonrasında rahat bir geçiş böylece sağlanabilir. 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emel Gökmen

Uzm. Dr. Emel GÖKMEN, 1967 yılında Muğla’da doğmuştur. Lisans öncesi öğreniminin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1999 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur. 2004 yılından beri integratif tıp alanındaki çalışmalarına devam eden Uzm. Dr. Emel GÖKMEN, hastalıkların nedenlerini araştırmaya yönelmişmiş olup İntegratif tıp yani nöral terapi, akupunktur, homeopati, manyetik alan tedavisi yöntemleri ve klasik tıp eğitimini birleştirmiş ve böylece “Gökmen Yaklaşımı” algoritmasını geliştirmiştir. Bu yaklaşım; migren ve baş ağrıları başta olmak üzere bel-boyun ağrıları ve fıtıkları, baş dönmesi, kulak çınlaması, fibromiyalji, huzursuz bacak sendromu gibi bazı hastalıklarda ha ...

Etiketler
Gebelikte migren
Uzm. Dr. Emel Gökmen
Uzm. Dr. Emel Gökmen
İstanbul - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube