Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 36.- 37. ve 38. hafta

Hamilelik döneminde anne ve bebekte neler olur; 36.- 37. ve 38. hafta

36. HAFTA (Doğuma 21 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bebeğinizin boyu yaklaşık 47 cm. Kilosu 2900 gr civarındadır. Eğer kız bebek bekliyorsanız, daha küçük olan vajinal dudaklar üzerinde, daha büyük dış dudaklar oluşmaktadır. Bu günlerde bebeğinizin başının çevresi, omuz ve kalça çevresine eşit olacaktır. Ayak tırnakları, ayak parmaklarının ucuna ulaşmıştır ve uzundurlar. Artık hareket alanı daraldığı için kol ve bacakları bedenine kıvrılmış bir şekilde durmaktadır.  Bu haftalarda doğan bebeker, çoğunlukla yoğun bakıma gerek duymadan, sağlıklı bir şekilde büyümektedirler. 
Annedeki Değişiklikler: Braxton-Hicks (yalancı sancılar) ve gerçek sancılar arasındaki farkı hem doktorunuzla konuşmalı, hem de kendinizde iyi takip etmelisiniz. Yalancı sancılarda ağrı, karnın alt kısmında başlar. Gerçek doğum sancılarında ise ağrı, belinizin altından başlayarak, karnınızın altına doğru yayılır. Ve gerçek sancılar, giderek kuvvetlenerek, daha çok ağrı verecek düzeye ilerler. 
EK BİLGİ: Doğum yapacağınız hastaneyi, nasıl doğum yapacağınızı artık belirlemiş olmalısınız. Doğum çantanızı nasıl hazırladıysanız, kendinizi de duygusal ve bedensel olarak doğuma hazırlamalısınız. Dinlenmeli, bu günlerin tadını çıkarmalısınız. Endişelenmeyin, sakin ve dinlenmiş bir süreç yaşamaya çalışın.

37. HAFTA (Doğuma 14 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi:  37. Hafta ile erken doğum tehlikesi bitmiş kabul edilir. Bebeğiniz gelişimini tamamladı, doğsa bile sağlıklı olacaktır. Bebeğinizin bedenini kaplayan ince tüyler (lanugo) yok olmaya devam etmektedir. Kalan tüyler de omuz, alın ve boyun bölgesinde görülebilir. Yeni doğan bebeklerde göz yaşı kanalları 1-2 hafta işlev görmezler. Bu nedenle bebeğinizin ilk ağlamalarında gözyaşı akmayacaktır. 
Annedeki Değişiklikler: Bebeğiniz kasık bölgenizie iyice yerleşmiştir ve kendinizi daha fazla sakarlaşmış, daha az uyurken bulabilirsiniz. Yürüyüşünüz bile değişmiştir. Yalancı sancı ve gerçek sancı arasındaki farkı doktorunuzdan öğrenmiştiniz. Bu sancı sıklığını takip ederek, sancılar fazlalaştığında derin nefes alıp vererek sakinleşebilirsiniz. Bu süreçte doktorunuz da haberdar etmelisiniz. 
EK BİLGİ: Doğum yaklaştıkça heyecan ve endişeleriniz iyice artacaktır. Kendinizi yalnız hissetmeyin. Duygu ve endişelerinizi eşinizle ve sevdiklerinizle paylaşarak rahatlamaya çalışın. Bebeğinizin hareketlerinde ya da kendi bedeninizde bir anormallik fark ediyorsanız, bebeğinizin hareketlerinde ciddi bir azalma hissediyorsanız doktorunuza haber verin !

38. HAFTA (Doğuma 7 gün kaldı)
Bebeğin Gelişimi: Bebeğiniz artık dünyaya gelmeye hazırdır! Cilt rengi pembe-kırmızıdır. Ağırlığı yaklaşık 3200 - 3400 gr, boyu 50 cm civarındadır. Erkek bebekler kızlara göre biraz daha ağır ve uzun olurlar. Sağlıklı geliştiği varsayıldığında vücudunun %15'i yağdan oluşmaktadır ve bu yağın %80'lik kısmı minik bebeğinizin cildinin altında, kalan %20'si ise kas dokuları ve organlarda toplanmıştır. Bu hafta sonuan kadar memeleri de belirginleşecektir. Kız olsun, erkek olsun, bebeklerin memeleri sizin bedeninizden aldıkları östrojen (dişilik hormonu) nedeniyle şişkin olabilirler. Karın bölgeleri de geniş ve yuvarlak olacaktır. Kafatası tam olarak sertleşmemiştir. Biribirinden ayrık duran 5 kemik tabakasından oluşmaktadır ve doğumda bu kemikler bir araya itilecektirler. Doğum sırasında bu kemiklerin biribiri üzerine itilmesi, hem bebeğin beynini korumak hem de annenin dar olan pelvisinin zarar görmemesi için bir güvenlik önlemidir. Bu süreçte bebeğinizin başının şekli çok düzgün görünmüyorsa endişelenmeyin, doğum sonrasında ki bir kaç günde kafatası yuvarlak, normal şekline dönecektir. Cildin dış yüzeyinde koruyucu bir kremsi tabaka olan verniks, bebeğinizin vücudundan soyulmaya başlamıştır. Doğumda özellikle sırt bölgesinde bir miktar bu kremsi tabakadan olacaktır. Bebeğinizin akciğerleri doğumdan sonra da gelişmeye devam edecek, sürfaktan üretimi yapıp hava keselerini açık tutacaktır. 
Annedeki Değişiklikler: Tebrikler! Gebeliğinizin sonuna geldiniz! Uzun ve yorucu bir mesafe kat ettiniz. Bebeğinizle birlikte güzel bir yolculuğun başarıyla sonuna gelmiş bulunuyorsunuz. Artık kendinizi hiç bir şekilde yormayın. Tüm hamilelik sürecinde olduğu gibi, bu haftalarda da beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Besleyici, bol lifli, hazmı kolay gıdalar sizin için doğru olacaktır. ‘Nişan’ denilen hafif kanlı ve sümüksü akıntı, rahim ağzındaki bebeğinizi koruyucu tıkacın atıldığı anlamına gelir. Nişanın atılmasından 1-2 gün sonra doğum genellikle başlar. Düzenli ve şiddeti giderek artan kasılmaların başlaması, suyunuz gelmesi gibi durumlar doğuma hazırlanmanız gerektiğinin belirtileridir. Büyük ihtimalle bu hafta doğum yapmanız gerekir. Ancak bazen bebekler tembellik yapıp 1-2 hafta daha anne karnında kalmak isteyebilir. Bu tür durumları doktorunuzla birlikte takip edeceğiniz için endişelenmeyin, suni sancı ya da sezeryan ile doğum yapıp yapmayacağınıza doktorunuzla birlikte detaylı konuşup karar verebilirsiniz. Olabildiğince çok dinlenmeye çalışın ancak hareketsiz kalmayın. Hatırlamanız gereken şey; bedeniniz doğum için hazır, size düşen ise psikolojinizi de bu sürece hazırlamaktır. Gevşemiş ve sakinleşmiş olmanız önemlidir. Bu süreçte yalnız olduğunzu düşünmeyin. Doktorunuz ve aileniz size gereken desteği verecektir. 
EK BİLGİ: Unutmayın doğum tarihi, tahmini bir tarihtir. Bebekler prenatal gelişimini tamamlamış olsalar da kendi zamanı geldiğinde doğacaklardır. Stres yapmayın, gevşemiş ve sakin olmanız, doktorunuza güvenmeniz yeterlidir. Onların profesyonel yönlendirmesi ile minik mucizenize kavuşmuş olacaksınız!

Bebeğinize ve size sağlıklı, mutlu bir yaşam diliyoruz!

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Levent M. Şentürk

Prof.Dr. Levent M.Şentürk 1963 yılında doğmuştur. 1982 yılında Istanbul Kadıköy Anadolu Lisesinden derece ile mezun olan Dr.Şentürk; 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden de derece ile mezun olmuştur. 1992 yılında Uzmanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’den alan Dr.Şentürk, Profesörlük unvanını 2004 yılında almıştır. Halen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’de hastalarına hizmet vermektedir.    Prof.Dr. Levent M.Şentürk’ün ilgi alanları arasında; Genel tüm jinekoloji (miyom cerrahisi) , genel tüm obstetrik (Gebelik ve doğum takibi, ultrasonografi-4 boyutlu ultrasonografi), pelvik organ sarkmaları ve idrar kaçırma operasyonları, yardımla üreme teknikleri (tüp Bebek, mikroenjeksiyon, aşılama) ve infertilite (kısırlık), menopoz ve erken menopoz, rep ...

Prof. Dr. Levent M. Şentürk
Prof. Dr. Levent M. Şentürk
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube