Görme merkezinde retina önü zar oluşumu (maküler epiretinal membran, makula zarı, macular pucker)

Görme merkezinde retina önü zar oluşumu (maküler epiretinal membran, makula zarı, macular pucker)

Detaylı ve renkli görmeyi sağlayan görme merkezi (makula) bölgesinin önünde ince bir zar tabakasının oluşmasıdır.
Neden görme merkezimizde zar oluşur?
Gözün yaşlanma sürecinde, gözün içini dolduran vitreus dediğimiz yapıda yapısal değişiklikler oluşur. Vitreusta oluşan bu değişiklikler, makula bölgesindeki retinanın iç katlarında degişikler oluşturur ve makulada retina önünde zar oluşumuna yol açabilir.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
Çoğu zaman makuladaki retina önündeki zarlar çok ince olduğundan hiçbir belirti vermezler ve görmeyi azaltmadan yıllarca sessiz kalabilirler. Ancak, bazen zarlar kalınlaşmaya devam ederler ve görme merkezinde çekintiye yol açarak görmenin azalmasına, cisimlerin eğri görülmesine neden olurlar. Okurken harflerde ve satırlarda eğrilmeler, televizyon seyrederken bulanık ve eğri görmeye neden olabilirler.
Hangi tetkikleri yaparız?
Retina anjiyografisi ve OCT (Optik koherenz tomografi) teşhisi koymamız ve tedaviyi planlamamız için yeterlidir.
Retina önü zar nasıl tedavi edilir?
Bulanık görme ya da eğri görme gibi görme şikayetlerine yol açmayan retina önü zarlar takip edilir. Eğer zar kalınlaşır, retinaya çekinti uygular ve görme kalitesini bozarsa, vitrektomi dediğimiz ameliyatla bu zarı olduğu yerden soyarız. Görsel sonuçları yüz güldürücüdür ve çoğu olguda görme keskinliğinde ve kalitesinde hastayı memnun edecek bir düzey yakalanmaktadır.
Vitrektomi ameliyatı çoğu zaman lokal anestezi ile yapılmaktadır ve hasta ameliyattan sonra evine gitmektedir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ateş Yanyalı

1966'da dünyaya gelen Doç. Dr. Ateş Yanyalı, lise öğrenimini 1983 yılında Kadıköy Anadolu Lisesinde tamamlamış ve aynı yıl girdiği  İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesinden 1989 yılında mezun olmuştur. 1990 ile 1994 yılları arasında ise Fransa'da Claude Bernard Üniversitesi Tıp Fakültesinde Göz Hastalıkları uzmanlık eğitimi almış, Prof. Dr. Mireille Bonnet'in Kliniği'nde özellikle vitreus, retina ve makula (sarı nokta) hastalıkları ve cerrahisi üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Uzmanlık eğitiminin ardından 1995 ile 1999 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Retina biriminde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başlamıştır.1999 ile 2000 yılları arasındaki süreçte ise ABD'de Newyork'da Columbia Üniversitesi Harkness Eye Institute'de vitreus, retina ve sarı nokta hastalıkları ve cerrahisi üzerine çalışmalar yapmıştır. Bu süreçte özellikle re ...

Etiketler
Gözde zar oluşumu
Prof. Dr. Ateş Yanyalı
Prof. Dr. Ateş Yanyalı
İstanbul - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube