Gebelikte oruç tutmak

Gebelikte oruç tutmak

Ramazan ayı yaklaşıyor. Pek çok anne adayı ve gebelik planlayan kadının bu sıralarda ortak sorusu ise: “Gebelikte oruç  tutarsam bebeğime  zarar verir miyim?” . O zaman bu konuyu biraz aydınlatalım.

Anne adaylarının fazla miktarda kalori, protein, mineral ve vitamine ihtiyaç duyduğu gebelik dönemlerinde dengeli beslenmesinin önemi doğacak bebek için büyük önem taşıyor. Gebelik döneminde anne vücudu ve bebek için şeker kullanımı artar. Bunun sonucunda kan şeker düzeyleri düşer ve buna bağlı olarak anne adayları daha sık acıkır. Aynı zamanda gebeliğin her döneminde günde en az 2 lt su tüketimi önemlidir. Yaz ve yaza yakın aylarda oruç süresinin uzaması, oruç tutan  anne adaylarının işini daha da zorlaştırmaktadır.

Dönemsel olarak ise ilk trimestr dediğimiz ilk 3 ayda bir çok anne adayında bulantı-kusma beklenen bir bulgudur. Bu hastalar kusmaya bağlı olan sıvı kayıpları da olduğu için daha fazla sıvı alımı yapması gerekmektedir. Bu nedenli ilk 3 ayda bulantısı olan hastalar için oruç önerilmez.

2. trimestr dediğimiz 4-5-6. aylarda ise bulantı kusma, anne adayında bilinen bir hastalık yoksa ve anne adayını yormuyorsa, doktoruna danışılarak tutulabilir. Oruç sırasında kontroller arttırılır, anne ya da bebeği etkileyen herhangi bir risk görülürse oruç tutulmamalıdır.

3. trimestra gelince (7-8-9. aylar) bebeğin en çok büyüyüp kilo aldığı dönemler bu dönemler olacağı için annenin alması gereken besin, su vitaminler miktarı artar. Oruç tutarak gerekli besini alamayan anne adaylarında bebeklerde suyun azalması, büyüme gelişme geriliği ve erken doğumda risk artışı görülebilmektedir. Bu sebeplerle son aylarda da oruç tutulması önerilmemektedir.

İşin inanış konusuna da gelecek olursak; Diyanet İşlerinin ortak görüşü ise şöyledir:

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).

Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).

Herkese şimdiden hayırlı ramazanlar, aynı zamanda anne adaylarına sağlıklı gebelikler dilerim. Allah hayırlısıyla sağlıklı bir şekilde bebeğinizi kucağınıza almak nasip etsin.

Bu makale 29 Nisan 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ece Uslu Esen

Op. Dr. Ece USLU ESEN, 2 Haziran 1988 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2012 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde tamamlayarak 2017 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Van Çatak İlçe Hastanesı, Niğde Dr. Doğan Baran Bor Devlet Hastanesi'nde görev almış olan Op. Dr. Ece USLU ESEN, mesleki çalışmalarına şu an Gözde Kuşadası Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
Gebelikte beslenme
Op. Dr. Ece Uslu Esen
Op. Dr. Ece Uslu Esen
Aydın - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube