Gebelikte mide bulantıları ve beslenme önerileri

Gebelikte mide bulantıları ve beslenme önerileri

Gebelikte Mide Bulantıları ve Beslenme Önerileri

Gebelik döneminde kadınların % 50-90 ı özellikle sabahları olmak üzere gün içerisinde mide bulantısı çekmektedir. Bulantılar, gebeliğin ilk 3 ayında daha sık görülse de 3 aydan sonra da devam edebilmektedir.

Gebelik süresince kusma ve mide bulantısı psikolojik bir rahatsızlık değildir. Son yıllarda mide bulantısına, hormonal değişikliklerin, özellikle de östrojen düzeylerinde artışın neden olabileceği düşünülmektedir.

Her kadında görülmese de, bazı kadınlar için bulantılar sadece kısa bir zaman diliminde ve az olarak görülebilmekte, bazıları için de tüm gün problem sürebilmektedir. Gebe kadınlarda ağır mide bulantısı ile birlikte görülebilen aşırı kusmalar; dehidrasyon (su kaybı), elektrolit ve ağırlık kayıplarına neden olabilmektedir. Bu kayıpların fazla olması hem annenin hem de bebeğinin sağlığı için çok büyük risk taşımaktadır.

Gebelikte mide bulantısını azaltmanın çeşitli yolları bulunmaktadır:

  • Midenizin boş kalmasını önlemek için; gün boyunca az ve sık aralıklarla yemek tüketin. Örneğin 3 ana öğünle birlikte kuşluk, ikindi ve gece öğünlerini tüketmeniz, mide bulantınızı azaltacaktır.
  • Sabah kalkmadan önce, kraker, sade kızarmış ekmek, galeta, peynir-ekmek gibi besinleri tüketin. Bu yolla sindirim süreci siz yataktan kalkmadan önce başlamakta, mide asidi azaltılabilmektedir.
  • İçecekleri yemeklerle birlikte değil, öğün aralarında tüketin.
  • Sade makarna, kraker, patates, pilav, meyve ve sebze gibi kolay sindirilebilir karbonhidratları tercih edin. Kızartma, mayonez, krema vb. yağ içeriği yüksek besin tüketimlerinizi azaltın.
  • Yatmadan önce süt, taze meyva, kuru meyva ve peynir ekmek gibi çok yağlı olmayan yiyecekleri tercih edin.
  • Gebe kadınların sıklıkla koku alma duyuları çok hassas olduğu için, normal zamanda kötü gelmeyen kokular bu dönemde rahatsız edici olabilir. Bu nedenle fazla baharatlı besinlerden, yemek kokularından veya mide bulantınıza neden olan diğer kokulardan kaçının.
  • Öğünlerinizi yavaş tüketin ve iyi çiğneyin.
  • Yataktan yavaşça kalkın.
  • Günde 2 kereden fazla kusuyorsanız, mutlaka hekiminize danışın.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz

Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1995 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Yine aynı üniversitenin Beslenme Bilimleri'nde 1998 yılında Master derecesini ve 2005 yılında Beslenme ve Diyetetik alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2001 yılları arasında Amerika'da Minnosota Üniversitesi'nde gözlemci olarak çalışmalarda bulunmuş ve çeşitli eğitimlere katılmıştır. 2002-2009 yılları arasında Gençlerbirliği 1. Lig Futbol takımının beslenme danışmanlığını yapmış olan Yrd. Doç. Dr. Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ, 2013 yılında İstanbul Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü kurucu üyesi olmuştur. 2018 yılında Londra'ya taşınmıştır ve çalışmalarına bu kentte devam etmektedir. ...

Etiketler
Gebelikte beslenme
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Dr.Öğr.Üyesi Aylin Hasbay Büyükkaragöz
Yurt Dışı - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube