Gebelikte abortus (düşük)

Gebelikte abortus (düşük)

20. gebelik haftasından önce bebek kaybı düşük(Abortus) olarak adlandırılır. İlk 10 haftalık düşük erken, 10-20 hafta arası ise geç düşük olarak belirtilebilir. 20 haftadan sonrası ise erken doğumdur.

Tüm döllenmiş yumurtaların % 50 sinin gelişimini sürdürmeyip düşük(Abortus) olarak sonlandığı zannedilmektedir. Bunların bir çoğunun farkına varılmaz.

Farkedilen düşükler tüm gebeliklerin % 10 u kadardır. En sık 7-12 gebelik haftaları arasında meydana gelir. Kadınların çoğunun en az 1 kez düşükle sonuçlanan gebeliği vardır.

Düşük(Abortus) sebepleri:

Çoğunun nedeni bilinemez

Fetus rahme gelişimini sürdürebilecek yeterlilikte yerleşmemiş olabilir

Rahim içi virüs veya bakterilerle enfekte olabilir.

Annede hormonal bozukluklar olabilir

Annede bağışıklık sistemi hastalıkları olabilir.

Annede kollajen hastalıklar ve pıhtılaşma bozukluğu hastalıkları (trombofili) olabilir

En sık olarakta bebekte genetik veya kromozomal bozukluklar olabilir.

Anne 35 yaşın üzerindeyse, diabet, skleroderma, tiroid hastalıkları gibi hastalıklarıda varsa düşük olasılığı artmıştır.

Düşük Bulguları:

Vaginal kanama

Bel ağrısı ya da karın ağrısı

Keskin ve kramp tarzı ağrılar

Vagenden kanama ve parça parça doku gelmesi

Bu gibi hallerde mutlaka doktor kontrolü gerekir.

Düşük sırasıda fetus ölür ve ölü doku parçaları kanama ile rahim dışına atılır.Kanama 7-10 gün kadar devam eder. Ölü doku parçacıklarının çoğu bu kanama ile atılır. Bir kısmı kalarak rahim içi yapışıklıklara ve bir sonraki gebeliklerin oluşumunda zorluklara neden olabilir. Bu dokular bazen kireçlenerek tıpkı rahim içi spiralleri gibi gebelik önleyici etki yaparlar.

Her durmda düşük sonrası küretaj yapılarak rahim içi temizlenmelidir. Böylece enfeksiyon, rahim içi yapışmaları ve kireçlenme odaklarının oluşma ihtimali en aza indirilebilir.

Düşük sonrası ortalama 6 hafta içinde adetler yeniden başlamalıdır. Eğer başlamazsa muayene ultrason ve tıbbi değerlendirme yapılarak uygun ilaçlar başlanmalı ve adetler yeniden başlatılmalıdır.

Düşük sonrası kadınlar için duygusal bir dönemdir. Bu dönemde kadınlar bebekleri için acı duyarlar. Bu çok normal bir durumdur.

Düşük önlenebilir mi?

Kronik bir hastalık olan şeker ve tiroid açısından önceden inceleme yapılmalıdır.

Çevresel tehlikelerden kaçınılmalıdır.(x ışınları,bulaşıcı hastalıklar)

Erkenden doktor kontrolü altına girmek gerekir. Her kanama mutlaka doktor kontrolü gerektirir. Bazı ilaçlar kullanılabilir.

Faaliyet ve ilişki yasağı getirilebilir. Tüm bunlara rağmen gebelik kayıpları önlenemeyebilir.

Eğer bu dönem atlatılabilirse gebelik diğerlerinde olduğu gibi normal seyrine devam edebilir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç

Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç, 1972 yılında Ankara Polatlı'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Polatlı’da tamamladı. 1990 yılında  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan ve lisans eğitimine başlayan Dr. Soytürk Koç, 1997 yılında mezun olarak Tıp Doktoru unvanını aldı. 1997 yılında Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde kısa bir süre kardiyoloji asistanı olarak çalıştı. 1998 yılında Tus'u birincilikle kazanan Dr. Soytürk Koç, ihtisasını Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesinde kadın doğum üzerine sürdürdü ve 2002 yılında uzman doktor unvanını aldı. Dr. Soytürk Koç, 2003 yılında Newyork'da  Brooklyn Methodist Hospital'da ileri endoskopik uygulamalar konusunda eğitim aldı. Meslek hayatına 2006 yılında Yozgat'ta Sorgun Devlet Hastanesi'nde başlayan Dr. Soytürk Koç, 2007 ile 2009 tarihleri ...

Etiketler
Düşük önlenebilir mi?
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube