Gebelik testleri!

Gebelik testleri!

Adet kanamanız gecikti ve bunun yanında bulantı, memelerde hassasiyet ve halsizlik de varsa gebelik testi yapmanızda fayda vardır. Evde yapılabilen gebelik testlerinin nasıl sonuç verdiğini ve güvenirliğini bilirseniz sonuçlarını da daha rahat değerlendirirsiniz.

Gebelik Testleri Gebeliği Nasıl Belirler

Döllenen yumurta, rahme tutunduktan sonra HCG (human chorionic gonadotropin) denen hormonu salgılamaya başlar. Bu hormon, beklenen adet kanamasının bir hafta sonrasında idrarda çıkmaya başlar. Böylece, evde kendi kendinize yapabileceğiniz idrarda gebelik testi ile gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Daha erken dönemlerde ise laboratuvarda kan testi ile sonuç belirlenebilir.

Evde Yapılan Gebelik Testlerinin Tipleri Var Mı?

Pek çok türde gebelik testi vardır ancak genelde çoğunun çalışma şekli aynıdır. Ya idrarınızı yaparken test çubuğunun ucunu idrara tutarsınız ya da içine idrarınızı yaptığınız kaba test çubuğunu batırarak 5-10 sn beklersiniz. Birkaç dakika içinde artı veya eksi işareti oluşarak veya renk değişimi ile gebesiniz veya gebe değilsiniz kelimeleri belirir. Bazen de idrarınıza özel bir sıvı veya toz konarak renk değişikliğine göre gebelik pozitif veya negatif denir. Her testin uygulamasında az da olsa değişiklik olabileceği için yapmadan önce açıklamaları mutlaka dikkatle okuyun, daha sonra uygulamaya geçin.

Ne Zaman Yapılmalı?

Çoğu test artık, adet gecikmesinin ilk gününden itibaren yapılabilmektedir. Fakat doğru bir sonuç alabilmek için bir hafta beklenirse daha iyi olur.

Doğruluk Oranı Nedir?

Çoğu testin doğruluk oranı %99 dur. Ancak adet gecikmesinden bir hafta sonrasında bu oran geçerlidir. Eğer daha erken dönemde öğrenmeniz gerekliyse kan testi yaptırmalısınız.

Yanlış Pozitif Sonuç Verebilir Mi?

Nadiren gebe olmadığınız halde test sonucu pozitif çıkabilir. İdrarda kan veya protein varsa, bazı idrar söktürücü ilaçlar ve günü geçmiş veya hasar görmüş testlerde de  yanlış pozitif sonuç çıkabilir. 

Yanlış Negatif Sonuç Verebilir Mi?

Evet bu olasılık daha fazla görülür. Hamile olduğunuz halde test sonucunun negatif çıkmasıdır. Eğer erken dönemde testi yaptıysanız, idrarınızı 15 dakikadan fazla beklettiyseniz, testi yapmadan önce çok su içtiyseniz yanlış pozitif sonuç çıkabilir. En iyisi sabah yapılan ilk idrarda testi uygulamaktır. Eğer negatif test çıktıysa bir hafta sonra testi tekrar etmenizde fayda vardır.

Test Sonunda Ne Yapmalı?

Evde yaptığınız gebelik testiniz pozitif çıktı yani gebelik var görülüyorsa doktorunuzdan randevu alın. Bunu teyit edecek kan testi ve jinekolojik muayene gereklidir. Ayrıca gebeliğiniz ne kadar erken tespit edilirse o kadar erken bakımı başlar.

Testiniz negatif çıktı ancak adet kanamanız iki hafta geçmesine rağmen başlamadıysa yine doktorunuza kontrole gitmelisiniz. Hastalık, stres, aşırı egzersiz ve hormonal bozukluk gibi pek çok durum adet kanamasının gecikmesine neden olabilir. Doktorunuz adetlerinizi düzene sokacaktır.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu

Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 7 Mayıs 1963 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1981 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi'nde bitirmesinin hemen ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1987 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1993 yılında ise SSK Göztepe Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını almıştır. 1993-1994 yılları arasında Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi'nde, 1993-1998 yılları arasında ise Özel Kadıköy Vatan (Universal Hospital) Hastanesi'nde çalışmış olan Op. Dr. Ahmet Murat EMANETOĞLU, 1997-1998 yılları arasında Özel Kadıköy Vatan Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuş ve burada çalışmalar yapmıştır. 1998-2001 yılları arasında ise Özel Yeni İsviçre Hastanesi ÜYTE (Tüp Bebek) merkezini kurmuştur. 2001-2003 yılları arasında Özel H ...

Etiketler
Gebelik testinden sonra ne yapmalısınız
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
Op. Dr. Ahmet Murat Emanetoğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube