Gebelik tanı testi

Gebelik tanı testi

Hamile olup olmadığınızı en erken anlamanın yolu gebelik testi yaptırmaktır. 4 günlük döllenmiş yumurta, insan koryon gonadotropini (hCG) denilen bir hormon salgılamaya başlar. Bu hormon vücut suyunda vücudun dokularına yayılır. Başlangıçta kanda bulunabilir, kısa bir süre sonra ise idrarda teşhis edilebilir. Gebelik testlerinin çoğu, kan örneğinden daha kolay alınan idrar örneği ile yapılır. hCG nin varlığını tespit etmek için birçok idrar tahlili tipi kullanılır. Çoğu, hCG ile bir hCG antikoru arasındaki bir reaksiyona dayanır. İlk reaksiyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek için ikinci bir reaksiyona ihtiyaç vardır. Bu genellikle bir renk değişimidir. 

Bazı kadınlar evde yapılan gebelik testlerini kullanmaktadırlar. Bu test paketleri çoğu eczaneden alınabilir. Çoğu, bir test tübünde idrarla karıştırılan bir solüsyon içerir. Belirli bir süre teste göre değişmek üzere birkaç dakikadan birkaç saate kadar geçtikten sonra, hamileyseniz koyu bir halka oluşur. Bazı markalarda, bir renk değişimi gebeliği belirtir. Gebelik testini evde yapmaya karar verdiyseniz, talimatları dikkatle izleyin. Ayrıca ister evde ister laborutuvarda yapılsın, günün ilk idrarını kullanırsanız gebelik testi daha doğru olur. 

İdrar testlerinin doğruluğu:

Doğrulukları, karmaşık olabilecek talimatları ne kadar iyi izlediğinize çok bağlıdır. İlk kez kullananların ya da deneyimsiz kullanıcıların doğru bir test sonucuna ulaşmaları daha küçük bir olasılıktır ve hiçbir test kusursuz değildir. Ayrıca gebelik testleri, özellikle gebeliğin ilk günlerinde uygulandıklarında, hamile olduğunuz halde olmadığınızı gösterebilirler. Bunun nedeni, gebeliğin ilk zamanlarında hCG düzeylerinin düşük olması ve teşhis edilememesidir. Bu nedenle, herhangi bir gebelik testinin negatif sonuçları, pozitif bir sonuçtan daha az güvenilirdir. Evde yapılan gebelik testleri tarama testleri olarak kabul edilmelidir. Test sonucu negatifse ama gebelik belirtileri gösteriyorsanız, doktorunuza başvurun. Sonuç pozitifse, onaylaması ve doğum öncesi bakım için doktorunuza gidin. 

İdrara dayalı gebelik testleri en sık olarak kullanılmaktadır, ama bazı durumlarda, daha kesin olduğu ve hamileliği daha erken teşhis edebildiği için bir kan testi de uygulanabilir. Dış gebelik yumurtanın fallop tüpünde ya da rahim dışında bir yerde gelişmeye başladığı gebelik durumunda, idrara dayalı gebelik testlerinin negatif sonuçlarına karşın, kadında tüm gebelik belirtileri görülebilir. Bunun nedeni, yumurta rahimde olmadığı zaman HCG düzeylerinin yüksek olmamasıdır. 

Ancak kan testi daha hassastır ve gebeliği teşhis edebilir. Dış gebelik potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olduğu için, bu bilgi annenin hayatının kurtulmasına yardımcı olabilir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Haldun Canova

Op. Dr. Haldun CANOVA, 1974 yılında Kıbrıs'ta doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini Kıbrıs Türk Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. Ardından İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1998 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır.  2002 yılında ise İstanbul Zeynep Kamil, Kadın hastalıkları ve Doğum, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 13 sene boyunca özel hastanecilik sektöründe çalışmalarını sürdürürmüş olan Op. Dr. Haldun CANAOVA, gebelikte ileri düzey Ultrason ve Inferlite (kısırlık) üzerine pek çok kurs, seminer ve kongreye katılmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığının yanı sıra Aile, Çift Terapisi ve  Cinsel Terapi alanında da uzman olan ve hastalarına tedavi uygulayan Op. Dr. Haldun CANOVA, Mersin Özel Yenişehir Hasta ...

Etiketler
Gebelik testleri
Op. Dr. Haldun Canova
Op. Dr. Haldun Canova
Mersin - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube