Endometriozis hastalığı için yeni tedavi yöntemi!

Endometriozis hastalığı için yeni tedavi yöntemi!

Milyonlarca kadının muzdarip olduğu hastalıklardan biri olan endometriozis için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Peki endometriozis nedir? Endometriozis nasıl tedavi edilir?

Çoğunlukla genç kadınlarda görülen bir hastalık olan endometriozis, kronik bir rahatsızlıktır. İyi huylu ancak ağrılı bir hastalık olan endometriozis, miyom hastalığından sonra kadınlarda en sık rastlanan hastalıkların başında gelmektedir.

ENDOMETRİOZİS NEDİR? 

Karın altı bölgesi olan rahmin dış kısmında, rahim mukozasına benzer bir doku meydana gelip, rahim, mesane, yumurta kanalları, yumurtalıklar, bağırsaklar, karın zarı gibi organlara yayılmaktadır. Çoğu zaman endometriozis kolonileri menstrual hormonlardan etkilenip büyüyerek kanamalara neden olur. Bundan dolayı karın bölgesinde enfeksiyonel reaksiyonlar, kistler, yaralar gibi durumlar meydana gelebilir.

Endometriozis’de rahim içinde olan dokunun, vücudun herhangi bir bölümünde bulunabilir. Örneğin, karın içi, tüpler hatta bazen gözlerde olabilir. Adet periyodu esnasında bu hücreler parçalanır ve sancılı adet ve kısırlık gibi belirtilere neden olan iç kanamalar meydana gelir.

ENDOMETRİOZİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Milyonlarca kadın için tedaviye bir adım daha yaklaşılması ve araştırmacıların, hastalardan alınan kök hücreleri, laboratuvar ortamında, yeniden programlayarak sağlıklı rahim dokusu elde edilmektedir.

Yeniden programlanma yoluyla kök hücrelerin cilt ve kan hücrelerinden sağlıklı rahim dokusu hücrelerini oluşturmakta, “Endometriozis’in en genel şekliyle, rahim iç yüzeyindeki dokunun farklı yerlerde bulunması anlamına gelir. Bu dokular, adet dönemi esnasında parçalanıyor ve ağrıya neden olan iç kanama odaklarına dönüşüyor.

ENDOMETRİOZİS’E YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ!

Bu yeni gelişmenin endometriozisten muzdarip milyonlarca kadın için tedaviye bir adım daha yaklaşılması ve araştırmacıların, hastalardan alınan kök hücreleri, laboratuvar ortamında, yeniden programlayarak sağlıklı rahim dokusu elde etmeyi başardıklarını ifade etti.

Çalışmanın mimarlarından Dr. Serdar Bulun’un (Northwestern Üniversitesi) bu yeni gelişmeyi ‘endometriozisin tedavisine açılan kapı’ olarak tarif etmekte araştırmacıların kök hücreleri endometriozisli kadınların kemik iliğinden ve cildinden elde ettiğini, bu hücrelerin vücudun kendini tamir etme ihtiyacı olduğunda başka bir dokuyu ve hücreyi oluşturacak şekilde işlenebilmektedir.

Bilim adamları yaklaşık iki haftalık bir periyotta hormonal tedaviler kullanarak kök hücreleri yeniden programlamış ve sağlıklı endometrial hücrelere dönüştürmüşlerdir. Çalışma, Kök Hücre Haberleri adlı dergide yayınlanmıştır. Hücreler hastaların kendilerinden alındığından reddetme gibi bir risk de olmamaktadır. Daha önce kök hücreler kullanılarak, kalp, karaciğer ve pankreas dokularının oluşturulduğunu ancak rahim dokusunun oluşturulmasının ilk olduğunu ifade etmek isterim.

Bu çalışmanın kadın sağlığı konusundaki faydalarının yanında aşırı ağrı kesici kullanımını ve ağrı sebebiyle iş gücü kaybını azaltmaya da yardımcı olacak ve bundan sonraki adım, kök hücreleri laboratuvar dışında yeniden programlamaktır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Betül Kalay

Op. Dr. Betül Kalay, 12 Ağustos 1966 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında dönem ikinciliği başarısıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1992 - 1995 Yılları arasında uzmanlığını aldığı Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde baş asistan olarak görev almış olan Op. Dr. Betül Kalay, 1995 - 1999 yılları arasında Özel Haznedar Hastanesi'nde, 2002 - 2006 yılları arasında Surp Pirgiç Ermeni Hastanesi'nde 2006 - 2008 yılları arasında Özel Okmeydanı Hastanesi'nde görev almıştır. Ayrıca 2008 - 2010 yılları arasında Muayenehane he ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
facebook
Op. Dr. Betül Kalay
Op. Dr. Betül Kalay
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube