Duruş bozukluğu kambura neden oluyor!

Duruş bozukluğu kambura neden oluyor!

Hemen hemen herkes çocukluğunda bir kez annesi tarafından ‘Dik dur, yoksa kamburun çıkar’ diye uyarılmıştır. Peki kamburluk nedir? Gerçekten dik durmakla, duruş bozukluğu ile ilgisi var mı? Kamburluk teşhisi konulmuşsa nasıl tedavi edilir?

Kifoz (kamburluk) nedir?

Kifoz, kamburluk olarak da bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle meydana çıkan bir hastalıktır. İnsan omurgasında yandan bakıldığında anatomik olarak birbirini izleyen ters eğrilikler (boyunda, sırtta, belde ve leğen kemiğinde) bulunur. Eğrilikler birbirleriyle denge halinde olup başı leğen kemiği hizasında tutarlar.

Kifoz omurganın en çok hangi bölgesinde görülür?

Kifoz hastalık olarak en çok sırt bölgesinde görülür. Bu bölgede normal kifoz açısının üst limiti 50 derece olup bu dereceyi aştığında hastalık düzeyinde kifozdan söz edilir.

Kimlerde kifoz varlığından şüphelenmeliyiz?

Kifoz hastalarına yandan bakıldığında baş vücuda göre önde izlenir. Sırta yandan bakıldığında kifoz çıkıntısı fark edilir. Bazı hastalarda bel çukurunda bir artış da görülebilir. Bu değişiklikler çoğu hastada üzerinde elbiseler olduğunda fark edilemez. Dolayısıyla hastanın soyunuk iken değerlendirilmesi en doğrusudur. Genelde aileler çocuklarındaki kifozu yazın deniz ve havuz aktivitelerinde fark ederler.

Aile kifozdan şüphelendiğinde ne yapmalı?

Biz omurga cerrahlarının bu konuda önceliği ailelerin yanlış bilgilendirilmelerini engellemektir. Yanlış bilgilendirme, tanı hatasına, takip ve tedavi yanlışlarına sebep olabiliyor. Dolayısıyla bir omurga cerrahına ulaşmaları en doğru yoldur. Omurga cerrahı gerekli durumlarda ileri tetkiklerle (röntgen, MR, tomografi gibi) kifoz tanısını netleştirip açısal ölçüm yapabilir.

Duruş bozukluğu ile kifoz arasındaki fark nedir?

Bazı kişiler alışkanlık olarak kambur dururlar. Bu kişilerin kifoz hastalarından farkları istediklerinde dik durabilmeleridir. Röntgen açı ölçümleri de normale yakın çıkar (genelde 60 derecenin altında). Bazı ağır sporlarda artan göğüs kafesi hacmi ve kas kitlesinin omurgayı öne çekmesi ya da ergenlik çağındaki kızlarda gelişmekte olan göğüsleri gizleme gayreti duruş bozukluğu sebebi olarak düşünülür.

Duruş bozukluğu ilerde kifoz hastalığına sebep olabilir mi?

Duruş bozukluğu zaman içinde esnekliğini yitirebilir. Zaman içinde koltuğa yığılarak kambur oturmaya ve kambur yürümeye bağlı olarak omurgadaki bazı bağlar kısalarak kifoz hastalığına dönüşebilir. Çaba sarf etseler de dik duramazlar. Bu kifoz hastalığına dönüşüm olarak düşünülebilir.

O zaman duruş bozukluğunun da tedavisi ilerde kifoz oluşmaması için önemli denilebilir mi?

Kesinlikle, duruş bozukluğu ilerde oluşabilecek kifozu engellemek için düzeltilmelidir.

Kifoz nedenleri nelerdir?

Daha önce söylediğim gibi çocuklarda gözlenen ve çoğunlukla gözden kaçan duruş bozukluğuna bağlı kifoz (kambur duruş) en sık sebeplerden biridir. İkinci bir kifoz nedeni Scheuermann Hastalığıdır. Ergenlik çağında ortaya çıkar. Erkeklerde daha sıktır. Bu hastalıkta omur gövdelerinin büyüme kıkırdaklarının ön kısmında büyüme yavaşlar, arka bölümde ise normal devam eder. Sonuçta omur gövdeleri önü arkadan daha kısa birer yamuk haline gelerek kamburluk oluşturur. Genellikle ağrısızdır.

Konjenital kifoz, omurların eksik, yapışık ya da şekli bozuk oluşmasına bağlı ortaya çıkar. Bu tür kamburluklar hemen doğum sonrasında fark edilebilir. Bazen de omurlar arasında kaynamalar, yapışıklıklar zaman içinde asimetrik büyümeyle kamburluğa sebep olur. Omurga eğikliğinin yanı sıra boy kısalığına da sebep olur. Bu tip kifoz hızlı ve ciddi biçimde ilerler. Cerrahi tedavi ile ilerleme engellenip düzelme sağlanabilir.

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Bezer

Prof. Dr. Murat BEZER, 1993 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1993-1994 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. 2000 yılında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1996-1997 yılları arasında “Insall Scott Kelly Institude” da Orthopedics and Sports Medicine'da visiting fellow olarak çalışmalar yapmıştır. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda 2001- 2005 yılları arasında Yardımcı Doçent olarak, 2005- 2012 yılları arasında ise Doçent Doktor olarak görev yapmış olan Dr. BEZER, 2012 yılında da Profesör kadrosuna atanmıştır. Prof. Dr. Murat BEZER, pek çok farklı projede ...

Etiketler
Kifoz nedenleri nelerdir?
Prof. Dr. Murat Bezer
Prof. Dr. Murat Bezer
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube