Diz protezi nasıl yapılır, kimler için uygundur?

Diz protezi nasıl yapılır, kimler için uygundur?

Enjeksiyon, fizik tedavi, ilaç tedavisi benzeri tüm ameliyat gerektirmeyen tedavi yolları uygulanmış ama şikayetleriniz geçmiyor ise doktorunuz size Diz Protezi ameliyatı önerecektir, bunun sebebi diz ekleminiz bozulmuş, ağrılı ve hareketi kısıtlanmış ve ameliyat olmadan düzelme imkanı olmamasıdır.

Diz protezinin uygulanmasına neden olan bir çok etken vardır. Artroz/ Osteoartrit (eklem kireçlenmesi) diz protez cerrahisinin en sık nedenidir. Bir çok kişide aynı zamanda dizilim bozukluğu mevcuttur. Bu pozisyonlarda kemiklerin uç kısımlarını kaplayan kıkırdak doku yıpranır ve bir süre sonra tamamen kaybolarak kemikler birbirlerine sürtünürler ve kemik dokuda şekil değiştirerek eklem hareketlerinin kısıtlanmasına ve şiddetli ağrı duyulmasına neden olurlar. Diz eklemi bozulmasının diğer nedenleri romatoid artrit, diz kırık ve çıkıkları, uzun süre aşırı spor aktiviteleri ve ağır iş olabilir. Bazı insanlarda eklem kireçlenmesi gelişimine irsi olabilir.

Diz protezi ameliyatı 45 ile 90 dakika arasında değişen sürelerde gerçekleştirilir. Ameliyat diz ekleminizin ön tarafında yapılan bir kesi ile başlar, hasarlı dokularınız çıkartılır ve uygun ölçülerdeki Protez özel kemik çimentosu ile yerleştirilir veya üzerlerini kaplayan özel kaplama ile örtülür. Bu işlem tamamlandıktan sonra, diz ekleminin normal hareketlerini yapabildiği tesbit edilerek ameliyata son verilir.

Ameliyatınız spinal veya epidural anestezi şeklinde veya genel anestezi altında sizi uyutarak gerçekleştirilecektir, size en uygun anestezi şekline genel sağlık durumunuzu değerlendirdikten sonra karar verecektir.

Ameliyatın ertesi günü, hasta yürüteç veya koltuk değneği desteği ile ayağa kaldırılarak yürütülecek ve fizyoterapist eşliğinde egzersizlere başlanacaktır. Ameliyattan sonra normal şartlarlarda 4 gün sonra evinize çıkartılacaksınız. Koltuk değneği desteği ile yürümeniz 2-4 hafta arasında tamamlanacak ve ameliyattan 2 hafta sonra doktorunuz ilk kontrolunuz için sizi muayenehanede kabul edecektir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Tahir Öğüt

Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 1967 yılında Ankara'da doğmuştur. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında derece ile tamamlamıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1997 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlık yapan Dr. ÖĞÜT, 1999 yılında Marmara Bölgesinde meydana gelen depremde bu görevini ilk 3 ay kadrosuz ve gönüllü olarak yapmıştır. 2001 yılında İtalya’da İlizarov Cerrahisi üzerine 1 ay, 2002 yılında Hollanda’da ayak ve ayak bileği cerrahisi üzerine 3 ay süre ile çalışmış olan Prof. Dr. Tahir ÖĞÜT, 2005 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör unvanını almıştır. 2006-2007 yılları arasında Duke ...

Etiketler
Diz protezi
Prof. Dr. Tahir Öğüt
Prof. Dr. Tahir Öğüt
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube