Demans (bunama hastalığı)

Demans (bunama hastalığı)

İlerleyici kognitif beceri kaybıdır. Bunama hastalığı olarakta bilinir. Özellikle hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanları etkilenir. Kişinin entelektüel ve sosyal yeteneklerinde, günlük fonksiyonlarını etkileyecek şekilde ilerleyici kayıp olur.

Her demans Alzheimer hastalığı değildir. Bir çok hastalık ve durum demansa neden olabilir.

Ailede demans bulunması, beyin damar hastalıkları için risk faktörlerine sahip olma (HT, DM, Hiperlipidemi), kafa travması, düşük eğitim seviyesi, ileri yaş (>80 yaş) demans için risk faktörleridir.

Demans tipleri

Alzheimer Hastalığı

Frontotemporal Demans (Pick Hastalığı)

Lewy Cisimcikli Demans

Vasküler Demans

Hafif Kognitif Bozukluk : Hafif hafıza bozukluğudur. Yaşlanma süreci, depresyonla ilişkili olabilir. Demans tipi değildir ancak demans dönüşebilir. Bu açıdan yakın takip gerektirir.

ALZHEİMER HASTALIĞI

En sık görülen demans formudur. Sıklıkla ilk olarak hafıza etkilenir. Zamanla unutkanlığa yön bulamama, giyinememe, idrar kaçırma, muhakeme zorluğu ilerleyici olarak eklenir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş

Uzm. Dr. Aycan AYDOĞMUŞ, 1976 yılında Malatya'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1992 yılında Malatya Fen Lisesi’nde bitirdikten sonra Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Nöroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Antalya'da birçok kurumda görev yapmış olan Uzm. Dr. Aycan AYDOĞMUŞ, mesleki çalışmalarına Bucak Devlet Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Demansiyel sendrom
Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş
Uzm. Dr. Aycan Aydoğmuş
Burdur - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube