Çene-yüz bölgesinin normal büyüme ve gelişimi

Çene-yüz bölgesinin normal büyüme ve gelişimi

Alt ve üst çeneleri birbirine bağlayan, ağız hareketlerine olanak  tanıyan eklemin programlanmış kesin bir şekli yoktur, yaşam boyu şekillendirilir. Bebeğin anne memesini emerken alt çenesini ileri geri hareket ettirmesiyle düz iki yüzeyden ibaret eklem bölgesi şekillenmeye başlar. Alt ve üstte ilk kesici dişlerin sürmesiyle oluşan yan hareketler hem eklem çukurunun derinleşmesini ve eklem başının yuvarlaklaşmasını sağlar. Aynı zamanda yatay bir gövde halindeki alt çene kemiğinde -alt ve üst çeneler arasında dişlerin dizileceği mesafeyi oluşturacak dikey gelişimi teşvik eder.

Bebeğin yeterli süre ve doğru teknikle annesini emmesi doğru gelişim için önemli bir ilk adımdır. Doğumda alt çene ileri doğru emme hareketine alan oluşturmak için daha küçük ve geride konumlanmıştır. Meme emme işlevinin kendisi alt çenenin ileri ve enine büyümesini sağlayarak bu durumu düzeltir. Eksikliğinde sıklıkla üst çenenin fırlak veya alt çenin küçük olduğu ortopedik düzensizlikler gelişir. Ebeveynler sıkça çocuklarının alt çenelerini ileri uzatıp durduklarını, alt çenesinin öyle kalmasından endişelendiklerini söylerler. Alt ve üst ön dişlerin ağıza sürdüğü dönemde görülen bu hareketle bebek, beyninde alt ve üst çenelerinin doğru konumlanmasını sağlayacak uyaranlar sistemini oluşturmaktadır. Elinde her zaman kemirebileceği bir şeylerin olması bu dönemde önemlidir.

Süt azı dişlerinin sürmesiyle başlayan çiğneme fonksiyonu alt çenenin hem ileri-geri hem de yanlara hareketiyle eklem bölgesinin ve alt çene kemiğinin istenen gelişimini sürdürür. Ancak köpek dilerinin ağızdaki yerini almasıyla yanlara doğru hareket engellenir ve çiğneme sadece açma-kapama şeklinde devam eder. Burada katı gıdanın niteliği önemli bir etken olarak devreye girer. Yeterli sertlikte gıdalar dişlerde yanlara doğru hareketleri serbestleyecek aşınmalara sebep olmalıdır. Böylece hem eklemin doğru şekillenmesi devam eder hem de çeneler sürecek daimi dişlerin de sığabileceği boyutlara ulaşır. Gıdaların neredeyse çiğnemeye gerek duyulmayacak kadar yumuşak olması, çiğnemenin salt açma-kapama ile sınırlanmasına neden olduğundan derin kapanışlı düzensizlikler günümüzde çok artmıştır.

Brezilyalı bir araştırmacının amazon yerlileri hakkındaki araştırmasının sonuçları,  çocuklarında çeneler arası uyumsuzlukların görülmemesini şöyle açıklıyor: İstedikleri kadar veya yeni bebek gelene kadar emziriliyorlar, alt ve üst keserler çıkar çıkmaz sert gıdalar (bir çeşit kurutulmuş et) kemirmeye başlıyorlar, hiçbir zaman püre yemiyorlar, ağzı yemek için tam kullandıkları için büyüme doğru gelişiyor. Bu değerlendirmeye dayanarak çene-yüz bölgesini ilgilendiren düzensizliklerin de diş çürüğü gibi sanayi devrimiyle başlayan gıda rafinerizasyonuna bağlı gelişmiş hastalıklar olduğu söylenebilir.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Şule Şimşek

Uzm. Dr. Dt. Şule Şimşek, 27 Ağustos 1971 tarihinde Ankara'da doğmuştur. İlk okula 1978 yılında Almanya’da başlamıştır. Ortaokul ve lise eğitimini ise Ankara’da tamamlamış, ardından lisans eğitimine Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başlamıştır. 1996 yılında mezun olmuştur ve Diş Hekimi unvanı almıştır. Lisans eğitiminin ardından Ankara Üniversitesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimini alırken aynı üniversitenin Anabilim Dalı kürsüsünde Araştırma Görevlisi olarak da bulunmuştur. Uzmanlık eğitiminin son yılı olan 2002 yılında bir yandan da Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır. Uzm. Dr. Dt. Şule Şimşek, 2002 yılında Yeditepe Üniversitesindeki akademik görevinden istifa ederek klinik hekimliğine yönelmiştir ve Marma ...

Etiketler
Ağız solunumu
Uzm. Dr. Dt. Şule Şimşek
Uzm. Dr. Dt. Şule Şimşek
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube