Çocuğunuzun ağzına gelecek en geniş çiğneme yüzeyli, en uzun köklü, en güçlü öğütücü diştir. Dilerim ki en uzun ömürlüsü de olsun. Çünkü süt dişi sanabileceğiniz kadar erken gelir.
6 yaş dişi geldiğinde sahibi henüz yeterli ağız bakımını gerçekleştirecek el becerisine sahip değildir. Üstelik çürük yapıcı yiyecek-içecekler genellikle en sevdikleridir. Bazen size rağmen onlarla sevindirilir, onlarla ödüllendirilir. Görmediği mikropların çürüğe neden olacağı bilgisi de onun algısı için fazlasıyla soyut, muhtemelen masalımsıdır.
Bu önemli diş adından da anlaşılacağı üzere 6 yaş civarında, herhangi bir dişi düşürmeden, ağızdaki tüm süt dişlerinin gerisinde yerini alır. Aslında gelirken bebeklikte görülen rahatsızlıklarla uyarı vermesi beklenir. Ama süreç sessiz de seyredebilir, çocuğunuzun ağrı eşiği yüksek olabilir veya ağrıyı ağızdaki başka nedenlere bağlıyorsunuzdur.Önceden bilgilenmemişseniz, zaten bu gelişi beklemiyorsanız kolayca habersiz kalabilir veya bunun herhangi bir süt dişi olduğunu düşünebilirsiniz.
Altı yaş dişi ana öğütücü olmanın yanında alt ve üst çenelerin birbirlerine göre ilişkisinde kilittir. Çocuğunuzun ısırışında -bizim tabirimizle kapanışında- standardı belirler. Alt veya üst çenenin ileride veya geride konumlandığını söylemek için kullandığımız önemli bir kriterdir.
Doğru yerde, tam form ve boyutta sağlıklı varlığı önemli ve gereklidir.
RİSK !
Çürük değerlendirmesi konusunda okuduğum makalelere göre;
genç bireylerin %45-60’ının 6 yaş dişlerinin çürümüş, %8-10’unun bu dişlerinin çekilmiş olduğunu söyleyebilirim.
ÖNERİM:
Bu alfa azılar teşrif etmeden ağız ortamını hazırlayın! Süt dişleri sağlıklı, ağız bakımı yeterli ve beslenme alışkanlığı düzenlenmiş olsun.
El becerisi, soyut algısı ve kişisel bakım bilinci yeterli hale gelene kadar –bence 1.sınıfın sonuna kadar- çocuğunuzun dişlerini fırçalamak, gerekiyorsa iple ara yüz temizliği yapmak sizin sorumluluğunuzdur.
Üst 1.azıların damağa bakan yüzeyi, alttakilerin yanağa bakan yüzeyinde oluk ve çukurcuklar vardır. Cilanın tutunamadığı bu bölgeler çürük başlangıcı için de yüksek risk taşır !
Çocuğunuzun dişlerini fırçalarken ağız içini görün, uygun pozisyon için hekiminize danışabilir, görüşünüzü arttırmak için bir kafa lambası kullanabilirsiniz *)
Doğru ağız bakımı, normal büyüme gelişim ve sizin çocuğunuzun özel dikkat gerektiren alanları konusunda bilgilenin.
Dişin çiğneme yüzeyini, ağza açıldığı anda Fissür cilası ile koruma altına aldırın, olası diğer koruyucu yöntemleri sorun.
Dişin sürmesi sırasında kapanışa rehberlik ederek ileride oluşabilecek ortodontik sorunların önemli bir kısmını da önleyebiliriz. Diş çürüğünün siz daha görmeden teşhis edilebileceğini, ortodontik sorunların öngörülebilir olduğunu bilerek diş hekimi muayenesini düzenli hale getirin.
Neşeyle, Sağlıklı dişler dilerim *)