Burun yan duvarı zayıflığı (nazal valv darlığı)

Burun yan duvarı zayıflığı (nazal valv darlığı)

Burnun yan duvarlarında yeterli destek olmaması durumunda hasta nefes alma sırasında burun kanatlarının içeriye çökmesi nedeniyle burundan nefes alamaz. Bu durum doğuştan ve gelişimsel olabileceği gibi geçirilmiş bir ameliyat sonrası da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalar tipik olarak her iki işaret parmağı burun ile yanağın birleştiği yerlere konularak kulaklara doğru hafif açma hareketi yapıldığında çok rahat nefes almaya başlarlar. Buna Cottle manevrası diyoruz ve valv darlıklarının tanısında kullanıyoruz. Nazal valv iki şekilde adlandırılır. Birincisi eksternal dediğimiz burun kanatlarının zayıflığı nefes alırken burnun yapışması. ikincisi internal diye adlandırdığımız burun septumunun üst kısmının üstte burun duvarına birleştiği yerin dar olmasıdır. Eksternal zayıflıkta kanatın üzerinden cep açarak cepe kıkırdak destek koyup kanatı güçlendirmek. İnternal darlıklarda daha çok kapalı yada açık deviyasyon ameliyatlarında yada burun estetiği yaparken dar alana kıkırdak şerit yerleştirip darlığı genişletmektir.

Nazal valv darlığının tedavisi de ameliyatla olmakta ve burun yan duvarlarının yine burun içinden alınan kıkırdakların uygun yerlere uygun açılar ile yerleştirilmesi ile yeniden yapılandırılması gerekmektedir.

Bu ameliyat septum deviasyonu, burun eti küçültülmesi ve estetik burun cerrahisi ile birlikte aynı anada uygulanabilmektedir. Tek başına yapıldıgında burun üstüne 3-5 gün boyunca bant takılmakta Burun içinde ise duruma göre değişmekle birlikte 1-2 gün küçük tamponlar konmaktadır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Değirmenci

Op. Dr. Ali DEĞİRMENCİ, 1979 yılında Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2011 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2011-2015 yılları arasında Nevşehir Devlet Hastanesi'nde, 2015 yılında ise Bursa Medical Park Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Ali DEĞİRMENCİ, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Tabipler Birliği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Yüz Plastik Cerrahi Derneği ve Bursa Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Derneği üyesidir.

Etiketler
Burun şekil bozukuluğu
Op. Dr. Ali Değirmenci
Op. Dr. Ali Değirmenci
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube