Burun estetiği ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyiz ?

Burun estetiği ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeliyiz ?

Burnun, yüzün tam orta noktasında olması ve birçok yerle bağlantılı olması nedeniyle ameliyat sonrası bakımı büyük önem taşımaktadır. Komplike bir organ olması, ameliyat sonrası komplike bir bakım gerektiriyor. Gözümüze ufak gibi görünen şeyler bile çok önemli olabiliyor.

Halsizlik

Burun ameliyatları genel anestezi altında gerçekleştiriliyor.Bu da ameliyat sonrasında birkaç gün boyunca halsizliğe neden olabiliyor. Bu nedenle kişinin birkaç günlüğüne sosyal yaşamına ara vermesi ve evde dinlenmesi en doğrusudur.

Yatış Şekli

Silikonlar çıkarılana kadar kişinin iyileşme sürecinin hızlanabilmesi için iki yastık kullanmak ve sırt üstü uyumak gerekiyor. Kişi dinlenirken de uyurken de iki yastık kullanmaya dikkat etmeli.

Ağız Kuruluğu

Burnunuzda en az birkaç gün boyunca silikon bulunacağı için burundan ve bazende ağızdan nefes almanız gerekir.Bu durumda ağız kuruluğu ve dudak çatlaması gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Dudak çatlamalarını basit nemlendiricilerle çözebilirsiniz. Ağız kuruluğu için bol bol sıvı tüketmeyi unutmayın. Sıvıyı yudum yudum yavaş yavaş içmeye özen göstermeli ve pipet kullanılmamalıdır.

Kanama

Burun ameliyatı sonrasında burundan pembe, açık kırmızı renkte çok az akıntı gelmesi normaldir. Ama burundan kan kıvamında ve renginde bir sıvı geliyorsa mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.

Diş Fırçalama

Ameliyat sonrası süreçte dişlerinizi fırçalarken sert hareketlerden uzak durmaya, üst dudağınızı yukarıya kaldırmamaya ve yumuşak bir dış fırçası kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Güneş
Ameliyattan sonra bir ay boyunca direkt güneş ışığından korunmanız gerekiyor.

Spor

Burun ameliyatı sonrasında 2 hafta boyunca kan basıncını artıran sporlardan uzak durmak gerekiyor. Hafif tempolu yürüyüşler bu dönemde sizi rahatlatabilir. Öte yandan günlük işlerinizde de kendinizi fazla yormamalı, özellikle fazla eğilmemeye özen göstermelisiniz. Ikınmayı gerektirecek pozisyonlardan kaçınmalısınız.

Gözlük

Burun estetiğinden sonra burnu zorlamamak için bir süre gözlük kullanmamak gerekiyor. Bu dönemde hastalara 3-4 günden sonra gerekli görüldüğü takdirde lens kullanmalarını öneriyoruz. Özellikle ilk 2 ay boyunca gözlük kullanmamayı göze almalısınız.

Burun Tıkanıklığı

Silikonlar çıkarıldıktan sonra bir süre daha burun tıkanıklığının devam etmesi normaldir. Ağızdan nefes alma bir süre devam edecektir.

Burun Temizleme
Silikonlar çıkarıldıktan sonra burnunuzu nazik bir şekilde temizleyebilirsiniz. Burun deliğinin birini parmağınız yardımı ile kapatarak diğer burun deliğinizi sümkürüp temizleyip sonra diğer burun deliği içinde aynı işlemi tekrar edebilirsiniz. Bu aşamada sert bir hareket yapmamaya ve burun deliğinizi sonuna kadar zorlamaya gerek olmadığını da hatırlatalım.

Burun Spreyi/Damlası

Belki de yaranın daha çabuk iyileşeceğini, sizi daha rahat ettireceğini düşünerek burun spreyi ya da damlası kullanmak isteyebilirsiniz. Bu gibi düşünceleri doktorunuzla paylaşarak ve kendisinden onay alarak kullanmanız gerekmektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ömer Faik Sağun

Yrd.Doç.Dr Ömer Faik SAĞUN 1970 yılında Rize'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı üniversitenin Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve 1997 yılında da Kulak Burun Boğaz Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2001- 2005 yılları arası kendi kliniği'nde,2005 yılında Türkiye’nin ilk Kulak / Burun / Boğaz hastanesi Bosphorus Anatomica'yı İstanbul Altunizade'de kurdu ve yönetim kurulu başkanlığını yaptı. 2011 yılından itibaren Türkiye'nin yurtdışında açılan ilk Kulak / Burun / Boğaz ve Estetik Hastanesi Istanbul Ent & Aesthetic Center'ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanlığını yapmaktadır. 2013 yılından itibaren özel hastanelerin Kulak / Burun / Boğaz ve Esteti ...

Etiketler
Burun
Doç. Dr. Ömer Faik Sağun
Doç. Dr. Ömer Faik Sağun
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube